במיה. רק אמרנו את השם - וכבר נחצו הקוראים לשניים: אלה שמתמוגגים כעת בנוסטלגיה של סירים מהבית, ואחרים שמתכווצים במקומם, מעקמים פניהם וממלמלים "ריר". ירק פרובלמטי, בקיצור, עם מרקם ייחודי מאוד וטעם שורשי ועמוק, שלא כולם מתחברים אליהם, ולא לכולם היתה סבתא שהשרישה בהם אהבה לירק הזה מגיל אפס.
הבמיה היא לא רק תבשיל סבתא. היא ביס קטן של היסטוריה, עם שורשים באפריקה, בהודו ובמזרח התיכון. במטבח היא דורשת טיפול מוקפד למדי, שכן היא רגישה מאוד גם לזמן הבישול וגם לאופן החיתוך. תחת ידיים לא נכונות היא תציג מופע של ג'לטין טבעי שיגרום לרבים לוותר מראש. אבל כשמכינים אותה נכון היא מדהימה ומנחמת.
אם אתם רוצים פחות "ריר" - אל תחתכו אותה, רק תורידו את הגבעול. גם אל תשרו אותה ואל תתעללו בה. ככל שפחות נוגעים בה, כך היא פחות רירית ויותר בשרנית. הכניסו אותה לסיר בשלמותה, וטגנו קלות לפני הבישול כדי לשמור על צורתה ועל מרקמה.
מנות כמו במיה צרובה על הפלנצ'ה לצד דג נא, במיה כבושה במלח ולימון, או במיה מטוגנת בבלילה קריספית עם טחינה בצד, הופכות אותה לא רק למעדן. מדובר בסופר־פוד אמיתי. הבמיה עשירה בסיבים, בוויטמינים ובנוגדי חמצון. היא גם בריאה, גם יפה (גם מי שסולד ממנה יודה שיש לה מבנה גיאומטרי מרתק) - ובכלל, היא טעם נרכש ששווה לתת לו צ'אנס.
בשורה התחתונה - הגיע הזמן להפסיק לשפוט, ולטעום שוב. לתת לה את הבמה, כי בעצם במיה טובה היא בכלל לא רירית. היא רק לא סובלת שנוגעים בה, וזה בסדר, מותר לה. לא כולם אוהבים שנוגעים בהם.
סלט במיה וירוקים
המרכיבים:
- שמן זית
- 2 חופנים עגבניות שרי
- 1 כפית מלח
- 200 גרם במיה (אפשר יותר, תלוי בכמות הסועדים)
- שמן לטיגון
- 1 לימון (קליפה ומיץ)
- פלפל שחור
- מלח גס
- חופן תרד טורקי
- חופן עלי סלרי
- חופן עלי ריג'לה (רגלת הגינה), או עלים ירוקים אחרים
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבמיה בסיר קטן, בשמן רותח, במשך כמה דקות, ומניחים על נייר סופג.
- טוחנים בבלנדר את עגבניות השרי והמלח.
- מטגנים את הבמיה (המטוגנת) במחבת עם שמן זית.
- מוסיפים מלח גס, פלפל ואת העלים הירוקים. סוחטים את הלימון ומטגנים עוד כ-2 דקות.
- שמים את העגבניות הטחונות על צלחת הגשה, ומעל מניחים את הבמיה.
- יוצקים מעט שמן זית, מוסיפים קליפת לימון מגוררת ומגישים.
שוקי עוף ובמיה
המרכיבים:
- 1 ק"ג שוקי עוף (אני מעדיף עם עצם חתוכה)
- 2 בצלים פרוסים גס
- 12 שיני שום קלופות
- חופן עלי תרד טורקי
- 2 עגבניות
- 200 גרם במיה
- שמן לטיגון
- 1/4 כפית כורכום
- 1 כפית פלפל לבן
- 1 כפית פלפל שאטה גרוס
- 1/2 כוס מים
- מלח
אופן ההכנה:
- מטגנים את הבמיה בסיר קטן, בשמן רותח, במשך כמה דקות ומניחים על נייר סופג.
- מטגנים את השוקיים בסיר רחב מכל הצדדים, ומניחים בצד.
- באותו סיר מטגנים את הבצל והשום עד הזהבה.
- מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומניחים מעל את השוקיים.
- מגררים את העגבניות בפומפייה מעל העוף.
- מפזרים מעל את הבמיה המטוגנת, מוסיפים מים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה במשך שעה וחצי.
- מוסיפים את עלי התרד, ממשיכים לבשל עוד כ־5 דקות ומגישים.
