קציצות בקר ברוטב | צילום: אסף קרלה

מנות שמנחמות: מתכונים לפלאפל וקציצות ברוטב של יוסי שטרית

בחודשים האחרונים נפגשתי עם חיילים, מפונים, משפחות חטופים ומתנדבים, ובישלתי איתם • קבלו שני מאכלים שכל ישראלי יכול להתחבר אליהם

נדמה שהשנה, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה מקבל משמעות חזקה ואישית, שהיא טרייה וכואבת יותר לכולנו. משפחות שכולות רבות בישראל - וביניהן המשפחה של אשתי, נעמה - מנציחות את זכר החללים בבתי העלמין הצבאיים.

השנה אני קצת מבולבל: מצד אחד, חייבים להנציח את הנופלים. מהצד השני, אני מרגיש שאנחנו עוד באמצע, שזה עדיין לא נגמר, ואיך אפשר לעשות טקס לפני סיום המערכה?

השנה אני קצת מבולבל, צילום: אסף קרלה

כמו רבים אחרים, בתוך כל הבלבול הזה השתדלתי לתרום, לעשות ולעזור. נפגשתי עם חיילים מדהימים בסדיר, בקבע ובמילואים, ועם מתנדבים שלא גויסו אך באו לתת יד. פגשתי גם אלפי מפונים ומשפחות חטופים, ולצד כל זה ניסיתי להמשיך לנהל גם את שגרת החיים.

בכל מקום שאליו הגעתי השתדלתי לבשל ולהגיש את המאכלים שהכי מאפיינים את הישראליות, שנמצאת מעבר לכל ויכוח או מחלוקת. מתוכם - הנה שני מתכונים שכל הישראלים מרגישים מחוברים אליהם, ואולי ימצאו בהם נחמה, גם בימים אלה.

הכי ישראלי, צילום: אסף קרלה

פלאפל - הכי ישראלי

המצרכים:

√ 1 ו־1/2 כוסות גרגירי חומוס מהזן הקטן,
מושרים במים ל־12 שעות לפחות
√ 1 כוס עלי כוסברה
√ 1 כוס עלי פטרוזיליה
√ 1 בצל קטן קלוף וחצוי
√ 5 שיני שום קלופות​
√ 1/2 פלפל ירוק חריף
√ 2 כפות גדושות פירורי לחם
√ 1 כפית כמון
√ 1 כפית פפריקה מתוקה
√ 1 כפית מלח
√ 1/2 כפית פלפל שחור
√ 5 כפות מים
√ 1 כפית אבקת סודה לשתייה
√ שמן לטיגון עמוק (1 ליטר לפחות)
√ וכמובן - פיתות, טחינה, עמבה וירקות

אל תשכחו את הפיתות, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. טוחנים את גרגירי החומוס עם הכוסברה, הפטרוזיליה, הבצל, השום והפלפל הירוק עד לקבלת מרקם אחיד.
2. מוסיפים את פירורי הלחם ואת התבלינים.
מומלץ לקרר את התערובת במשך כשעה.
3. מוסיפים לתערובת את המים ואת אבקת הסודה לשתייה ומערבבים היטב.
4. בידיים לחות יוצרים כדורים.
5. מטגנים את הכדורים בסיר עם שמן עמוק (בגובה 3-4 ס"מ) למשך 2-3 דקות, עד להשחמה.

המנה הביתית של הישראלים, צילום: אסף קרלה

קציצות בקר ברוטב אדום

המצרכים:

√ 500 גרם בקר טחון
√ 1 צרור פטרוזיליה
√ 150 גרם בצל לבן מגורד ומסונן
√ 100 גרם פירורי לחם
√ מלח, ראס אל־חנות

לרוטב:
√ 5 שיני שום
√ פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, מלח
√ 100 גרם רסק עגבניות
√ 200 גרם עגבניות מרוסקות
√ 200 מ"ל מים

פשוט קציצות, צילום: אסף קרלה

אופן ההכנה:

1. מערבבים את מרכיבי הקציצות ויוצרים כדורים.
2. מכניסים לתנור ל־10 דקות בחום של 250 מעלות, עד לקבלת צבע.
3. מטגנים על אש נמוכה את השום עם התבלינים. מוסיפים את רסק העגבניות, את העגבניות המרוסקות ואת המים ומבשלים על אש בינונית למשך כחצי שעה.
4. מוסיפים את קציצות הבקר לרוטב ומבשלים
על אש נמוכה למשך עוד שעה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר