שזיפים מיובשים מזוהים לאורך שנים עם הקלה על עצירות, אך לפי גילויים עדכניים הם עשויים להועיל הרבה מעבר לכך. יותר ויותר נתונים מצביעים על כך שהפרי הקטן והמרוכז הזה יכול להשפיע על מדדים חשובים בבריאות הלב, כולל רמות הכולסטרול ותהליכי הדלקת בגוף.
העניין סביבם מתעצם במיוחד לנוכח ממצאים המראים קשר בין אכילה יומית של שזיפים מיובשים לבין שיפור במדדי עקה חמצונית. מצב זה מתרחש כאשר לתאי הגוף חסרים מספיק נוגדי חמצון כדי לנטרל רדיקלים חופשיים - מולקולות שעלולות לגרום לנזק. גם אם שזיפים מיובשים נתפסים כמאכל פשוט, המחקר החדש רומז שהם עשויים לשחק תפקיד משמעותי יותר בתזונה יומיומית.
איך שזיפים מיובשים תומכים בבריאות הלב?
במחקר שפורסם ב־2022 נמצא כי צריכה של 100 - 50 גרם שזיפים מיובשים (כחמש עד עשר יחידות) ביום קשורה בירידה בסיכון למחלות לב. לפי שירין הושמנד, PhD, RD, פרופסור למדעי התזונה והפעילות הגופנית באוניברסיטת סן דייגו ושותפה למחקר, השיפור נבע ככל הנראה מעלייה ברמות נוגדי החמצון בגוף.
בזמן שמחקרים רבים ממשיכים לבחון את ההשפעות המדויקות, השאלה המעשית עולה: האם שזיפים טריים או מיץ שזיפים מספקים את אותם היתרונות? בשלב זה, התשובה מורכבת.
האם שזיפים מיובשים טובים יותר מהשזיפים הטריים?
נכון לעכשיו, מספר המחקרים על שזיפים טריים ומיץ שזיפים מוגבל. תהליך הייבוש בחום מאריך את חיי המדף של הפרי ואף עשוי לשפר חלק מתכונותיו התזונתיות, מה שהופך את השזיפים המיובשים לבחירה נוחה במיוחד.
"ייתכן שתצטרכו לאכול יותר שזיפים טריים כדי לקבל את אותו אפקט, אבל ההרכב הבסיסי דומה", אמרה מאיה ודיולו, PhD, RD, FAHA, פרופסור לתזונה באוניברסיטת רוד איילנד. לדבריה, אכילה של חמישה עד עשרה שזיפים מיובשים עשויה להיות קלה בהרבה מאכילת כמות דומה של פרי טרי - ובוודאי עדיפה על מיץ שזיפים.
"פירות וירקות שלמים עשירים בסיבים, תורמים לשובע ובדרך כלל מכילים פחות קלוריות", הוסיפה.
טריות שאפשר לראות, כמעט לטעום. שזיפים
האם צעירים יכולים ליהנות מהיתרונות?
רוב המחקרים על שזיפים מיובשים בוצעו בקרב נשים אחרי גיל המעבר וגברים מעל גיל 55, אך ודיולו מסבירה שגם מבוגרים צעירים יכולים להפיק תועלת מאכילתם. מי שאינו אוהב את טעמם יכול לבחור בפירות אחרים העשירים בסיבים ונוגדי חמצון, כמו תפוחים או פירות יער.
יחד עם זאת, מדגישה ודיולו, פירות הם רק חלק מתזונה מאוזנת. יש חשיבות לשילוב ירקות, קטניות ושמנים בריאים, שכן "אי אפשר להוסיף שזיפים לתפריט עשיר בבשרים שומניים מאוד או במאכלים מעובדים ולצפות לנס", אמרה.
למי ששוקל להוסיף שזיפים מיובשים לתפריט, מומלץ לעשות זאת בהדרגה. הם עשירים בסיבים, ומעבר חד מדי עלול לגרום לנפיחות, עוויתות או עצירות, במיוחד אם התזונה היומיומית דלה בסיבים.
מקור: Verywellhealth

