שכחו מכל מה שחשבתם: 8 גבינות שדווקא כן בריאות לכם

עם השנים יצא להן שם של מזון עתיר שומן רווי וכולסטרול, אבל מומחים מדגישים שלא כדאי למהר ולהרחיק אותן מהצלחת • קבלו 8 גבינות פופולאריות, עם לא מעט יתרונות בריאותיים • וגם כמה כדאי לאכול מכל אחת מהן

גבינות לבנות וצהובות דלות מלח ושומן – ביס קטן שמספק סידן גדול לגדילה בריאה. צילום: Getty Images

נמסות על תפוח אדמה, על פיצה או בכריך - גבינות הן חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי. אבל לצד האהבה הגדולה, הן גם שנים נחשבות למזון עתיר שומן רווי וכולסטרול, כזה שעלול להעלות את הסיכון למחלות לב וסוכרת.

למרות זאת, מומחים מדגישים שלא כדאי למהר ולהרחיק אותן מהצלחת: רבות מהגבינות - קשות, רכות ומיושנות - מעניקות לגוף יתרונות תזונתיים משמעותיים, כל עוד אוכלים במידה.

"הגבינה היא מקור מצוין לחלבון איכותי, סידן, זרחן וויטמין B12", אומר התזונאי רוב הובסון ל-Daily Mail. לדבריו, חלק מהגבינות אף מכילות חיידקים טובים שעשויים לתמוך בבריאות המעיים. מחקרים עדכניים מראים שהקשר בין צריכת גבינות למחלות לב אינו חד-משמעי - ובמקרים מסוימים יש אפילו השפעה ניטרלית או מגנה.

הכלל החשוב: מינון. פרוסה של 30 גרם היא מנה מומלצת - אבל רובנו אוכלים הרבה מעבר לכך, מה שמוביל לצריכת יתר של מלח ושומן.

הובסון בחן, עבור ה-Daily Mail כמה מהגבינות הפופולריות והסביר מה היתרונות הבריאותיים של כל אחת – וכמה כדאי לאכול.

גבינת צ'דר, צילום: Getty Images

גבינת צ'דר

פרוסה אחת (30 גרם) מכילה כ־222 מ"ג סידן - כמעט שליש מהכמות היומית המומלצת. בנוסף היא עשירה בחלבון, מה שמסייע לחיזוק עצמות ולהפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס.

יתרון נוסף: טעמה החזק גורם לרוב האנשים לאכול פחות ממנה. עם זאת, היא עתירת מלח - כ־0.54 גרם למנה - ולכן מומלץ להגביל צריכה, במיוחד למי שסובל מיתר לחץ דם או כולסטרול גבוה.

גבינת קממבר, צילום: Getty Images

ברי וקממבר

גבינות רכות ודלות יחסית בחלבון ובסידן, אך עשירות בשלוש חומצות חשובות:

  • גליצין - תומכת בשינה עמוקה, בעיקר בקרב נשים בגיל המעבר.
  • ספרמידין - מסייעת למניעת שכפול תאים פגומים.
  • מיריסטמיד - עשויה לשפר את הזיכרון.

למרות הערכים התזונתיים הנמוכים יחסית, החומצות האלו מעניקות להן יתרון ייחודי.

סלט מאבטיח, גבינת פטה, מנטה ואגוזים, צילום: פידי באמצעות Midjourney

פטה וחלומי

עשירות בחלבון אך מלוחות במיוחד, ולכן מומלצת צריכה מוגבלת. שתי הגבינות מיוצרות בדרך כלל מחלב כבשים או עזים - חלב עשיר יותר במינרלים ובוויטמינים לעומת חלב פרה.

הובסון ממליץ לגרר מעט מהן על סלט עשיר בירקות, קטניות ודגנים מלאים - השילוב מאט את העיכול ומגביר תחושת שובע לאורך זמן.

גבינת רוקפור (גבינה כחולה), צילום: Getty Images

גבינות כחולות

עשירות בתרביות עובש התורמות לבריאות המעי, אך גם עשירות במלח ובשומן רווי ולכן דורשות מתינות.

בגבינות כמו רוקפור נמצא פוטנציאל אנטי-דלקתי - וגם יכולת למתן את השפעת השומן הרווי ולהפחית כולסטרול רע. גם כאן: המפתח הוא צריכה קטנה.

גבינות בייבי בל, צילום: יח"צ

מיני גבינות “בייבי בל”

למרות המוניטין כ"מזון מעובד", הובסון מדגיש כי מדובר בגבינה מפוסטרת איכותית, עשירה בחלבון ובסידן ודלה יחסית במלח.

הן מועשרות ב-B12, B6 ו-D, ומוגשות במנה אישית שמסייעת לשלוט בכמות. "יש חטיפים בריאים יותר", אומר הובסון, "אבל זו בחירה עדיפה על שוקולד או חטיף מתוק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר