הנה משהו שלא תמיד חושבים עליו: יש מזונות (ובמקרה הזה - בננות) שההשפעה שלהם על הבריאות משתנה בהתאם לרמת הבשלות שבה הם נאכלים.
כשהבננה מבשילה, משתנה גם ההרכב התזונתי שלה - רמות הסוכר, העמילן והוויטמינים. משמעות הדבר היא שאם אתם זקוקho ליותר סוכר לפני אימון, או פחות סוכר בגלל סוכרת, כדאי לשים לב באיזו רמת בשלות הבננה שאתo בוחרים בה נמצאת.
דיאטניות קליניות הסבירו ל-HUFF POST מהם שלבי הבשלות השונים של בננה, איך היא נראית בכל שלב, ולאילו מצבים או מטרות בריאותיות כל שלב מתאים.
בננה לא בשלה (ירוקה)
בננות בשלב הזה נראות ירוקות, קשות וקשה לקלף אותן. "בשלב הזה יש הכי הרבה עמילן עמיד (Resistant Starch) ורמות סוכר נמוכות" מסבירה הדיאטנית אייברי זנקר מ־MyCrohnsAndColitisTeam.
לפי זנקר, לעמילן העמיד יש יתרונות רבים: הוא מזין את חיידקי המעי הטובים שעוזרים להפחית דלקת, תורם לאיזון רמות הסוכר בדם ומתעכל באיטיות - כך שהוא מספק תחושת שובע לאורך זמן.
"העמילן העמיד מתנהג באופן דומה לסיבים תזונתיים - הוא עובר תסיסה במעי, מזין את חיידקי המעי הטובים ותורם לאיזון הסוכר בדם", מוסיפה הדיאטנית אמנדה סאוסדה מאוניברסיטת קליפורניה.
רמת הבשלות של הבננה - משפיעה על הבריאות שלכם | אנווטו
לכן, שלב הבשלות הזה מתאים במיוחד לאנשים שמנסים לשלוט ברמות הסוכר בדם, כמו חולי סוכרת סוג 2, טרום-סוכרת או תסמונת מטבולית. הוא מועיל גם למי שמעוניין לשפר את בריאות מערכת העיכול ולחזק את המיקרוביום - מה שיכול לסייע גם לסובלים מתסמונת המעי הרגיז.
טיפ של סאוסדה: "כדי להעצים את היתרונות הבריאותיים של בננה ירוקה, אפשר לשלב אותה עם מעט חמאת בוטנים - זה מוסיף חלבון ושומנים טובים שמייצבים את הסוכר ותורמים לבריאות המעי".
עם זאת, לא כולם נהנים מבננה לא בשלה. אצל ספורטאים, למשל, העיכול האיטי עלול לגרום לתחושת כבדות, ואנשים שרגישים לעמילן עמיד עלולים לחוש נפיחות או אי־נוחות.
בננה כמעט בשלה
בננות בשלב הזה צהובות ברובן עם מעט ירוק בקצוות. הן כבר רכות מעט אך עדיין מוצקות. בשלב הזה הבננה עדיין עשירה בסיבים ודלה יחסית בסוכר, אך פחות מבננה ירוקה.
"העמילנים העמידים מתחילים להפוך לסוכרים פשוטים", אומרת זנקר. "רמות המינרלים נשארות יציבות, במיוחד אשלגן ומגנזיום".
בננות כמעט בשלות מתאימות למי שרוצה ליהנות מהיתרונות העיכוליים של בננה ירוקה בלי הטעם הקמחי, ולמי שמחפש מקור אנרגיה יציב לאורך היום מבלי להשפיע באופן חד על רמות הסוכר.
לפי זנקר, הן מומלצות גם לנשים בגיל המעבר או לאחריו, בזכות תכולת העמילן העמיד שעוזרת להתמודד עם עמידות לאינסולין ולשמור על בריאות המעי בתקופה של שינויים הורמונליים.
בננה בשלה
בננה בשלב הזה צהובה ורכה, קלה לקילוף ובעלת ריח מתוק.
למרות ההפרדה בין בננות "כמעט בשלות" לבשלות לגמרי, לא כל המומחים רואים הבדל מהותי ביניהן. "מהבחינה התזונתית הן כמעט זהות", אומרת סאוסדה. "אפילו מאגר הנתונים של משרד החקלאות האמריקני מחשיב את שתיהן יחד".
ובכל זאת, זנקר מדגישה שבשלב הזה העמילנים כבר הפכו ברובם לסוכרים טבעיים, כמות הסיבים יורדת, ורמות הסוכר והנוגדי חמצון עולות. גם הוויטמינים והמינרלים מגיעים לשיאם.
בננה בשלה אחת מכילה כ-8% מהצריכה היומית המומלצת של אשלגן - מינרל חשוב שלרבים חסר. היא גם מספקת כ־8% מהצריכה היומית של מגנזיום, החיוני לבריאות העצמות.
זנקר ממליצה על בננה בשלה לפני אימון, למי שצריך אנרגיה מהירה ובריאה, למי שרוצה להעלות את רמות האשלגן (למשל כדי לסייע בלחץ דם גבוה), ולילדים שמעדיפים טעם מתוק. היא גם מתאימה למי שמחפש איזון בין סיבים לעיכול קל.
בננה מאוד בשלה
בשלב הזה הבננה רכה, עם נקודות חומות וריח חזק.
"רמות הסוכר בשיאן והסיבים ממשיכים לרדת," אומרת זנקר.
זה אידיאלי למי שצריך אנרגיה מהירה, סובל מבעיות עיכול, או מחפש חטיף מתוק וקל לעיכול. עם זאת, מי שמנסה לשמור על רמות סוכר מאוזנות עדיף שיימנע ממנה.
בננה בשלה מאוד מאוד (ממש חומה או שחורה)
בננות כאלה רכות מאוד ולעיתים מעוכות. לפי זנקר, הן מכילות הכי הרבה סוכר ונוגדי־חמצון, הכי מעט סיבים, כמעט לא ויטמין C, אך עדיין עשירות באשלגן.
חלק מהוויטמינים דווקא עולים בשלב הזה, ואחרים יורדים. לדוגמה, בננה בשלה מכילה כ־14 מ"ג ויטמין C, ואילו בשלה מדי רק 10 מ"ג. לעומת זאת, תכולת חומצה פולית (פולאט) דווקא עולה מעט.
השלב הזה מתאים פחות לאכילה טרייה, ויותר לאפייה או הקפאה - למשל לעוגת בננות, עוגיות או שייקים. הוא עדין לעיכול ומספק קלוריות מהירות, אך פחות מומלץ לחולי סוכרת או למי שמחפש מזון עשיר בסיבים.
סאוסדה מוסיפה טיפ: "כשמשתמשים בבננה בשלה מדי לשייק, אפשר לשים ממנה פחות ועדיין לקבל מתיקות טבעית - כך מצמצמים את כמות הסוכר הכוללת".
אז בפעם הבאה שאתם בוחרים בננה בסופר, תזכרו - לא מדובר רק בטעם או בצבע. לכל שלב יש יתרונות שונים לגוף.
ובכל זאת, אי אפשר לטעות: "בסופו של דבר", מסכמת סאוסדה, "בננות הן פרי מצוין - בין אם אתם אוכלים אותן ירוקות או בשלות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו