בשנים האחרונות שוק תחליפי החלב גדל, במקביל לעלייה בכמות האנשים הנמנעים מחלב מסיבות שונות בין אם בשל אלרגיה, רגישות ללקטוז, העדפות מטעמי כשרות, טבעונות ולעיתים פשוט בגלל מחסור על המדפים.
בחלק מתחליפי החלב קיימים רכיבים בעלי יתרונות תזונתיים כמו חלבון וסידן כדוגמת משקה סויה, המופק מפולי סויה (שהוא המשקה הכי קרוב לחלב הפרה) אך בחלקם ישנה כמות מועטה של רכיבים אלו - אם בכלל.
"ככל שכמות המשקה אותו אתם צורכים גדולה יותר, כך גדלה החשיבות לאיכות התזונתית שלו", אומרת אדוה נאור, תזונאית קלינית במאוחדת מחוז ירושלים. "על כן, מומלץ מאוד לקרוא את רשימת הרכיבים של המשקאות השונים ולשים לב להבדלים ביניהם. רשימת הרכיבים כתובה כך שהרכיב הראשון נמצא בכמות הגדולה ביותר במוצר. כדאי גם לזכור כי לעיתים מוסיפים למשקאות החלב חומרים פחות מומלצים כמו חומרים משמרים, מייצבים, מתחלבים, סוכר או ממתיקים מלאכותיים".
ערכנו השוואה תזונתית בין חלב ותחליפיו, על מנת להבין איזה משקה הכי כדאי לצרוך מבחינה תזונתית וממה עדיף להימנע.
חלב פרה / חלב דל לקטוז
החלב המוכר שרבים מאיתנו צורכים, מכיל כמות סידן גבוהה.
ערכים לכוס של 200 מ"ל:
חלבון: כ-7 גרם.
קלוריות: 80-120 קק"ל.
סידן: 200-400 מ"ג.
משקה סויה
"אנחנו רואים שמשקה סויה הוא המשקה המועדף מבחינה תזונתית מבין סוגי תחליפי החלב. הוא מופק מפולי סויה שהם קטניות ודומה בהרכב חומצות האמינו שלו לזה של לחלב פרה. מכיל מים, פולי סויה ובדרך כלל סידן. שימו לב: אם יש תוספות אחרות כמו חומרים מייצבים, משמרים, סוכר, ממתיקים מלאכותיים, המשקה פחות עדיף מבחינה תזונתית", מסבירה נאור.
ערכים לכוס של 200 מ"ל:
חלבון: 4-7 גרם.
קלוריות: 60-100 קק"ל.
סידן: 240 מ"ג.
משקה שקדים
"משקאות שקדים מכילים מים ושקדים, אך בדרך כלל בתוספת סוכר או ממתיק אחר, לעתים יש העשרה תזונתית של סידן. כמות הפחמימות ברוב הסוגים אינה גדולה אך כמות החלבון זניחה. המשקה יכול להיות תוספת מתאימה לקפה".
ערכים לכוס של 200 מ"ל:
חלבון: 1-2 גרם.
שומן: 2-6 גרם.
קלוריות: 30-80 קק"ל.
סידן: 240 מ"ג (רק בחלק מהמוצרים).
משקה אורז
"הגרסה האיכותית יותר מכילה מים, אורז, שמן חמניות ומלח. יש סוגים בהם רשימת הרכיבים ארוכה הרבה יותר ולכן פחות מומלצת. בנוסף, כמות הפחמימות בו די גבוהה, בכוס יש כ-20 גרם פחמימות, וכמות החלבון בו זניחה".
ערכים לכוס של 200 מ"ל:
חלבון: 0-1 גרם.
פחמימות: כ-20 גרם.
קלוריות: 90-110 קק"ל.
סידן: בחלק מהמוצרים 240 מ"ג.
משקה שיבולת שועל
"משקה עשיר בפחמימות ומכיל מעט מאוד חלבון. גם פה כדאי לחפש רשימת רכיבים קצרה כדי שהמוצר יהיה פחות מעובד".
ערכים לכוס של 200 מ"ל:
חלבון: 0-3 גרם.
פחמימות: 10-20 גרם.
קלוריות: 50-120 קק"ל.
סידן: 240 מ"ג (רק בחלק מהמוצרים).
"אם אתם מעדיפים להימנע מחלב פרה, חפשו משקה בעל ערך תזונתי איכותי. ככל שכמות המשקה בה אתם משתמשים גדולה יותר, כך כדאי שהתחליף יהיה בריא יותר, כמו למשל משקה סויה, שהכי קרוב בהרכבו לחלב ומכיל חלבון וסידן. בנוסף, קראו את רשימת הרכיבים על האריזה. כלל האצבע הוא ככל שהרשימה קצרה יותר - כך יהיו פחות תוספים מיותרים".

הכותבת אדוה נאור, תזונאית קלינית מאוחדת מחוז ירושלים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
