אם החסה שלכם קופאת במקרר, זו נורת אזהרה לכך שמשהו לא תקין. לא מדובר בתקלה טכנית או בצורך להחליף את המכשיר - אלא בהרגל שימוש בעייתי: העמסת יתר.
הבעיה: דחיסת יתר במקרר
על פי ד"ר בריאן קואק לי, מדען מזון, מחבר הספר 150 שאלות במדעי המזון - עם תשובות, כאשר המקרר עמוס מדי פתחי האוורור נחסמים. הדבר מגביל את זרימת האוויר, מעלה את הטמפרטורה הפנימית ויוצר חוסר אחידות בקירור.
גם פרופ' קית' שניידר מאוניברסיטת פלורידה מסביר ל- HuffPost כי זרימת האוויר חיונית לכך שהמזון יתקרר במהירות וישמור על טריותו. כאשר האוויר לא מסתובב כראוי, עלולים להיווצר "אזורים חמים" המסכנים את איכות המזון.
10 מאכלים שאתם צריכים להוציא מהמזווה שלכם - ומהר
הסיכונים בהעמסת יתר
מקרר עמוס מתפקד כמו מועדון שחורג ממכסת האנשים – האוויר לא זורם, הטמפרטורה עולה, והמזון נכנס ל"אזור הסכנה". מדובר בטווח שבין 4 ל־60 מעלות צלזיוס, שבו חיידקים מתרבים במהירות ויכולים לגרום לקלקול מזון ואף להרעלת מזון.
האזורים החמים נוצרים לרוב במדפי הדלת ובפינות האחוריות - המקומות הנפוצים לאחסון ביצים, מוצרי חלב או שאריות. מזון מוכן לאכילה, נקניקים, פירות חתוכים, ביצים ומוצרי חלב הם הפגיעים ביותר. עליית הטמפרטורה בהם יכולה לעודד התפתחות של חיידקים מסוכנים כמו ליסטריה, סלמונלה ואי-קולי.
בנוסף, ההעמסה עלולה לגרום לתופעה הפוכה - הקפאה של מוצרים שלא נועדו להקפאה. גם כאן הנזק משמעותי: ירקות עלים, פירות יער, עשבי תיבול, מוצרי חלב ונוזלים נהרסים ומתקלקלים מהר יותר לאחר ההפשרה.
סימני אזהרה למקרר עמוס מדי
לדברי פרופ' דרין דטוויילר מאוניברסיטת נורת’איסטרן, יש כמה אינדיקציות שמקרר עובד קשה מדי:
- קרח מצטבר על המזון או ליד פתחי האוורור.
- מוצרים במדפי הדלת או בפינות חמים יותר מהמדפים המרכזיים.
- חלב, ביצים או שאריות מתקלקלים לפני תאריך התפוגה.
- המדחס פועל ללא הפסקה.
- נוצר עיבוי או טיפות מים.
- ריח טחוב או "עבש" נתקע באזורים מסוימים.
פתרונות ודרכי מניעה
בדיקה של מדחום המקרר חיונית, אולם המדחום המובנה מציג טמפרטורה מנקודה אחת בלבד. מומחים ממליצים לרכוש מדחום פשוט שניתן להציב בכמה מקומות במקרר, כדי לאתר אזורים חמים או קרים מדי.
המלצה נוספת היא לא להעמיס יתר על המידה: מילוי של כשני שלישים מנפח המקרר נחשב למצב אידיאלי. כמות מזון קטנה מדי מאלצת את המכשיר לעבוד קשה יותר, בעוד שמילוי יתר חוסם את פתחי האוורור ופוגע בזרימת האוויר.
גם מיקום האחסון קריטי: מוצרי חלב, ביצים ומזון מוכן לאכילה עדיף לאחסן במדפים האמצעיים, שם הטמפרטורה יציבה יחסית - ולא בדלת או בפינות האחוריות. בנוסף, מומלץ לאמץ את שיטת "ראשון נכנס - ראשון יוצא", כדי לצמצם בזבוז מזון ולהפחית סיכוני קלקול.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
