נמצאים בתחושת רעב מתמיד? חייבים מתוק אחרי ארוחה? אולי הגוף שלכם מאותת לכם

שישה חשקי מזון נפוצים עלולים להיות לא סתמיים בכלל • חשק עז לשוקולד, מלוח ופחמימות עלול להוות סימן מקדים לבעיות בריאותיות שקשה להבחין בהן

לעיתים הגוף מאותת לנו על משהו עמוק יותר. שוקולד (אילוסטרציה). צילום: Getty Images/iStockphoto

 

מכירים את זה? אם באמצע היום פתאום מתחשק לכם שוקולד, מאפה טרי או שקית צ'יפס, זה לא סתם. לרוב, אנשים ממהרים לייחס את זה ל"חוסר שליטה" או למצב רוח משתנה, אך מחקרים מגלים שלעיתים הגוף מאותת לנו על משהו עמוק יותר. חשקי מזון עשויים להעיד על חוסרים תזונתיים, שיבוש הורמונלי או אפילו בעיות במערכת העיכול.

ד"ר סומיט קפדיה, מנתח ומומחה כלי דם מהודו, שיתף עם עשרות אלפי עוקביו באינסטגרם סרטון שזכה ליותר מ-67 אלף צפיות, בו הוא מציג שישה סוגי חשקים נפוצים - ומה הם עלולים לרמוז לגוף שלנו.

עלול להיות מדובר בבעיה בוויסות הנוזלים בגוף או במחלה הורמונלית. צ'יפס, צילום: GettyImages

 

1. חשק למלוח (צ'יפס, חמוצים)

לפי ד"ר קפדיה, ישנן שלוש סיבות עיקריות למשיכה למלח: האחת, התייבשות או סטרס כרוני. השניה היא שבלוטות יותרת הכליה פגועות וגורמות לירידה באיזון ההורמונלי, מה שמשפיע על ויסות הנוזלים בגוף. במקרים נדירים, חשק מתמשך למלח אף עלול להעיד על מחלת אדיסון, מחלה הורמונלית נדירה.

2. חשק לשוקולד

תשוקה לשוקולד קשורה לרוב לחוסר במגנזיום, שמהווה מינרל חיוני לפעילות השרירים, תפקוד העצבים וייצוב לחץ הדם. כמעט חצי מהאוכלוסייה צורכת פחות מהמינון המומלץ. במיוחד לפני המחזור החודשי בקרב נשים, רמות המגנזיום יורדות ונוצר רצון לשוקולד. אם תרצו לנטרל את החשק העז לשוקולד, מקורות טובים למגנזיום הם: אגוזים, זרעים, ירקות ירוקים וקטניות.

3. חשק למתוק אחרי ארוחה

הרצון למתוק לאחר הארוחה נובע מתנודות חדות ברמות הסוכר בדם. אצל אנשים עם תנגודת לאינסולין, מצב שבו התאים אינם מגיבים כראוי להורמון, הסוכר עולה במהירות - עד שצונח. כתוצאה מכך, נוצרת עייפות וחשק לעוד פחמימות פשוטות. במצב כזה, עלול להיות מדובר במצב מקדים לסוכרת סוג 2.

שימו לב: אכילה לילית מקושרת להפרעה בשינה ולהעלאת רמת הורמון הרעב, צילום: גטי אימג'ס

4. נשנושים בלילה

אכילה לילית מקושרת להפרעה בשינה ולחוסר איזון הורמונלי. מחקרים מראים כי חוסר שינה מעלה את רמות גרלין (הורמון הרעב) ומוריד את רמות לפטין (הורמון השובע), וכך עולה הצריכה הלילית של מזונות עתירי סוכר ושומן.

5. חשק לפחמימות

משיכה לפחמימות עשויה להצביע על ירידה ברמות הסרוטונין, שהוא הורמון הקשור למצב הרוח ולתחושת שובע. בנוסף, מחקרים על מיקרוביום המעי מצביעים על קשר בין החשק לבין דיסביוזיס,  כלומר, חוסר איזון בחיידקי המעי. במצב כזה מתערערת בריאות מערכת העיכול, מצב הרוח והדחף למזונות פשוטים. מה שעשוי לסייע: תזונה עשירה בסיבים, דגנים מלאים ומזון מותסס.

6. רעב מתמיד אחרי אכילה

כשתחושת הרעב לא עוזבת אתכם גם אחרי ארוחה מלאה, זה עשוי להצביע על בעיות בספיגה או דלקת כרונית במערכת העיכול. בפועל, הגוף לא מקבל מה שהוא צריך - והמוח ממשיך לשדר את האותות של רעב. מחקרים רפואיים קושרים תופעה זו לעמידות ללפטין ולמחלות דלקתיות במעי.

בסופו של דבר, ד"ר קפדיה מסכם שחשקים הם לא תמיד מקריים, אלא עלולים להוות סימן מקדים לבעיות בריאותיות שקשה להבחין בהן בצורה אחרת. לכן, תקשיבו לחשקים שלכם, שימו לב אליהם - ובידקו את עצמכם במידת הצורך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר