אפשר לקרוא לזה רומן, טקס בוקר או התמכרות של ממש, אבל הישראלים שותים הרבה מאוד קפה. גם האמרקינים לא נשארים מאחור בכל הנוגע לשתיית קפה, הנתונים מדברים על שני שליש מהמבוגרים בארה"ב ששותים בממוצע שלוש כוסות ביום - מספיק כדי למלא בריכת שחייה אולימפית יותר מ-49 פעמים, לפי נתוני איגוד הקפה הלאומי.
לשתיית קפה במידה יש יתרונות בריאותיים שיכולים להשפיע לטובה על הלב, המוח ועוד - ויש דרכים פשוטות להפוך את הקפה היומי שלך לבריא עוד יותר, מבלי לוותר על חלב או סוכר.
קודם כול: היתרונות הבריאותיים של הקפה
כשחושבים על קפה, רוב האנשים מעלים מיד את הקפאין - אבל המשקה הזה גם עשיר בנוגדי חמצון ותרכובות נוספות שעשויות להפחית דלקת פנימית ולהגן מפני מחלות כרוניות, לפי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
מחקרים מצביעים על כך ששתייה קבועה של קפה עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2, מחלות לב, דמנציה, פרקינסון ואפילו סרטן המעי הגס. יש גם ראיות לכך שקפה עשוי לתרום לבריאות הנפש, לסייע בניהול משקל, לשפר תפקוד ריאתי ולעודד איזון טוב יותר של חיידקי המעי.
בסך הכול, מדענים סבורים שקפה עשוי לתרום לאריכות ימים. למשל, סקירה של 40 מחקרים העלתה כי שתייה של שתיים עד ארבע כוסות קפה ביום קשורה לסיכון נמוך יותר למוות - ללא קשר לגיל, משקל או צריכת אלכוהול.
ב-New York Post פרסמו מספר המלצות שיממשו את הפואנציאל הבריאותי הגלום בכוס הקפה שלכם.
כך תהפכו את הקפה שלכם לבריא יותר
1. בחרו את הפולים בחוכמה
איכות הקפה תלויה מאוד באופן שבו הפולים גודלו ועובדו. כשאתם קונים קפה הביתה, חפשו תווית אורגנית שמעידה על כך שפולים אלו גדלים ללא שימוש בחומרי הדברה, עשבים כימיים ודשנים סינתטיים שעשויים להזיק לבריאות.
עדיף לבחור פולים שגדלו בגובה רב - כמו אלו מאתיופיה, קולומביה וקניה - שכן הם נוטים להכיל יותר פוליפנולים, תרכובות צמחיות בעלות תכונות נוגדות חמצון ודלקת.
חשוב לזכור: פוליפנולים מתפרקים בקלייה, כך שקלייה בהירה או בינונית שומרת על יותר מהחומרים המועילים. בדקו את תאריך הקלייה על האריזה ונסו לקנות פולים שנקלו בשבועיים האחרונים.
2. אל תשכחו את הפילטר
גם שיטת החליטה של הקפה משפיעה על הבריאות. מחקרים מראים שחליטה עם פילטר נייר עדיפה, במיוחד עבור מבוגרים. הסיבה? קפה לא מסונן מכיל דיטרפנים - תרכובות שיכולות להעלות את רמות הכולסטרול. לפי הארוורד, בקפה לא מסונן יש פי 30 יותר דיטרפנים מקפה מסונן.
אם אתם חובבי קפסולות שווה לשקול שוב: מחקרים ראשוניים מעלים חשש כי הקפסולות עלולות לשחרר מיקרו-פלסטיק לתוך המשקה - ולא ברור מה ההשפעות הבריאותיות של זה.
3. הוסיפו קורטוב של כורכום
אחרי החליטה, נסו להוסיף מעט כורכום לכוס הקפה שלך. התבלין הכתום-זהוב הזה מכיל כורכומין - תרכובת נוגדת דלקת עוצמתית. כורכום עשוי לסייע בהפחתת דלקות, הקלה על כאב, שיפור בריאות הלב, תמיכה בניהול משקל, שיפור מצב הרוח והעיכול.
כדי לשפר את הספיגה של הכורכומין, כדאי להוסיף מקור לשומן בריא - כמו שמן זית, שמן קוקוס, שמן אבוקדו או חלב שמן.
4. נסו קינמון במקום
אם כורכום פחות לטעמכם, קינמון הוא תחליף נהדר. התבלין הזה מוכר כבר אלפי שנים בזכות תכונותיו הרפואיות, והוא עשיר בנוגדי חמצון ותרכובות מועילות נוספות.
@naogostavadecafe
5. עשו את זה “Bulletproof”
“Bulletproof coffee” הוא משקה עתיר קלוריות וקפאין שהמציא דייב אספרי, המכונה "אבי הביוהאקינג". המטרה היא לספק אנרגיה ותחושת שובע בלי ארוחות בוקר עתירות פחמימות, כמו שנהוג באמריקה. התומכים בשיטה טוענים שהיא מסייעת לתחושת שובע, תורמת לניהול משקל ומשפרת תפקוד קוגניטיבי.
כדי להכין קפה כזה: ערבבו כוס קפה חם עם כף חמאה מחלב עיזים או גהי (חמאה מזוקקת) וכף שמן MCT (למשל משמן קוקוס או דקל). ערבלו בבלנדר 20–30 שניות עד שהמשקה הופך לקרמי, או השתמשו במקציף חלב.
בשונה ממשקאות קפאין רגילים, אספרי טוען שקפה כזה מעניק אנרגיה מתמשכת לאורך היום - בלי עליות וירידות חדות.
