איך לבחור, איך לאחסן ומה שיא העונה? מדריך פירות הקיץ השלם

הקיץ הוא שעתם היפה של מגוון פירות אהובים ומרעננים , אז לכבוד העונה החמה גייסנו את אבי פיין, הבעלים של משק פיין, להכין לנו מדריך מיוחד על כל מה שצריך לדעת על פירות הקיץ

אפרסקים. צילום: אורן בן חקון

עונת הקיץ היא היא אחת מעונות השנה האהובות ביותר - ימים ארוכים, מזג אוויר חם, בריכה, ים, חופש ובילויים שגורמים לרבים לחכות לה במשך כל השנה. אך לא רק אלו גורמים לעונת הקיץ להיות העונה אהובה - הקיץ מתאפיין במגוון רחב של פירות אהובים ומרעננים.

אבי פיין, הבעלים של משק פיין, המוכר פירות וירקות תוצרת הארץ ישירות מהחקלאי לצרכן עם מדריך מיוחד על כל מה שצריך לדעת על פירות הקיץ.

אפרסקים, צילום: יהושע יוסף

אפרסק

האפרסק מתחלק לשני סוגים: אפרסק צהוב ואפרסק לבן, כשלכל אחד מהם מאות זנים.  הזנים הצהובים הנפוצים בארץ: ארלי ספרינג, טקסס, פיתה, 1882, סוויט ספטמבר. הזנים הלבנים הנפוצים בארץ: אלמוג, עודד, סווילינג, וויט ליידי, שוגר ליידי, סאמר סנואו, ארמוזה, ספטמבר סנואו, 1881.

אפרסק נקטף קשה וממשיך להבשיל גם לאחר הקטיף. למעשה, כשהפרי מתרכך – כמות הסוכרים בו היא הגבוהה ביותר ועל כן הוא יהיה מתוק יותר.

איך לבחור אפרסק? השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא - האם אתם אוהבים אפרסק קשה או אפרסק רך? אם אתם אוהבים אפרסק קשה - תבחרו את הפירות שיש להם את אחוז הצבע הגבוה ביותר מבין המבחר. ככה תדעו שאתם בוחרים אפרסק קשה ומתוק בו זמנית. אם אתם רוצים את האפרסק המתוק ביותר – תבחרו אפרסק עם צבע מלא שהתרכך.

שיא העונה: שיא העונה של האפרסקים היא בקיץ, ניתן למצוא אפרסקים בשווקים ממאי עד אוקטובר.

אחסון: אם רוצים להאיץ הבשלה יש להשאיר מחוץ למקרר, ואם האפרסקים בשלים ורוצים לשמור על טריות מירבית יש לאחסן במקרר.

נקטרינה, צילום: Getty Images

נקטרינה

נקטרינה היא מעין גלגול של האפרסק. היא לא נוצרה מהכלאה כלשהי, אלא היא תוצר אבולוציוני של פרי האפרסק. ההבדל העיקרי הוא שהנקטרינה מתוקה יותר ואין לה שיערות על הקליפה.

בדומה לאפרסק, גם הנקטרינה מתחלקת ל-2 סוגים עיקריים: נקטרינה צהובה ונקטרינה לבנה. הזנים הצהובים הנפוצים בארץ: ארלי רובי, אפריל גלו, רד רובי, רד גלו, פנטזיה, פרליין. הזנים הלבנים הנפוצים בארץ: גלי, סאן סנואו, ארטיק סטאר, ארטיק סוויט, ארקטיק פרייד.

איך לבחור נקטרינה? בדומה לאפרסק, פרי קשה עם צבע עז יותר – יהיה מתוק יותר מפרי קשה עם מעט צבע. וכן, ככל שהפרי רך יותר - כך יהיה מתוק יותר.

שיא העונה: חודשים יולי-אוגוסט.

אחסון: גם כאן, על מנת לשמור על טריות מירבית מומלץ לאחסן בקירור.

משמשים. נצלו אותם כל עוד הם כאן, צילום: אסף קרלה

משמש

משמש הוא פרי קטן ומתוק בעל עונה קצרה יחסית, מחודש מאי עד יולי.
הזנים הנפוצים במשמש: דניאל, זייגר, ניצן, תראוג, אורית, ארלי גולד, ארלי קוט, רעננה.

איך לבחור את המשמש המושלם? כלל האצבע הוא - ככל שצבע הפרי יותר מלא (וללא צבע ירוק) - הוא יהיה מתוק יותר. ככל שיהיה ירוק יותר - הוא יהיה חמצמץ יותר.

מי שרוצה משמש עם חיי מדף ארוכים ההמלצה היא לקנות פירות בשלים (בצבע מלא) לאכילה מיידית, ומעט יחידות ירקרקות יותר להמשך השבוע. אל חשש, הפרי הירקרק ימשיך להבשיל גם בתוך המקרר, בצורה איטית יותר.

שזיפים, צילום: Getty Images

שזיף

שזיף הינו פרי עץ נשיר קטן בגודלו, עשיר באשלגן, ברזל, ויטמין A וויטמין B. מקורו באסיה ואירופה ויש לו מגוון זנים שונים בארץ: צהוב, אדום וירוק. לכל סוג יש ייחודיות אחרת – חלק מתוקים יותר וחלק חמצמצים.

הזנים האדומים הנפוצים בארץ: מטלי, סנטה רוזה, רד רוזה, רד ביוט, פרייאר, בלק אמבר ובלק ג'ם. הזנים הצהובים הנפוצים בארץ: אוגדן, ויקסון, קלסי, סן גולד.

איך לבחור שזיף? בדומה לפירות הנשירים האחרים, ככל שהפרי רך יותר - הוא יהיה מתוק יותר. אם אתם רוצים פרי חמצמצץ יותר - לכו על הזנים הירקרקים יותר (כמו ויקסון).

שיא העונה של השזיף: יולי - אוגוסט.

אל תצפו לטעמי דובדבן, צילום: איתיאל ציון

דובדבן

הדובדבנים גדלים בעיקר באזורים גבוהים וקרים יחסית בישראל בעיקר ברמת הגולן והרי ירושלים. גם לדובדבן שני צבעים - דובדבן אדום שהוא הנפוץ יותר ודובדבן לבן.

איך לבחור דובדבן? ככל שהצבע כהה יותר כך הדובדבן בשל ומתוק יותר, אך שימו לב שאתם לא בוחרים דובדבן שעבר זמנו. דובדבנים רכים או מקומטים יהיו פחות טריים ובשלים מידי, לכן העדיפו דובדבנים עם צבע אחיד וקשים באופן יחסי.

שיא העונה: לדובדבנים עונה קצרה יחסית, מסוף מאי ועד אמצע יולי.

אחסון: במקרר, בקופסה אטומה או שקית נייר. אין לשטוף מראש – רק לפני האכילה.

איך בוחרים אבטיח?, צילום: משרד החקלאות

אבטיח

האבטיח הוא אחד הפירות המזוהים ביותר עם הקיץ – מתוק, מרענן, ועתיר מים. ישנם אבטיחים למאכל ואבטיחים שמגדלים לגרעינים בלבד. הזנים הנפוצים הם הזנים חסרי הגרעינים שנועדו לאכילה.

איך לבחור אבטיח? בחרו באבטיח שאינו גמיש אלא מוצק בצורה סימטרית כמה שניתן. הסתכלו על הכתם שבו נח האבטיח על הקרקע – כתם בצבע קרם-צהבהב מעיד על פרי מתוק, בעוד שכתם בהיר מאוד או לבן מרמז על חוסר בשלות. כתמים מרובים מעידים על אבטיח ששהה זמן רב מידי בשמש. הגבעול גם הוא אינדיקטור חשוב: גבעול יבש וחום מעיד שהאבטיח בשל, בעוד שגבעול ירוק ורך יחסית מעיד על קטיף מוקדם מדי. לבסוף, אל תלכו על האבטיח הכי גדול או הכי קטן – העדיפו אבטיח בינוני בגודלו, שמרגיש כבד ביחס לגודלו – זהו סימן לכך שהוא עסיסי ומלא.

שיא העונה: אפריל עד אוגוסט.

אחסון: אם האבטיח שלם, יש לאחסן מחוץ למקרר. לאחר החיתוך - יש לעטוף היטב בניילון נצמד ולאחסן בקירור.

כתום, קייצי ובריא כל כך, צילום: Getty Images

מלון

המלון הוא פרי קיץ אהוב, וגם הוא כמו האבטיח מכיל כמות גדולה של מים.

איך לבחור מלון? קודם כל, הסתכלו על צבע הקליפה – מלון בשל יהיה בעל גוון כתמתם, אחיד ורענן. אם מדובר בזן מרושת, הרשת צריכה להיות צפופה וברורה - סימן לבשלות טובה וטעם עשיר. שימו לב לעוקץ - מלון עם עוקץ מחובר ושלם יחזיק מעמד יותר זמן ויהיה איכותי יותר, בעוד שמלון ללא עוקץ או עם עוקץ חסר עלול להעיד על בשלות יתר או אפילו תסיסה.

בחרו מלון שתחושת המישוש שלו מוצקה ואחידה, לא רכה או גמישה מדי. לבסוף, כמו באבטיחים, העדיפו מלון עגול וסימטרי.

שיא העונה: בין חודשי האביב לחודשי הסתיו.

אחסון: מומלץ לאחסן את המלון במקרר, במיוחד אם הוא בשל וחתוך. מלון בשל ניתן להשאיר במקרר עד כ-4–5 ימים. אם עדיין אינו בשל, עדיף להשאירו מחוץ למקרר להמשך הבשלה.

מנגו, צילום: GettyImages


מנגו 

המנגו הוא פרי טרופי. בארץ המנגו גדל בעיקר באזור הכנרת ודרום הגליל העליון.

איך לבחור מנגו? בחרו במנגו עם גוונים מרהיבים המתאימים לסוג שלהם. עם זאת, זכרו שחלק מזני מנגו נשארים ירוקים גם כשהם בשלים לחלוטין. מבחינת מגע - מנגו בשל אמור להיכנע מעט ללחץ, אבל הוא לא צריך להיות רך או עיסתי מדי. אם הוא מרגיש קשה, הוא צריך עוד זמן להבשיל. מנגו בשל פולט ארומה מתוקה שמרמזת על בשלותו. אם הוא חסר ניחוח או יש לו ריח לא נעים, ייתכן שהוא לא בשל לחלוטין.

שיא העונה: מיוני עד ספטמבר.

אחסון: ניתן להשאיר מחוץ למקרר להבשלה. כאשר המנגו בשל - לאחסן בקירור.

עשיר בסגולות, דל בקלוריות, צילום: אסף קרלה

ענבים

ענבים הם הנשנוש האולטימטיבי בקיץ. הם גדלים באשכולות ובעלי קליפה דקה – וישנם זנים עם גרעינים ובלי גרעינים. בישראל מגדלים מגוון רחב של זנים, בצבעים שונים: ירוק, אדום, שחור וסגול.

איך לבחור ענבים? בחרו ענבים עגלגלים ושלמים, ללא קמטים. כדאי שהענבים יהיו מחוברים לגבעול מוצק ולא יבש, אם כי גם ענבים שנשרו מהאשכול טובים לאכילה. בחנו את הצבע. צבע הענבים מעיד על מתיקותם. ענבים ירוקים מתוקים יהיו בעלי גוון צהבהב וענבים אדומים, סגולים או שחורים צריכים להיות בעלי צבע עמוק ועשיר.

שיא העונה: מחודשי האביב עד חודשי הסתיו.

אחסון: ענבים רגישים לחום, הם נוטים לתסוס ולהתקלקל מהר בטמפרטורת החדר. מומלץ לשמור בקירור, בתוך שקית נייר או קופסה. אין לשטוף מראש, אלא רק לפני האכילה, כדי להימנע מריקבון מואץ.

פירות הקיץ, צילום: משה בן שמחון

טיפים כלליים לשמירה על פירות קיץ:

  • לשטוף רק לפני אכילה - כדי לא להאיץ ריקבון.
  • לאחסן לפי מצב ההבשלה - פירות קשים מחוץ למקרר, בשלים במקרר.
  • שקיות נייר עוזרות להבשלה - במיוחד למנגו, אפרסקים ושזיפים.
  • פירות רכים? אפשר להקפיא - פירות רכים במיוחד יכולים להפוך לשייקים, ריבות או קוביות קפואות לשימוש עתידי.

משק פיין הוא משק חקלאי ותיק של חקלאים מגבעת עדה המוכר ישירות מהחקלאי לצרכן פירות וירקות מכל רחבי הארץ. המשק שקיים מעל 100 שנה ומנוהל על ידי אבי פיין ובנו מתן, דור שישי לחקלאות ישראלית.

בימים אלו פותח "משק פיין" סניף חדש בקרית השרון נתניה, שמצטרף לסניפים הקיימים בחוצות שפיים ובגבעת עדה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר