הענבים, פרי עתיק שנחשב פעם כסמל למותרות ובלא מעט מובנים, הוא עדיין כזה. בין אם אתם מעדיפים ענבים סגולים, אדומים או ירוקים, מדובר בפרי קלאסי ומשובח המתאים לנשנוש בזכות גודלו הקטן והניידות שלו. מכיוון שענבים מכילים 80-81% מים ורק 62 קלוריות למנה של כ-100 גרם, הם גם ישמרו על רמת הנוזלים שלכם וירסנו את התשוקה למזונות לא בריאים. בנוסף, הם מלאים בחומרים מזינים ונוגדי חמצון, ויש לכם לא מעט סיבות לאכול את הפרי הטעים הזה.
מניעת סרטן ומחלות
ענבים ידועים בכך שהם מכילים מעל 1,600 תרכובות צמחיות שונות, רבות מהן מכילות מגוון מדהים של נוגדי חמצון. נוגדי חמצון אלה, כולל ויטמין C, רסברטרול, ליקופן ואנתוציאנינים, מגנים על הגוף מפני רדיקלים חופשיים - מולקולות שפוגעות בתאים בריאים ומגבירות את הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב וסרטן לאורך זמן.
האנתוציאנינים, האחראים לצבע האדום והסגול העשיר של הענבים, נלחמים גם הם ברדיקלים חופשיים שיכולים לפגוע בתאים ולהוביל לסרטן. הקליפה והגרעינים של ענבים אדומים עשירים במיוחד ברסברטרול, שידוע כמפחית דלקות ומוריד את הסיכון למחלות לב וסרטן.
אגב, רסברטרול נמצא גם ביין אדום, שעשוי גם הוא מענבים, אבל מכיוון שכיום ישנו ספק משמעותי האם תכולת נוגדי החמצון באמת מפצה על ההשפעות המסרטנות הכלליות של אלכוהול, עדיף ללכת על בטוח עם חופן ענבים.
מחקר שפורסם ב-Nutrition Journal מצא שמבוגרים מעל גיל 50 שאכלו 150 עד 450 גרם ענבים מדי יום במשך שבועיים הראו הפחתה בסימנים לסרטן המעי הגס.מחקרים נוספים הראו גם שתמציות ענבים יכולות לעכב את הצמיחה והתפשטות של תאי סרטן השד והמעי הגס האנושיים במעבדה ובמחקרים על בעלי חיים.
הגנה על הלב וויסות לחץ דם
"ענבים מכילים מעט מאוד נתרן," אומר הדיאטן אנתוני דימרינו ל-New York Post, בכתבה בנושא, "הם משתלבים היטב בתכנית דיאטה דלת-נתרן העוזרת להפחית לחץ דם". הם גם מכילים הרבה אשלגן - מינרל שמרפה כלי דם ובכך מפחית לחץ דם גבוה, שהוא גורם סיכון למחלות לב. האשלגן גם עוזר בוויסות רמות הסוכר בדם ובאיזון נוזלים בגוף.
כמקור לסיבים מסיסים, ענבים מצוינים ללב. הסיבים המסיסים נקשרים לכולסטרול ה-LDL ("הרע") ומסלקים אותו מהגוף, מה שעוזר להוריד את רמות הכולסטרול הרע בדם. זה חיוני לבריאות הלב, כיוון שכולסטרול LDL גבוה קשור למחלות לב. "אני תמיד מסביר את זה כמעט כמו מכונת טיטוא רחובות", אמר דימרינו, "היא נכנסת למחזור הדם שלך ומעבירה את כל הכולסטרול הזה מחוץ לגוף אל הכבד, שם הוא מעובד".
חשוב לציין: תכולת הסיבים בענבים מגיעה בעיקר מהקליפה, ולכן אכילת ענבים שלמים לעומת שתיית מיץ ענבים היא המפתח. מחקר משנת 2015 מצא שאנשים עם כולסטרול גבוה שאכלו שלוש כוסות של ענבים אדומים ביום הראו רמות נמוכות יותר של כולסטרול כולל וכולסטרול רע בסוף הניסוי שנמשך 8 שבועות.
תמיכה בתפקוד המוח
ענבים סגולים ואדומים מכילים רסברטרול, נוגד חמצון חזק שמיטיב עם בריאות המוח. הוא נלחם ברדיקלים חופשיים שיכולים לפגוע בתאים — כולל אלה במוח. זה חיוני לבריאות המוח, שכן רדיקלים חופשיים יכולים להצטבר עם הזמן ולהוביל להידרדרות קוגניטיבית. רסברטרול גם עוזר להרחיב כלי דם, מה שמשפר את אספקת הדם, החמצן והחומרים המזינים למוח.
מחקר משנת 2017 הראה שמבוגרים שלקחו תוסף ענבים של 250 מ"ג בכל יום במשך 12 שבועות הראו שיפורים משמעותיים במיומנויות שפה, זיכרון וריכוז. במחקר אחר משנת 2017, מבוגרים צעירים שצרכו 230 מ"ל של מיץ ענבים טבעי הצליחו להשלים משימות הקשורות לזיכרון מהר יותר ונראו במצב רוח טוב יותר תוך 20 דקות בלבד.
מחקרים מציעים שהתכונות של רסברטרול הנלחמות ברדיקלים חופשיים עשויות גם להגן מפני דמנציה והידרדרות קוגניטיבית. "חשבו על מחלת פרקינסון ומחלת אלצהיימר, אלה יכולים להיות סימנים לעקה חמצונית", אמר דימרינו. "רסברטרול עשוי לעזור להפחית את הסיכויים למחלות אלה".
עזרה בעיכול
ענבים מספקים סיבים מסיסים ובלתי מסיסים, שעוזרים להגדיל את הצואה כדי להקל על מעברה, למנוע עצירות, ולקדם תנועות מעיים סדירות יותר. הסיבים גם מזינים חיידקים טובים במעי הגס. בתורם, חיידקים אלה משחררים תרכובות המגנות על רירית מערכת העיכול. כדאי לציין שרובנו לא מקבלים מספיק סיבים; הצריכה היומית המומלצת היא 25 עד 38 גרם, אבל המבוגר הממוצע אוכל רק 10 עד 15 גרם ביום. בהתאם לסוג, ענבים מכילים עד 3.9 גרם סיבים ל-100 גרם.
תגבור הידרציה
אם אתם מחפשים להגביר את צריכת המים שלכם באמצעות מזון, הוסיפו ענבים לתפריט שלכם. "ענבים מכילים 80 אחוז מים, מה שתורם לצריכת הנוזלים הכללית שלנו". בנוסף, האשלגן בענבים גם עוזר לאזן נוזלים בגוף, מה שחשוב לבריאות הכללית.
מאבק בהזדקנות
נוגד החמצון החזק - רסברטרול - עשוי לשמור על העור שלכם להראות רענן וחיוני, כמו חופן ענבים טריים שנקטפו ישר מהגפן, על ידי הפחתת נזק תאי. הוא עוזר להגן על גנים מסוימים מה שמוביל להזדקנות בריאה ואריכות ימים", אמר דימרינו.
משפר שינה
רגע לפני שאתם ממהרים ליטול תוספים, דעו שהמלטונין שמכילים הענבים יכול לסייע בשינה . "בענבים יש מידה מסוימת של מלטונין", אמר דימרינו. "כך שהם יכולים להוות חטיף מעולה לערב. אין בהם הרבה קלוריות והם יכולים פוטנציאלית לעזור לך להירדם".
איך לאכול ענבים?
הדרך הקלה ביותר לאכול ענבים היא להוריד אותם מהגבעול, לשטוף וליהנות. אבל אם אתם מחפשים דרכים ייחודיות יותר לצרוך את הפרי, שקלו את האפשרויות הבאות: ענבים הם מתוקים, חמצמצים, עסיסיים וקטנים מספיק כדי להוסיף טעם נפלא למנות רבות", אומרת אן זיאטה, שפית במכון לחינוך קולינרי בניו יורק. באופן מסורתי, ענבים משתלבים היטב עם גבינה, אגוזים, ירקות לסלט, דגנים ודבש, יחד עם תבלינים כמו רוזמרין, פטרוזיליה ובזיליקום. תבלינים פרחוניים (כמו ג'ינג'ר וקרדמון), מלח ים, שמן זית וחומץ בלסמי. "ענבים יכולים להשתלב עם פירות אחרים, במיוחד הדרים כמו תפוז ולימון, כדי להדגיש את הטעמים המתוקים והחמוצים שלהם," אומרת זיאטה.
קניית ענבים
חפשו ענבים שהם בשרניים, מוצקים ונטולי פגמים. הצבע שלהם, בין אם סגול, אדום או ירוק, צריך להיות אחיד וחיוני. דלגו על ענבים מקומטים או רכים מדי, שכן אלו סימנים שעשויים להעיד, שהם בדרך לסוף דרכם.