חוקרים מאוניברסיטת מדריד מצאו את המפתח התזונתי להארכת חיים, ולא, לא מדובר באיזה פיתוח טכנולוגי מטורף ויקר אלא דווקא במשהו פשוט ונגיש הרבה יותר. אם אתם חולמים לנשוף על 100 נרות בעוגת יום ההולדת שלכם, ייתכן שהדרך להתגשמות המשאלה הזו טמונה דווקא בצלחת שלכם.
במחקר שנערך בספרד שארך 14 שנים וכלל יותר מ-11,000 מבוגרים בגיל ממוצע של 48 נבחנה ההשפעה של הרגלי תזונה לפי דיאטת הבריאות הפלנטרית (PHD) והדיאטה הים תיכונית, כשאלה עזרו לחוקרים לקבוע מהם ארבעת המזונות מאריכי החיים שכדאי לכם לצרוך ומהם השניים שעלולים לקנות לכם כרטיס יציאה מהעולם הזה בטרם עת.
ארבעת גיבורי העל של התזונה
פירות
אכילת פירות נמצאה כמפחיתת תמותה באופן מובהק. פירות יער למשל, מכילים אנתוציאנינים - פיגמנטים טבעיים מסיסים במים הפועלים כנוגדי חמצון ומגנים על הנוירונים שלנו. פירות הדר מספקים ויטמין C ותפוחים מכילים פקטין - סיב תזונתי המסייע לאיזון חיידקי המעיים.
מוצרי חלב
למרות שמוצרי חלב זוכים לעיתים ליחסי ציבור גרועים בדיאטות פופולריות, המחקר הספרדי מצא שהם דווקא תומכים באורך חיים. מעבר לסידן, הם מכילים חומצה לינולאית מצומדת - שומן אומגה 6 הנחקר על השפעתו על הרכב הגוף ומניעת סרטן. יוגורט וקפיר, למשל, תורמים למיקרוביום המעיים ומסייעים להפחתת דלקת תאית. משתתפים שצרכו 2-3 מנות ביום הציגו סמני הזדקנות מופחתים.
אגוזים
אגוזים עשירים בשומנים חד בלתי רוויים, סטרולים צמחיים (המדמים כולסטרול ומפחיתים את ספיגתו) ו-L-ארגינין - חומצת אמינו המרחיבה כלי דם. אגוזי מלך מוסיפים אומגה 3, בשקדים תמצאו ויטמין E ובפיסטוקים לוטאין וזיאקסנטין, שניהם קרוטנואידים חשובים לבריאות העין. אפילו אונקיה אחת ביום הפחיתה סיכון לתמותה ב-20%.
שומנים בלתי רוויים
שמן זית ושמן חמניות תורמים תרכובות ביו - אקטיביות המגינות על התאים. שמן זית כתית מעולה שומר על אולאוקנטל, תרכובת נוגדת דלקת הפועלת בדומה לאיבופרופן, בעוד ששמן חמניות עשיר בויטמין E. החוקרים מצאו כי החלפת 5% מהקלוריות שמקורן בשומן רווי בשמנים אלה הפחיתה תמותה ב-27%.
שני המזונות שכדאי להתרחק מהם
משקאות מוגזים
משקאות קלים (כולל דיאט) נמצאו כמעלים את סיכון התמותה ב-30%. הסוכר הגבוה בהם מקדם עמידות לאינסולין ומאיץ תהליכי הזדקנות, בעוד שממתיקים מלאכותיים משפיעים לרעה על חיידקי המעיים. כל כוס משקה ממותק ביום שקולה ל-1.8 שנות הזדקנות ביולוגית.
מאפים
צריכת מאפים לוותה בסימני דלקת מוגברים ב-28% ובקיצור הטלומרים - מקטעי DNA שמגנים על הכרומוזומים ומתקצרים עם הגיל. הגורמים לכך כוללים שומני טרנס הפוגעים בפרופיל הכולסטרול פחמימות מזוקקות שמעלות רמות סוכר ותוצרי גליקציה מתקדמים, תרכובות מזיקות הנוצרות כשסוכרים נקשרים לחלבונים בגוף.
החדשות הטובות?
אף פעם לא מאוחר מדי לשנות את התזונה שלכם. לגוף האדם יש יכולת מרשימה לסלוח. מחקרים רבים מאשרים ששינויים תזונתיים אפילו בגיל העמידה יכולים להאריך משמעותית את תוחלת החיים כשהמפתח הוא לבצע חילופים הדרגתיים ובני קיימא במקום לנסות טרנספורמציות דרמטיות בן לילה: שעועית במקום בקר בצ'ילי, אגוזים במקום חטיפים לנשנוש, שמן זית במקום חמאה ולחם מדגנים מלאים במקום לחם לבן. כמו שאומרים בני המאה פלוס באוקינאווה יפן: "הארה האצ'י בו" - אכול עד שאתה 80 אחוז שבע.
אולי החוכמה הזו בשילוב עם דגש על ארבעת המזונות מאריכי החיים תוך מזעור הצמד מקצר החיים יכולה לעזור ליותר מאיתנו לחגוג את יום הולדתנו ה-100 עם מחשבה צלולה וגוף בריא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו