משמעותו של הביטוי "מעגל השנה" הוא שהזמן לא נמתח רק על גבי ציר מתמשך וארוך, אלא גם בצורה מעגלית וספירלית, כך שבכל שנה אנחנו חוזרים לאותה הנקודה שבה היינו בשנה שעברה - אך הפעם ברמה גבוהה יותר. לכן, כשאנחנו מגיעים לליל הסדר, ולמרות אלפי השנים שעברו מאז יציאת מצרים, אנו חוזרים לאותה נקודה סגולית בזמן שמתעוררת בתאריך הזה. זו הסיבה לכך שליל הסדר הוא כנראה הלילה הכי גדול ומיוחד בשנה - בכל שנה.
בואו ננסה להתרומם קצת מעל להתקטננויות המשפחתיות הקבועות, ונביט במהות: בלילה הזה יצאנו לחירות, עם עצום של מיליוני עבדים בעל כורחם, שעונו, הושפלו ונרצחו במשך 210 שנים, והעולם מסביב שתק - לא מתוך אנטישמיות, אלא כי זה היה מנהגו של עולם. הקונספציה היתה שיש אדונים ויש עבדים, יש עליונים ויש תתי־אדם, ואין מה לעשות נגד זה. זה הסדר העולמי. וזה מה שנשתנה - בשורת הגאולה בליל הסדר אינה רק ישראלית, אלא אוניברסלית.
הרב הראשי הראשון של ישראל הרב קוק ז"ל התבטא והגדיר זאת כך: "יציאת ישראל ממצרים תישאר לעד האביב של העולם כולו". העולם כולו חיכה וציפה למהלך הזה, ששינה את פני האנושות לעד.
"ליל שימורים"
גם היום, העולם מחכה למהלך ישראלי שישנה את המציאות וישחרר אותו מפחד הטרור האסלאמי המתפשט. לא רק ארה"ב, אלא כל העולם החופשי כבר הבין כי פתיחתם של שערי אירופה להמוני מהגרים מוסלמים, גם אם נבעה מחמלה אמיתית, לא גרמה להם לרכוש את גינוני התרבות האירופית, לרקוד לצלילי בטהובן וליהנות מחירות דמוקרטית - אלא דווקא ביססה תאי טרור אסלאמיסטיים המאיימים על שלומם ועל אופיים של אירופה ושל העולם כולו.
בליל הסדר השנה נשתה ארבע כוסות של יין משובח, שהשתמר, חיכה, התבגר והשתבח עד שהגיע זמנו. נייחל לשובם של אחינו החטופים, נזכור את כל מי שאבדו לנו בדרך - במצרים, בספרד, באושוויץ, בבארי ובנחל עוז - ומכוחם ובשבילם נכריז: "עם ישראל חי"!
בחנו עשרות רבות של יינות שהמכנה המשותף שלהם הוא שהם מיועדים להתיישנות ארוכת טווח, "רזרב", והבחירה היתה קשה מאוד. מתוך כל המעולים שטעמנו - אלה הצטיינו במיוחד:
גילגמש 2021, יקב פלדשטיין
ממסך מורכב, שבמבט ראשון נראה קצת "מקושקש" - קברנה, גרנאש, קריניאן, ארגמן וסירה (שני האחרונים תססו בחלקם באשכולות שלמים), ונגיעה של רוסאן לבן. אבל כשטועמים, מבחינים ביד האמן שמאחוריו. בעל גוון סגול־שחור וארומת שזיפים אדומים ושמץ הל מפולפל. גוף מלא ומורכב, טעמים אפלוליים, חמיצות מאוזנת ומבנה טאני שיחזיק לטווח ארוך. גם בשנה שעברה הוא הצטיין ברשימות שלנו - מישהו פה יודע לעשות יין! (125 שקלים).
קברנה סוביניון 2021, יקב טורא
יין בגוון אדום כהה מכרמי הר ברכה, שהתיישן 22 חודשים בחביות עץ. באף דובדבן כהה, פטל שחור, וניל וקפה קלוי. בלגימה הוא עשיר ובעל גוף מלא, ועם פוטנציאל יישון של שנים (129 שקלים).
קברנה סוביניון רזרב 2021, יקב פלם
85% קברנה סוביניון גלילי, 10% פטיט ורדו ומעט סירה, שהתבגרו כשנה בחביות מעץ צרפתי. ניחוח פרי סגול טרי ועוצמתי, אספרסו, וניל ותיבול גלילי. העוצמה ממשיכה גם לתוך פה רחב ועסיסי עם נגיעות ליקוריץ, אבל היא מאופקת ומפתה. המבנה יציב והטאנינים אלגנטיים. יין מופלא (187 שקלים).
קברנה כרם אברהם "הגיבורים" 2021, יקב שילה
מהדורה מיוחדת מכרם יחידני, לכבוד הכורמים הגיבורים ששומטים את קרקעותיהם בשנת השבע. זה קברנה מכרם גבעות עולם שבאיתמר, בעל צבע בורדו עמוק הנוטה לשחור. ניחוח דובדבן כהה ובשל, לצד קסיס, שוקולדיות, פלפל שחור, עשבי תיבול וטבק. הפה כמעט לעיס, פרי שחור בשל וטאנינים אימתניים שיחזיקו את היין הזה לפחות עד השמיטה הבאה (200 שקלים).
וירטואוז 2020, יקב פייב סטונס
בלנד בורדולזי קלאסי ומרשים (כשני־שלישים קברנה והשאר מרלו, מלבק ופטיט ורדו) מכרמי גבעת ישעיהו, שבילה כ־15 חודשים בחביות צרפתיות חדשות. אף נהדר ואקספרסיבי של פרי אדום מתובל בקלייה נעימה, גוף עשיר ואלגנטי שלא נגרר למחוזות הריבתיים. אכן מופע וירטואוזי. (245 שקלים).
ספיישל רזרב 2017, יקב שאטו רמו
היין הכי "זקן" בטעימה - אבל העיקר זה התרגיל, ובטעמיו ובמראהו הוא עדיין ינוקא. קברנה ופטיט ורדו בחלקים שווים, שהתיישנו בחביות שנתיים בסך הכל. פרי אדום ושחור אינטנסיבי באף, מרקם קטיפתי שממלא את חלל הפה, חומציות תומכת ומרירות עדינה שמוסיפה עניין בסיום. משהו־משהו! (310 שקלים).
קברנה סוביניון 1060, 2021, יקב הר אודם
100% קברנה, ככל הנראה מהכרם הכי גבוה בארץ (1,060 מטר), שהתיישן בסבלנות 26 חודשים בחביות עץ אלון. צבעו כהה מאוד ואטום לגמרי. ארומה מתפרצת של גרגירי פרי שחור בשל. טעם עוצמתי של שזיף כחול, דובדבן כהה, שמץ מנטה ונגיעת אורנים. הגוף מלא והעפיצות מלטפת. יין מופלא. אין מה לעשות - על איכות משלמים. (320 שקלים).
I/O 2020, יקב דרימיה
100% קברנה סוביניון מחבל יתיר, ששהה בחביות אלון חדשות במשך שנה וחצי. צבעו כהה מאוד ומבריק. אינטנסיבי מאוד בפרץ הארומות הפירותיות, ובלגימה הוא ממש לעיס וג'וסי. מתפתח יפה בכוס לעוד ועוד רובדי טעם. קשה להסביר את הקסם שלו - צריך לטעום. למי שידם משגת, אך קרוב לשלמות (350 שקלים).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו