מזה זמן מה שיפן סובלת ממחסור חמור באורז, שהוא כידוע אחד המרכיבים המרכזיים והחשובים ביותר - אם לא החשוב מכולם – בתפריט של תושבי המדינה האסייתית. סושי, דונבורי, אוניגירי, מוצ'י, אטריות אורז, סאקה ועוד מטעמים רבים, טובים ומנחמים שהיפנים נוהגים לאכול לארוחת בוקר, צהריים וערב - כולם מבוססים על הדגן האהוב והנפוץ, שהיפני הממוצע ככל הנראה לא יצליח לדמיין את עצמו חי בלעדיו. רגע, אמרנו "נפוץ"? אז נכון לקיץ הנוכחי - נפוץ הרבה פחות.
בחודשים האחרונים, כך מדווחים בתקשורת היפנית, מאגרי האורז במדינה הולכים ומצטמצמים. למשל, ספקית אורז מובילה ממחוז ניאיגטה - אחד מאזורי גידול האורז המובילים ביפן - הודיעה לאחרונה כי יש לה במלאי 10 טון אורז בלבד, כאשר בימים כתיקונם היא מחזיקה במלאי של 240 טון.
בנוסף, חנויות רבות ברחבי יפן הגבילו את כמות האורז שלקוח רשאי לרכוש לשקית אחת, ואילו מלאי האורז בחנויות אחרות כבר אזל לגמרי. התופעה הפכה להיות כל כך חמורה ומורגשת, עד שהתקשורת המקומית אפילו העניקה לה שם: "מהומות האורז של ראיווה" (ראיווה היא תקופת השנים הנוכחית ביפן, שהחלה ב-2019 עם הכתרת הקיסר המכהן, נארוהיטו).
האם תיירים הם שמחסלים את היבול?
נכון, הציבור אמנם לא מתפרע ברחובות כי גמרו לו את הניגירי, אבל זה לא צחוק: המחסור באורז באמת משפיע על היפנים, ומתבטא גם בחוסר יציבות במניות של יצרניות וספקיות אורז. כאן נשאלת השאלה מה גורם למחסור הזה, והתשובה מעט מורכבת.
קודם כל, הקיץ הקודם ביפן היה חם וקשה במיוחד, מה שפגע ביבולי האורז ולמעשה הקטין אותם. חקלאים יפנים רבים סבורים כי מדובר בהשפעתה של ההתחממות הגלובלית, אבל זה רק חלק אחד בסיפור: אם תשאלו את המקומיים מי עוד אשם במחדל הזה - סביר להניח שחלקם יפנו אצבע כלפי התיירים הזללנים שפוקדים את יפן הרבה יותר מבעבר. מטבע הין נמצא בשפל של יותר מ-30 שנה - מה שהופך חופשה ביפן להרבה יותר משתלמת עבור תיירים מערביים. אלה נוהרים לארץ השמש העולה בהמוניהם, במיוחד לאחר תקופת הקורונה.
ין חלש משמעו מחירים נמוכים יותר כשהם מומרים לדולר וליורו (וגם לשקלים, לצורך העניין), וזה אומר הרבה יותר סושי בפחות כסף. התיירים כמובן מבסוטים, אבל המקומיים - שנאלצים להסתפק בשקית אורז אחת ללקוח בעת שהגאי-ג'ינים (זרים) זוללים בהנאה - הרבה פחות מרוצים.
בנוסף, יש מומחים הטוענים כי גם ממשלת יפן אשמה במחסור, שכן משרד החקלאות המקומי מעודד חקלאים לגדל יותר צמחים שמתאימים למספוא (שם כולל לכל סוגי הירק והגרעינים שבהם מזינים בהמות), דוגמת חיטה, תירס וסויה, על חשבון אורז.
אז מה הפתרון? ובכן, כרגע העיניים נשואות לסתיו, עונת קציר האורז. הסברה היא שהקיץ הנוכחי קל יותר מקודמו, ולכן, כך מסתמן, יבולי האורז הקרובים יהיו גדולים יותר, כאשר במקביל גם הממשלה צפויה להתעשת. עם זאת, זה עדיין לא פותר את בעיית התיירים מבושמי הסושי. תעבירו את הוואסאבי בבקשה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)