הסוף ל"סטייק הטבעוני": צרפת אסרה שימוש בשמות של בשר למוצרים מהצומח

משרד החקלאות הצרפתי פרסם רשימה של 120 מונחים המשמשים לתיאור בשר • אלה יאסרו לשימוש בכינוי מנות שהן צמחוניות או טבעוניות • ספייריבס, נתח קצבים וגריל? אסור - בייקון ונקניקיות? מותר

סטייק טבעוני. צילום: Gettyimages

הממשלה הצרפתית הודיעה היום (שלישי) כי בכוונתה לאסור על שימוש במאות שמות של מנות ומוצרי בשר במוצרים מהצומח, כך הודיע משרד החקלאות המקומית.

בהודעת של שר החקלאות הצרפתי, מארק פניו, נכתב כי מדובר ב"סוגייה של שקיפות וכנות שבאה לענות על ציפיות לגיטימיות של צרכנים ויצרנים". איגודי חקלאים וחברות גדולות בצרפת ביקשו במשך שנים לאסור על שימוש במונחים המתארים בשר במוצרים מהצומח. פיקוח הדוק על מונחים קולינריים ומקצועיים הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות הפוליטית בצרפת. סוג המוצר, מקום הייצור שלו והגדרתו המדויקת, נושאים חשיבות אדירה בכל הנוגע למטבח הצרפתי ומוצריו.

הצו החדש שהוציא משרד החקלאות הצרפתי הוא הרחבה לצו שנדחה על ידי בית המשפט המנהלי העליון במדינה בשנת 2022 ואסר לחלוטין על כל שימוש בתיאור מנות בשר למוצרים מהצומח. הצו החדש הציג רשימה של 120 שמות ומונחים שיאסרו לגמרי לשימוש עבור מוצרים צמחוניים וטבעוניים.

צרכנים קונים במרכול בצרפת, צילום: רויטרס

הרשימה, התקפה עבור מוצרים המיוצרים ונמכרים בצרפת בלבד, כוללת שמות כמו "נתח קצבים", "מנת גריל", "אסקלופ", "ספייריבס" וכמובן, בראש הרשימה, המונח "סטייק".  עם זאת, רשימה מקבילה שפורסמה כוללת מונחים שלא יאסר בהם שימוש במוצרים מהצומח, בהם "נקניקיות" ו"בייקון".

הצו עבר בחינה משפטית מדוקדקת ובמשרד החקלאות הצרפתי סבורים כי הוא לא יתקשה לעבור את הביקורת של בתי המשפט במדינה. בנוסף, הצו הוגש לאישורה של המועצה האירופאית לתיוג מוצרי מזון.

עם זאת, למרות התמיכה הגדולה מצד מגדלי הבשר והחקלאים במדינה במהלך, יש גם מי שמתנגד בתוקף לצו. גיום הנוטה, עורך הדין של יצרני החלבון מהצומח בצרפת, קבל על ההחלטה ואמר כי חברות שונות בצרפת משתמשות במונח "סטייק מהצומח" כבר קרוב ל-40 שנים. הצו צפוי להיכנס לתוקף במלואו כשלושה חודשים לאחר אישורו הסופי, זאת במטרה לתת ליצרנים זמן לתקן את אריזות המוצרים ולמכור את המוצרים שכבר יוצרו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר