לא ייאמן: זו הסיבה שמשרתי מילואים לא מקבלים הנחה בארנונה

דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת מצביע על סיבה מקוממת במיוחד למניעת ההטבה • ומי השיאנית המפתיעה מבין הרשויות המקומיות במתן ההנחה? • כל הפרטים

חיילי מילואים בתרגיל (ארכיון) , צילום: דובר צה"ל

משרתי המילואים זכאים להטבה בארנונה בשווי מאות שקלים - אז למה רבים כלל לא יודעים על קיומה? דו״ח מיוחד של מרכז המחקר של הכנסת גילה כי אחת הסיבות לאי מימוש ההטבה נובעת מאי-העברת רשימת אנשי המילואים הפעילים ממשרד הביטחון אל הרשויות המקומיות באופן סדיר. סיבה נוספת היא בכך שלא כל הרשויות מעניקות את ההטבה באופן אוטומטי, ומשרת המילואים נדרש לפנות לרשות באופן יזום. 

מסמך הממ"מ כלל פנייה אל 255 הרשויות המקומיות בישראל ובדק האם ניתנת הנחה בגובה של 5% למשרתי מילואים פעילים, כפי העולה מתקנה 3ו' לתקנות הסדרים במשק המדינה (הנחה מארנונה), תשנ"ג-1993. התיקון לחוק, שנכנס לתוקף בשנת 2018 מאפשר לרשויות מקומיות להעניק הנחה בארנונה למשרתי מילואים פעילים ובעתיד, אם יתוקנו תקנות משרד הפנים, יהיה זכאי מפקד מילואים פעיל להנחה בשיעור שיגיע אף ל-25% בתנאים מסוימים.

המידע בדבר משרתי המילואים הפעילים המתגוררים בשטחה של רשות מקומית אמור להגיע לידיה ממשרד הביטחון, אולם מבדיקת מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה כי לא כל הרשויות מקבלות אותו; ומקרב אלה שכן מקבלות – לא כולן מקבלות את המידע באותה שנה.

הממ"מ פנה למשרד הביטחון בשאלת המדיניות של מסירת המידע לרשויות ובאשר לנימוקים או הקריטריונים למסירת המידע רק לחלק מהרשויות. עד כה, טרם התקבלה תשובה.

כידוע, אחת הדרכים להתמודד עם חסם מרכזי למיצוי זכויות היא מתן הטבות באופן אוטומטי, כאשר הדבר מתאפשר, מבלי שהזכאי צריך לתבוע אותה באופן אקטיבי. העלייה המשמעותית במימוש הזכאות חלה כאשר בידי הרשויות המקומיות היה מידע על משרתי המילואים המתגוררים בתחומן ובהתאם העניקו את ההנחה באופן אוטומטי. 

לדוגמא ניתן להסתכל על עיריית יבנה, אשר במענה לבקשת המידע השיבה כי בשנים 2020 ו-2021 לא קיבלה את רשימת הזכאים ממשרד הביטחון ובשנים אלה קיבלו את ההטבה רק 132 ו-148 משרתי מילואים (בהתאמה) ואילו ובשנת 2022 קיבלו את ההטבה פי חמישה משרתי מילואים - 741 תושבים בסך הכל. 

דוגמא נוספת, במועצה אזורית גזר בשנת 2019 מספר משרתי המילואים שקיבלו הנחה בארנונה עמד על 74 איש, ואילו בשנת 2021, עם קבלת הנתונים ממשרד הביטחון, זכו להטבה 235 תושבים (*פי שלושה*).

היות ובממ"מ אין נתון על מספר משרתי המילואים הפעילים בכל רשות, לא ניתן היה להשוות את שיעורי המימוש בקרב הזכאים ברשויות שונות. עם זאת, ברור כי אופן מתן ההנחה (באופן אוטומטי או בעקבות פניה יזומה של משרת המילואים לרשות) משפיע, לפחות בחלק מהמקרים, על היקפי מימוש שלה. 

נתונים מעניינים נוספים העולים מן המחקר של הכנסת: בשנת 2021 בתל אביב מימשו את ההטבה 10,640 משרתי מילואים; בירושלים - 731; בבאר שבע – 343, ברעננה – 1509, במודיעין – 1295 ובמטה בנימין 2,146. 

צה"ל: "עדכון ההנחה תלוי ברשות המקומית" 

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל מקיים את הקשר אל מול הרשויות המקומיות כנדרש ומדי שנה מעביר את פרטיהם של משרתי המילואים הפעילים לגורמים הרלוונטיים בהליך מסודר ואלו מיישמות את ההטבה בכפוף למדיניותן. במידה ונדרשת הסדרה ובירור זכאותו של משרת מילואים להטבה אל מול צה''ל הדבר מטופל פרטנית אל מול הרשות המקומית, וצה"ל במידת הצורך. צה''ל מעביר את רשימת הזכאים לרשויות המקומיות אך אינו אחראי על מימוש הזכאות באותן רשויות. הזנת ההנחה נעשית בכל רשות מקומית לגופה. ההנחה ברשויות המקומיות עומדת כיום על 5% אחוזים ובעקבות החלטת ממשלה צפויה לעלות ל-25% למפקדים במילואים". 

חה"כ יואב קיש, יו"ר שדולת המילואים בכנסת, מסר ל"נדל"ן היום": "לצערי במקומות רבים ברחבי הארץ ההטבה אינה מנוצלת. אין סיבה שמילואימניקיות ומילואימניקים פעילים לא ינצלו את ההטבה שמגיעה להם לאור שירותם המשמעותי עבור המדינה שלנו. נמשיך לעשות מאמצים על מנת לעגן בחוק הטבות למשרתי מערך המילואים כדי לוודא שמי שנותן יותר - יקבל יותר". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר