נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, אומר בריאיון ל"ישראל היום" כי התנאים כעת בשלים להורדת ריבית, אך מזהיר שלא להסיק מכך על העתיד. לדבריו, "אנחנו צריכים להיות זהירים, אבל אנחנו בתוואי ריבית יורד. חוסר הוודאות הגיאו־פוליטי עדיין גבוה, ואיננו רוצים להגיע למצב שבו נצטרך לתקן את המהלך, כי תיקון כזה יהיה כואב".
לגבי השאלה האם הורדת הריבית מהווה סיכון, הוא מסביר כי כל החלטה כוללת ניהול סיכונים, וכי ציפיות האינפלציה המתמתנות תומכות בהחלטה בשלב זה. עם זאת, הוא מדגיש שהמשק לא יחזור לריביות אפס, וכי הירידה הצפויה תהיה זהירה.
בהקשר למצב המשק, ירון מציין כי הביקושים עדיין גבוהים - בכרטיסי האשראי, בשוק העבודה ובנתוני הפעילות – ולכן על הבנק לשמור על איזון בין ביקושים להיצעים כדי להימנע מהידרדרות למדיניות שתצריך העלאת ריבית חדה בעתיד.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתייחס להורדת הריבית // יוני ריקנר
על המחלוקת בין האוצר למערכת הביטחון סביב תקציב השנה הבאה, ירון אומר כי לתקציב השפעה ישירה על הביקושים ועל האינפלציה. לדבריו, "אין כלכלה בלי ביטחון, ואין ביטחון בלי כלכלה". הוא מזכיר שבשנתיים האחרונות תמך הבנק בהגדלת תקציב הביטחון ובעליית יחס החוב־תוצר, אך הדגיש כי עם ירידת עצימות המלחמה יהיה צורך לחזור להפחתת החוב ולשדר זאת החוצה. עוד אמר כי תקציב הביטחון צריך לשקף את מפת האיומים והמשימות, אך גם להיות מדויק כך שיתמוך בכלכלה.
בנוגע להצעה לחייב את הבנקים להחזיר כסף לנוטלי משכנתאות, ירון מתנגד נחרצות: "סובסידיה רטרואקטיבית לא מועילה ויוצרת נזקים. כניסה לחוזים רטרואקטיבית פוגעת בתדמית השוק". לגבי רעיון המיסוי על רווחי היתר של הבנקים, הוא אומר שהדרך הנכונה להתמודד עם רווחיות גבוהה היא באמצעות תחרות, ושהבנק פועל להכניס שחקנים חזקים נוספים לענף.
לדבריו, מיסוי סקטוריאלי עלול ליצור עיוותים, ואם יוחלט להטיל מס עודף - יש להקים ועדת מומחים רחבה, בדומה לוועדת שישינסקי. הצעת החוק הנוכחית, הוא מוסיף, היא הוראת שעה ולא מהלך שיוצר נזקים קבועים, והבנק שומר לעצמו את האפשרות לחדד עמדות בהמשך.
הריאיון מתרחש על רקע הודעת פרופ' אמיר ירון, מוקדם יותר היום. אשר הודיע כי הריבית תרד לראשונה מזה שנתיים ב־0.25% ל־4.25%, לאחר ירידה באינפלציה לקצב שנתי של 2.5% והתחזקות השקל שהפחיתו לחצי אינפלציוני.
בעולם העסקי מתקבלת ההחלטה כמהלך מבורך שמאותת על מעבר מתקופה של אי־יציבות לתהליך צמיחה, אף שגורמים בשוק מציינים כי ההפחתה מתונה ביחס לציפיות. בגזרת המשכנתאות ניכרת העדפה גוברת למסלולים שאינם צמודי מדד, על רקע חשש מהאינפלציה העתידית. בענף המשכנתאות מקווים כי הורדת הריבית תהיה תחילתה של מגמה שתקל על הלווים, לצד קריאה להאריך את הוראת השעה המאפשרת משכנתא לכל מטרה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו