זינוק של 100% בהוצאות על תיירות ונופש. צילום: יוסי זליגר

רגע לפני יום הצרכן הבינלאומי: 100% זינוק בהוצאות של ישראלים בתחום הזה

ישראלים חוזרים לבזבז: זינוק בהוצאות על תיירות ובילויים, לצד עליית מחירים במזון ופארמה • "נכון לעכשיו, אנו רואים שאנשים חוזרים לטוס למטרות עסקיות אבל גם לפנאי", מסבירה גנית הראל, מנכ"לית מועדון הצרכנות הוט

[object Object]

התאוששות בתחום הפנאי, השקעה בבילויים וגם - יוקר המחייה: רגע לפני יום הצרכן הבינלאומי, אשר יחול בשבת הקרובה, מועדון הצרכנות של הוט חושף זינוק של למעלה מ-100% בהוצאות של ישראלים בתחום התיירות והנופש - כך על פי ניתוח נתוני הוצאות הצרכנים לפי תחום בחודשים ינואר-פברואר 2025, בהשוואה לינואר-פברואר 2024.

אתר הנופש Warwick Fiji Resort. העלייה הדרמטית ביותר בביקוש - בענף התיירות והנופש, צילום: Warwick Fiji Resort

בקרב ענף התיירות והנופש, נרשמה העלייה הדרמטית ביותר לפי נתוני המועדון, לעומת שאר התחומים שצריכתם עלתה עם תחילת השנה. גנית הראל, מנכ"לית מועדון הצרכנות הוט, מסבירה כי הגורמים העיקריים לכך הינם: חזרת הטיסות הבינלאומיות, ירידת מחירים ואף ביקוש גבוה שהצטבר בתחום - לצד הגדלת ההיצע מצד חברות התיירות. "ייתכן שהגידול משקף גם עלייה בהוצאות על חופשות יוקרה וטיולים מורכבים יותר, לצד התאוששות כללית של הענף לאחר תקופה של ירידה בפעילות", היא אומרת.

גנית הראל, מנכ"לית מועדון הצרכנות הוט. "אנשים חוזרים לטוס למטרות עסקיות אבל גם לפנאי", צילום: רעות אשכנזי

"בחודשים אלה בשנה שעברה, היינו בשיאה של המלחמה. חברות התעופה הזרות לא היו כאן, אבל לאור חזרתן ההדרגתית לארץ - רואים בינואר-פברואר 2025 שיש כאמור 100% גידול בתחום. נכון לעכשיו, אנו רואים שאנשים חוזרים לטוס למטרות עסקיות אבל גם לפנאי - כאשר רבים מהם מזמינים כרטיסים מראש, כדי שיוכלו לדעת שיש להם חופשה מעבר לפינה״.

עלייה משמעותית בבילויים, בהלבשה ובריהוט

גם ההוצאות בתחום של תרבות, בידור ופנאי זכו לעלייה נאה של 20.6% בהשוואה לנתוני השנה שעברה, כך על פי נתוני המועדון. נראה כי הציבור חוזר להוציא כסף רב על בילויים, מה שלדברי גנית מעיד על התאוששות כלכלית מסוימת, לצד שיפור בתחושת הביטחון הכלכלי. "אנשים יוצאים יותר לבלות", היא מוסיפה, "זה תחום שלא מצריך התחייבות ארוכת טווח, וגם פה יש פיצוי נפשי על התקופה הקשה שעבנו - אנחנו עדיין לא סיימנו אותה, חטופים עוד לא חזרו והחיילים שלנו עדיין נלחמים, אבל אנשים מרגישים צורך לצאת יותר לעומת בשנה שעברה".

ביג גלילות. עליות בהוצאות גם על הלבשה והנעלה., צילום: גדעון מרקוביץ'

גם בתחום ההלבשה וההנעלה נרשמה עליה של 12.7%. ״הגידול עשוי לנבוע מהתייקרות מוצרים לצד הגדלת הצריכה, ככל הנראה בשל עונת החורף והמעבר לקולקציות חדשות״, אומרת גנית, ומסבירה כי כאשר אנשים יוצאים יותר - הם גם רוצים לקנות יותר בגדים שיוכלו ללבוש בעת הבילוי.

בתחום של ריהוט וציוד לבית נרשמה עליה של 10.8%, מה שעשוי לנבוע מהמשך מגמת שיפוץ ועיצוב מחודש של בתים, או מעליות מחירים בענף הריהוט שדוחפות את ההוצאה כלפי מעלה. "גם כאן, מורגש שיש השנה יותר היערכות של צרכנים לעונת החגים - הם מכינים את הבית לקראת, ואנשים ככל הנראה צמאים יותר לחגוג את החגים".

יוקר המחיה מורגש

לצד העלייה בהוצאות, נראה כי יוקר המחיה נותן את אותותיו - בצורת עלייה במחירי מוצרים ושירותים חיוניים: מזון (5.7%), פארמה (6.9%), שירותים רפואיים וקוסמטיים (8.8%).

״מוצרים ושירותים בסיסיים מתייקרים״, גנית מסבירה, ״מה שמצביע על המשך מגמת האינפלציה בענפים אלו״.

מוצרים ושירותים בסיסיים מתייקרים מה שמצביע על המשך מגמת האינפלציה בענפים אלו״ (למצולם אין קשר לכתבה), צילום: אורן בן חקון

בתחום הביטוח נרשמה עליה של 8.9%, ובתחום של רשויות ותשתיות נרשמה עליה של 10.7%. ״עליית מחירים בשירותים ציבוריים ובענף הביטוח, מצביעה על גידול בהוצאות הקבועות של משקי הבית״, אומרת גנית, ״ייתכן כי התייקרות המחירים קשורה לעליית המע"מ ולגורמים נוספים שמשפיעים על עלות המחיה בישראל. כל משפחה צורכת מזון באופן שגרתי, אבל בהשוואה לשנה שעברה - הרכישות יותר מצומצמות אבל בתידרות יותר גבוהה (ב-7%) בגלל עליות במחירים״.

ירידה בצריכת דלק ומוצרי אלקטרוניקה

נתונים נוספים שנחשפו בידי מועדון הצרכנות של הוט, מראים על ירידה מסוימת בצריכת הדלק בישראל (-1.4%) – למרות ההתייקרות של מחירי הדלק בעולם. ״ייתכן שהדבר נובע ממעבר לרכבים חשמליים, ירידה בשימוש ברכב פרטי או התאמות צרכניות אחרות״, גנית מבהירה. "אנשים גם פחות מטיילים, ואם הם מטיילים - הם מטיילים יותר קרוב. זה בהלימה לנתונים, רואים ירידה בכמות הליטרים שנובעת מעליית המחירים בתחילת השנה".

בתחום המחשבים והאלקטרוניקה נרשמה גם כן ירידה בצריכה (-4.9%), לאחר שנים של עלייה בתחום בזמן הקורונה. ״מגמה זו יכולה להעיד על שובע שוק ועלייה במחירים שגורמת לצרכנים לדחות רכישות״, לדברי גנית, ״הירידה בצריכת דלק ואלקטרוניקה עשויה להצביע על זהירות כלכלית וחיפוש דרכים לצמצום הוצאות לא חיוניות. אלה מוצרים יותר יקרים וזו התחייבות יותר גדולה - אז חושבים פעמיים אם לעשות אותה. אנחנו מאמינים שהחל ממרץ יהיה גידול בשל החזרה המסוימת לשגרה. יש עליה בכמות העסקאות ב-2025 למרות היקף המחירות ירד - כי אנשים יותר מחלקים לתשלומים״.

ישראלים בקניית מוצרי חשמל ואלקטרוניקה. "ירידה בצריכה בתחום המחשבים והאלקטרוניקה", צילום: יהושע יוסף (ארכיון)

לקראת יום הצרכן הבינלאומי - 5 טיפים לצריכה נבונה:

1. להשוות מחירים - היום ניתן יחסית בקלות להשוות מחירים באתרי האינטרנט השונים, ולמצוא בלחיצת כפתור את העסקה הכי משתלמת.
2. לפני רכישה משמעותית, כדאי לבדוק הטבות שקיימות במועדוני צרכנות או בכרטיסי האשראי השונים - לעתים זה יכול לחסוך אלפי שקלים בשנה.
3. לקראת הוצאה גבוהה במיוחד, חשוב לבדוק מה הן הזכויות שלנו כצרכנים ולקרוא את האותיות הקטנות, שמסבירות בין היתר עד מתי ניתן לבטל את העסקה.
4. לפני הוצאה גדולה במיוחד, כדאי לנסות לנהל משא ומתן מול המוכר או המשווק, במיוחד כשמדובר בבתי עסק פרטיים.
5. לא להידבק למותגים - "מותגים זו אהבה גדולה של הישראלים", אומרת גנית, "אבל לא תמיד זה מוצדק. לפעמים אותם מוצרים מיוצרים באותם המפעלים - אבל המחירים שונים בפער של מאות אחוזים. לכן, כדאי לבחון מותגים שונים - ולא לפחד לנסות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו