זינוק בדאגה: הנזק שתגרום העלייה בשער הדולר לכיס של הישראלים

הדולר זינק היום לשיא של שבע שנים מול השקל, והוא הולך ומתקרב לסימן דרך מדאיג של ארבעה שקלים לדולר • המשמעות המיידית: התייקרות של מוצרי צריכה, חופשות, מכוניות ומוצרי חשמל • למרות שהעלייה אתמול נובעת מהתחזקות המטבע בעולם, בישראל שער הדולר מושפע ישירות גם מהאירועים הפוליטיים – ומזנק בהתאם

דולר (ארכיון). צילום: אי.פי.איי

הדאגה בישראל מההתחזקות הדרמטית של הדולר מול השקל, קיימת לא רק בקרב קברניטי המשק, אלא בקרב כל אזרח ישראלי שרוכש במרכול, טס לחו"ל או רוצה לקנות רכב. הזינוק של המטבע האמריקני לכיוון הארבעה שקלים לדולר, עלול להשפיע דרמטית על יוקר המחיה של כל אחד ואחת בישראל.

שערו היציג של הדולר ננעל היום (רביעי) ברמות של 3.8610 שקלים, אך במהלך יום המסחר הדולר זינק בקרוב לאחוז, ונסחר תמורת 3.8750 שקלים - שיא של שבע שנים מול השקל. זאת, לאחר שגם אתמול עלה המטבע האמריקני ב־0.4%. לקראת סוף יום המסחר העלייה התמתנה והדולר נסחר תמורת 3.8530 שקלים.

שר הכלכלה ברקת נעל את הבורסה בניו יורק || הבורסה לניירות ערך של ניו יורק

העלייה מוסברת בעיקר בשל התחזקות הדולר בעולם והירידות בבורסות השונות, אולם במקרה של הדולר, העלייה הכמעט עקבית שלו מתחילת השנה מתחברת לא רק לאירועים כלכליים, אלא במקרים רבים גם לאירועים פוליטיים.

אפקט הזינוק בשער הדולר,

נשלם יותר

עליית שער הדולר מייקרת את המוצרים המיובאים לישראל, את מחירי החופשות בחו"ל ואת מחירי הדלק. נציין כי משרד האוצר פועל בשנה וחצי האחרונות למתן את עליית מחיר הדלק, ולמעשה סבסד את מחירו לצרכן על ידי הוזלת מס הבלו - כך שבתקופה המדוברת הנהגים הישראלים לא הרגישו בכיסם את עליית הדולר והנפט. התייקרויות אלו מגבירות את הלחצים האינפלציוניים ובסופו של דבר מעלות את הסיכוי לכך שהריבית במשק תעלה פעם נוספת. ההחלטה הבאה של בנק ישראל בנוגע לגובה הריבית במשק תתקבל ב־23 באוקטובר, וישפיע עליה, בין היתר, מדד המחירים לצרכן של חודש ספטמבר שיתפרסם ב־15 באוקטובר.

דלק // צילום: GettyImages (אילוסטרציה), צילום: GettyImages (אילוסטרציה)

נציין כי גם המדדים המובילים בורסות בארה"ב נסחרים במגמת ירידה בשבועות האחרונים, דבר שגורם לגופים המוסדיים בארץ לקנות יותר דולרים כדי לגדר את החשיפות לחו"ל. בחודש האחרון ירדו מדד הS&P ומדד נאסד"ק בכ־6%.

בתוך כך, האירו התחזק אף הוא ונסחר בעלייה של כ־0.6% ברמות של 4.056 שקלים. שערו היציג ננעל ברמה נמוכה יותר של 4.0480 שקלים. נציין כי בימי חול המועד המסחר בשוק המט"ח דליל יותר, דבר שעלול לגרום לתנודתיות גבוהה יותר של שערי המטבע. במקביל, הבורסה בתל אביב נצבעה באדום: מדד ת"א 125 נפל ב־1.15%, ומדד ת"א 35 נחלש ב־1%.

גם האירו התייקר, צילום: Gettyimages

חשש מדירוג האשראי

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות מסביר כי "מיעוט הפעילות בימי החג, לצד החשש מפגיעה בדירוג האשראי של ישראל, גוררים לירידת רף הרגישות ולעלייה בפוטנציאל תנודות השערים. עודפי הביקוש מזניקים את הדולר לרמת 3.88 שקלים. להערכתנו, פריצת רמה זו, תאותת על המשך התנועה לעבר רמת ארבעה שקלים לדולר.

עוד הוסיף: "רמות השערים משקפות בין היתר את התחזקות הדולר בעולם, בין היתר על רקע ההאטה הכלכלית בסין ועליית אי הוודאות באשר להמשך העלאות הריבית באירופה. התייצבות הדולר מעל לתחום של 3.86-3.88 שקלים, מלמדת כי הפעילים בשוק צופים כי הממשלה תמשיך במדיניות הנוכחית ותקדם רפורמה משפטית, גם בהיעדר הסכמה רחבה. מהלך כזה צפוי לפגוע בפעילותם של המשקיעים הזרים, לצמצם את היצע המט"ח, לגרור להתרחבות הגירעון התקציבי, להגביר את האינפלציה ועליית ריבית השקל בטווח הבינוני והארוך".

יוסי פריימן,

כאמור, התחזקות הדולר בימים האחרונים מיוחסת בעיקר להתחזקותו בעולם. ואולם אין להתעלם מהסיבה שהובילה את הדולר לרמות הנוכחיות, והיא לדעת מומחים רבים קידום הרפורמה המשפטית ללא הסכמה רחבה – דבר שהוביל לירידה בהשקעות זרות בהייטק בפרט ובישראל בכלל, להגדלת החשיפה של הגופים המוסדיים לחו"ל, הסרת המלצות השקעה בישראל על ידי הגופים הבינלאומיים ועוד. כל אלה תרמו כמובן לעליית הדולר מול השקל.

שער הדולר במקביל לאירועים הפוליטיים, צילום: הרצי שפירא, דובר צה"ל, גדעון מרקוביץ', דודו גרינשפן

שווקים סוערים

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי: "השווקים הפיננסים סוערים בתקופה האחרונה, בעיקר בשל שינויים חדים במחירי הסחורות, התרחבות פערי הביצועים הכלכליים בין הכלכלות הגדולות, ריבוי סיכונים ואי וודאות לגבי ההמשך, ובעיקר על רקע עליית התשואות בארה"ב וציפיות לשינויים בגובה הריבית בארה"ב.

עוד הוסיף: "אתמול, נתוני התעסוקה החזקים מהצפוי שפורסמו בארה"ב הצביעו על המשך ההידוק בשוק העבודה והם תומכים בהתמשכות הלחצים האינפלציוניים מצד הביקוש. כתוצאה חלה עלייה נוספת בציפיות המשקיעים לגובה הריבית בשנה הבאה. שינוי זה, במקביל להגדלת גיוס החוב הדולרי לצורך מימון הגירעון העמוק, תמך בהמשך עליית התשואות. כך לדוגמה התשואות לעשר שנים בארה"ב הגיעו כבר לשיעור 4.80%, ותשואת אג"ח ל־30 שנים עלתה היום לראשונה מאז 2007 מעל 5.00%".

הבורסה בתל אביב (ארכיון), צילום: קוקו

לוי מוסיף עוד כי במקביל נרשמו כאמור ירידות בשווקי המניות בארה"ב ובעולם. "על רקע זה הדולר מתחזק, ואיתו גם מטבעות 'המקלט' האחרים - הפרנק השוויצרי והין היפני. לפיכך, מרבית השינוי בשער הדולר מול השקל נובע מהתחזקותו של הדולר בעולם. מול האירו והליש"ט למשל, השקל שומר על ערכו סביב 4.04 ו-4.67 בהתאמה, נמוך משמעותית מערכו מולם בחודש אוגוסט, אז נסחר בשער 4.15 ו-4.85 בהתאמה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר