חדש: תולעים במקום ניתוח

חולה סוכרת בן 66 שסבל מנמק ברגלו ואף עבר קטיעה חלקית של כף הרגל בעבר, עבר טיפול ראשון מסוגו באמצעות רימות רפואיות • "טיפול יעיל שחוסך כאבים וקטיעות"

צילום: ביה"ח פוריה // האח והאחות שהיו מעורבים בטיפול

בבית החולים פוריה בטבריה, בוצע הבוקר (ראשון) טיפול ראשון מסוגו באמצעות תולעים, ברגלו של חולה הסובל מפצע נמק בכף רגל סכרתית. מנהל המחלקה האורטופדית בבית החולים, ד"ר מאג'ד גנאים, שיזם את הטיפול המיוחד, אמר כי מדובר בטיפול יעיל שחוסך ניתוח וכאבים למטופל.

"אנחנו רואים בשנים האחרונות עלייה משמעותית במספרי המטופלים שמגיעים עם כף רגל סכרתית", הסביר ד"ר גנאים, "אם בעבר היה לנו ארבעה מקרים בחודש, הרי שכעת יש יותר מארבעה מקרים בשבוע". לדברי ד"ר גנאים עד כה הטיפול במקרים כאלה היה כירורגי, בתהליך של ניתוח ותחת הרדמה ובמהלכו בוצע חיתוך וניקוי של האזור, ובהמשך טיפול אנטיביוטי דרך הוריד ולאחר מכן תהליך החלמה ממושך. "במקרים רבים המצב היה כזה שהגענו לקטיעה של אצבע או כף הרגל. היום החלטנו לטפל באמצעות רימות בחולה בן 66 שנותח כבר שלוש פעמים ואף עבר קטיעה חלקית של כף הרגל, מאחר והתברר כי הנמק ממשיך להתקדם. זו פעם ראשונה שאנחנו מטפלים בפצע נמק באמצעות רימות רפואיות", אמר ד"ר גנאים.

מאירה קפלן, מתאמת פצע בבית החולים, הוסיפה, "הרימות גדלות בסביבה סטרילית. מניחים אותן על הפצע והן מפרישות אנזים שמנקה את הרקמה החולה. החומר המפורק כולל החיידקים נבלע על ידי הרימות. כך, תוך מספר ימים (תלוי בגודל הפצע), הפצע הופך לנקי", אמרה קפלן וד"ר גנאים סיכם, "היתרון של הטיפול הזה למול טיפול כירורגי הוא שאין צורך בהרדמה או בניתוח, החולה לא מרגיש כאב והוא מטופל באמצעות חבישה מיוחדת עם התולעים. אנחנו נעקוב אחרי ההתפתחות של המקרה הזה, ואני מאמין שבהמשך נכניס את הטיפול ברימות רפואיות באופן שוטף, כמענה יעיל לפצעי נמק".

חנן חובב, סמנכ"ל חברת cwt, אשר מייצרת את הרימות במעבדה אמר, "יש לנו נתונים שמצביעים על כך שב - 85% מהמקרים מגיעים לניקוי מלא של הפצע. חשוב לציין שטיפול כזה חוסך ניתוח וחיתוך או קטיעה של האיבר", אמר חובב

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר