עצמאות בבקבוק: גאווה ישראלית משכרת

לכבוד יום הולדתה של המדינה, מבקר הבית מסייר בשש תחנות חשובות בתולדות תעשיית היין המקומית

יין ליום העצמאות // מ־1848, דרך קסטל, עבור בצרעה ועד רמת הגולן

הממצאים מעידים אמנם על תעשיית יין פעילה שהיתה קיימת בארץ ישראל לפני כחמשת אלפים שנה, אולם התעשייה הישראלית המודרנית, שנולדה באמצע המאה ה־19 של האלף הקודם, נמצאת כרגע בתחילת הדרך. לרגל יום העצמאות ה־66 הכנתי רשימה של שישה יינות שהם בעיניי שש תחנות חשובות בדרכו של היין הישראלי עד היום. 

1848, דור שני, מרלו 2010

את הכוס הראשונה אני מרים לחיי היקב המסחרי הראשון שהוקם בירושלים, בשנת 1848, מאה שנים לפני הקמת המדינה. לחצים של מדינות אירופיות הביאו את השלטון הטורקי להעניק מספר מוגבל של רישיונות לייצור יין, וכך קמה לתחייה תעשייה שהיתה רדומה מאז המאה השביעית לספירה. הדור השמיני של בעלי היקב מייצר כיום יינות ידידותיים שמצליחים להפתיע לטובה בכל טעימה עיוורת. המרלו הזה למשל, שמשלב טעמים עזים ומתובלים ומרקם רך ונעים. כשר.

המחיר: 60 שקלים. 

כרמל, שיראז קאיומי 2010

בשנת 1890 הגיעו ליקב כרמל בראשון לציון ענבי הבציר הראשון. שנה לאחר מכן החל לפעול היקב בזכרון יעקב. יקבי כרמל היו המפעל התעשייתי והיצואן הראשון של מדינת ישראל, המפעל הראשון שחובר לטלפון וחשמל והיחיד שהעסיק שלושה ראשי ממשלה: דוד בן־גוריון, לוי אשכול ואהוד אולמרט. לא מעט יינות בינוניים נעשו ביקב במהלך שנות קיומו, לצד לא מעט יינות אייקוניים שהשיראז הזה, הפירותי והמהודק, הוא לטעמי אחד הבולטים והמרשימים שבהם. כשר.

המחיר: כ־120 שקלים. 

רמת הגולן, קצרין 2008

בשנת 1976 ניטעו כרמי היין הראשונים ברמת הגולן. בשנת 1983 הוקם יקב רמת הגולן ובישר על עידן חדש בתעשיית היין הישראלית. היקב, בבעלות ארבעה מושבים וארבעה קיבוצים, היה הראשון שהוכיח כי אפשר לייצר יין איכותי בישראל באופן מסחרי והוא ממשיך להציב רמה גבוהה במיוחד של עשייה. היין האדום בסידרת קצרין נעשה אך ורק בשנות בציר איכותיות במיוחד. קצרין 2008 הוא, כמו שניתן לצפות מיקב רמת הגולן, יין עשיר, מורכב ובעל יכולת התיישנות מרשימה. כשר.

המחיר: כ־500 שקלים.  

מרגלית, קברנה פרנק 2010

יקב הבוטיק המשפחתי הראשון בישראל היה יקב מירון שהוקם בשנת 1989. הייתי שמח לשתות משהו גם לחייו, אולם הוא לא האריך ימים. בשנת 1990 הקים ד"ר יאיר מרגלית את יקב הבוטיק הקרוי על שמו ואחריו הגיעו כבר כולם. בשנים הראשונות נעשו ביקב מרגלית יינות שריריים ועסיסיים, אולם בבצירים האחרונים פונה היקב לכיוון אלגנטי וחד יותר. מרגלית קברנה פרנק 2010 הוא יין שמצליח להיות מורכב ועשיר מאוד, בלי להכביד על החך.

המחיר: כ־170 שקלים. 

קסטל, גראן וין 2010

אלי בן זקן נטע את הכרמים הראשונים שלו בהרי ירושלים בשנת 1988 ועשה את היין הראשון בשנת 1992. מאז ועד היום הפך יקב קסטל לאחד היקבים הישראליים המוערכים ביותר בארץ ובעולם. הוא נבחר כאחד ממאה היקבים הטובים בעולם על ידי המגזין הבריטי דקאנטר, ומבקרי יין בינלאומיים חשובים העניקו ליינות שלו ציונים גבוהים במיוחד. קסטל גראן וין 2010 הוא יין עשיר ומרשים, שמפגין בשלות רכה, משולבת בחמיצות טובה ובמבנה שיאפשר ליהנות ממנו גם בעוד שנים. כשר.

המחיר: כ־250 שקלים. 

צרעה, נווה אילן 2012

בשנת 1993 הקים הכורם והיינן רוני ג'יימס ז"ל יקב בקיבוץ צרעה. לאחר פטירתו של ג'יימס, בשנת 2008, נכנס ערן פיק לתפקיד היינן ונעזר בשירותיו של ז'אן־קלוד ברואה, ששימש עד בציר 2007 היינן הראשי של יקב שאטו פטרוס מבורדו. נווה אילן 2012, העשוי מאה אחוזי שרדונה והתיישן תשעה חודשים, הוא מהיינות שמצליחים להיות מרעננים ונעימים לשתייה בלי לוותר לרגע על המורכבות. כשר.

המחיר: כ־100 שקלים.

לעדכוני חדשות נוספים הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

yairgath@gmail.com

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר