תיעוד נדיר ויוצא דופן נרשם בתחילת השנה בערבה התיכונה: פקח רשות הטבע והגנים הצליח לצלם את אחד העיטים הזהובים האחרונים שנותרו בישראל, כשהוא ניזון מארנבת שצד.
"במהלך סיור פיקוח שגרתי בערבה התיכונה הבחנתי מרחוק בחיה שלא הצלחתי לזהות בשלב הראשון", סיפר משש דיין. "התקרבתי בזהירות ונדהמתי לראות דרך עדשת המצלמה שמדובר בתופעה נדירה שזכיתי לתעד, עיט זהוב שתפס ארנבת והוא ניזון ממנה. מדובר במין בסכנת הכחדה חמורה שכמעט ולא נצפה בארץ".
ברשות הטבע והגנים מוסיפים כי העיט הזהוב הינו העיט הגדול ביותר שמקנן בישראל. הוא ניזון בעיקר מיונקים בינוניים וקטנים דוגמת שפן סלע, ארנבת ושועל, אך צד גם חרדונים וצבים שאותם הוא נושא אל על ומשליכם מגובה רב על מנת לפצח את שריון הגב שלהם. העיטים הזהובים מקננים בנוף הררי מבותר, מצוקים וקניונים. כיום אתרי הקינון הם באזורים מדבריים ומדבריים למחצה.
הנתונים מדאיגים. מכ-40 זוגות של עיטים זהובים שחיו בישראל בשנות ה-80, נותרו כיום רק תשעה זוגות. זאת לאחר שב-2018 הגיע מספרם לשפל של שישה זוגות בלבד. ברשות הטבע והגנים מסבירים כי הסיבות העיקריות להכחדתם ההדרגתית הן התחשמלות על עמודי מתח גבוה, חמיסת קינים, הפרעות מצד מטיילים וכן פגיעה בעת שוטטות הצעירים במדינות השכנות.
כחלק מהמאבק בתופעה, מתקיים פרויקט "פורשים כנף" המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל. במסגרת הפרויקט מתבצע מעקב אחר הקינון, מוצבת שמירה על קינים בסיכון, וממוגנים עמודי חשמל באזורים מועדים להתחשמלות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו