בעוד שבעבר שומנים באשר הם נתפסו כאויב בריאותי, כיום מובן כי שומנים איכותיים, ובפרט אלו שמקורם צמחי, חיוניים לתפקוד האופטימלי של הגוף. לפי בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד, שומנים אלו אינם רק מקור אנרגיה חשוב, אלא גם תורמים לבריאות הלב על ידי הפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) והפחתת הסיכון למחלות קרדיווסקולריות.
יתרה מכך, הם משפרים את תפקוד המוח, משמשים כמגוון נוגדי דלקת ומחזקי מערכת החיסון, ומסייעים בהגנה על שלמות התאים, על ידי קידום התחדשות והגנה על ממברנות התאים. למעשה, שומנים מהצומח, כגון שמן זית, אגוזים, זרעים ואבוקדו, מהווים חלק בלתי נפרד מאורח חיים בריא ומאוזן, וחשוב לכלול אותם בתזונה יומיומית לצורך שיפור כלל הבריאות. 【Harvard, 2023】
אבוקדו
כ־29 גרם לאבוקדו שלם
מעבר לטעם הקרמי והעשיר שלו, האבוקדו הוא מקור מעולה לשומן חד־בלתי רווי, סיבים תזונתיים, אשלגן וויטמינים E ו־C. מחקרים מצביעים על כך כי שילוב אבוקדו בתפריט היומי עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
זרעי צ'יה
כ־9 גרם ל־28 גרם
זרעי צ'יה מהווים מזון־על: הם עשירים בחלבון, סידן, סיבים ואומגה 3. הם מסייעים לאיזון סוכר הדם ותורמים לתחושת שובע. ניתן להשרות אותם במים או חלב צמחי, להכנת פודינג טבעי ובריא.
זרעי פשתן
כ־12 גרם ל־28 גרם
עשירים בליגננים ובחומצות שומן מסוג ALA (אומגה 3 מהצומח). זרעי הפשתן מסייעים להפחתת דלקת ולהגנה על הלב, במיוחד כשהם נצרכים טחונים. מומלץ להוסיף אותם לשייקים, דייסות שיבולת שועל או לאפייה.
אגוזי מלך
כ־18 גרם ל־28 גרם
האגוזים הללו עשירים באומגה 3 ובנוגדי חמצון. הם תורמים לשיפור תפקוד המוח ולצמצום תהליכים דלקתיים בגוף. ניתן לשלבם כחטיף, בסלטים או בקינוחים.
שקדים
כ־14 גרם ל־28 גרם
שקדים מספקים ויטמין E, מגנזיום וחלבון – שילוב מנצח לבריאות העור, מערכת העצבים והשרירים. ניתן לצרוך אותם שלמים (טריים או קלויים), כמשחת שקדים או להוסיף לאפייה.
זרעי המפ
כ־14 גרם ל־28 גרם
זרעים קטנים אלה מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, מה שהופך אותם לחלבון מלא. בנוסף, הם מכילים חומצה גמא־לינולנית (GLA), שקשורה לאיזון הורמונלי. מומלץ לפזר אותם על סלטים או לשלב בשייקים.
שמן זית
כ־14 גרם לכף
שמן זית כתית מעולה נחשב לאחד מהשמנים הבריאים ביותר. הוא עשיר בנוגדי חמצון וידוע בתרומתו לבריאות הלב. מומלץ לשימוש כרוטב לסלט או לבישול עדין (לא בטמפרטורות גבוהות).
שמן קוקוס
כ־14 גרם לכף
למרות תכולת השומן הרווי הגבוהה, שמן קוקוס במינון מתון נמצא קשור לעלייה ב־HDL ("הכולסטרול הטוב") ותפקוד קוגניטיבי משופר. מתאים לבישול בטמפרטורות גבוהות ולאפייה.
זרעי דלעת
כ־14 גרם לכף
זרעים אלה עשירים בחלבון, מגנזיום, אבץ ונוגדי חמצון. הם תורמים לבריאות מערכת החיסון והשרירים. מומלץ לקלות אותם קלות ולהוסיף ליוגורט, גרנולה או סלטים.
זרעי חמנייה
כ־14 גרם ל־28 גרם
מקור לשומן בלתי רווי, ויטמין E וסטרולים צמחיים המסייעים בהורדת כולסטרול. ניתן להוסיף לסלטים, מאפים או לצרוך כחטיף קלוי.
שומשום
כ־14 גרם ל־28 גרם
עשיר בליגננים ובסידן, השומשום תורם לאיזון כולסטרול ולבריאות העצם. ניתן לקלות אותו, לפזר על מנות חמות או להכין ממנו טחינה איכותית.
אגוזי קשיו
כ־12 גרם ל־28 גרם
מקור טוב לנחושת ומגנזיום, השומרים על תפקוד תקין של העצבים והעצמות. מתאים כחטיף, בגרסה קלויה או בצורת חמאת קשיו.
אגוזי ברזיל
כ־19 גרם ל־28 גרם
מכילים כמות גבוהה של סלניום – נוגד חמצון חשוב לבריאות בלוטת התריס ולהגנה אנטי־חמצונית. מספיקים 1–2 אגוזים ביום.
אגוזי פקאן
כ־20 גרם ל־28 גרם
עשירים בנוגדי חמצון טבעיים ותורמים להפחתת הכולסטרול הרע (LDL). מתאימים לסלטים, עוגות או כנשנוש מזין.
אגוזי מקדמיה
כ־21 גרם ל־28 גרם
אחד האגוזים השומניים ביותר, אך בעל פרופיל שומן איכותי התורם לאיזון כולסטרול ולבריאות הלב. נהדרים כנשנוש טבעי או באפייה.
פיסטוקים
כ־13 גרם ל־28 גרם
עשירים בנוגדי חמצון וסיבים, ויכולים לתרום לתחושת שובע וניהול משקל. מומלץ לצרוך קלויים או טבעיים.
טופו
כ־5 גרם ל־100 גרם
מקור מעולה לחלבון מלא ולסידן. מתאים לטיגון, לאפייה, להוספה לשייקים או להכנה כחביתה טבעונית.
אדממה
כ־8 גרם לכוס
פולי סויה ירוקים תורמים לתחושת שובע ומספקים שומנים טובים מהצומח. ניתן לאדות אותם כחטיף או לשלב בסלטים.
שוקולד מריר
כ־12 גרם ל־28 גרם
ככל שהקקאו גבוה יותר, כך עולה רמת נוגדי החמצון שבו. תורם למצב רוח ולבריאות הלב במינון מתון.
זיתים
כ־15 גרם ל־100 גרם
עשירים בפוליפנולים שתורמים להפחתת דלקת ומניעת חמצון כולסטרול.
קינואה
כ־3.5 גרם לכוס מבושלת
גרגר עשיר בחלבון מלא וסיבים, ומכיל גם כמות קטנה של שומנים איכותיים. מתאים כמנה עיקרית או בסיס לסלטים.
חלב סויה
כמות שומן: כ־4 גרם לכוס
תחליף מצוין לחלב פרה. מכיל חלבון, סידן ושומן טוב. מתאים לשתייה, בישול או שייקים.
טחינה
כמות שומן: כ־16 גרם לכף
טחינה גולמית מכילה כמות גבוהה של מינרלים כגון מנגן, פוספור וסידן. מתאימה להכנת ממרחים, רטבים וחומוס.
בטטה
כמות שומן: אפסי
למרות שתכולת השומן נמוכה, הבטטה מסייעת בספיגת ויטמינים מסיסי שומן (A, D, E, K) בזכות תכולת הסיבים והבטא קרוטן הגבוהה שבה.
שומנים טובים: בריאות בגישה מאוזנת
שומנים בריאים אינם רק מקור אנרגיה – הם משתתפים בבניית תאים, בויסות הורמונלי, בתפקוד מוחי תקין ובספיגת ויטמינים חיוניים. שילוב נכון של שומנים מהצומח בתפריט, תוך שמירה על איזון, תורם לבריאות הלב, להפחתת דלקות ולחיזוק מערכת החיסון.
המאמר נכתב בסיוע כלי AI ונערך על ידי עורכת המדור.
מקורות:
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)