לא כל השומנים הרוויים שווים ובאמת אין צורך להתנזר מהם לחלוטין. מה שחשוב הוא הכמות, התדירות והמקור. ביצים עלומות, תרגישו נוח. צילום: איתיאל ציון

רוצים להוריד את הכולסטרול? זה השינוי הראשון שכדאי לעשות

תזונה חכמה ולא קפדנית מדי יכולה לחולל פלאים בלב שלכם

אם רמות הכולסטרול שלכם עלו ואתם מחפשים דרך להוריד אותן בצורה טבעית – יש תשובה ברורה אחת שרוב הקרדיולוגים מסכימים עליה: הפחתת שומן רווי. ייתכן שזה נשמע פשוט מדי כדי להיות אמיתי, אבל שינוי תזונתי קטן ומתמיד עשוי לשפר בצורה משמעותית את בריאות הלב שלכם.

למה בכלל הכולסטרול כל כך חשוב?

כולסטרול הוא חומר שומני חיוני בגוף, שמיוצר בכבד ומשמש ליצירת הורמונים וויטמינים. אך כשיש ממנו יותר מדי, ובעיקר מסוג LDL – המכונה "הכולסטרול הרע" – הוא מתחיל להצטבר בעורקים ולעלות את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי.

על פי הקרדיולוג ד"ר מתיו וורסאנגר, שומן רווי – שנמצא בבשר שמן, מוצרי חלב מלאים ומזונות מעובדים – מגביר את רמות ה-LDL ומשבש את יכולת הכבד להיפטר ממנו. לעומת זאת, תזונה שמדגישה שומנים בלתי רוויים כמו שמן זית, אגוזים ואבוקדו, עשויה להוריד את הכולסטרול ולתמוך בבריאות הלב. מחקר שפורסם ב־Journal of the American College of Cardiology מצא שתזונה דלת שומן רווי עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב בכ-30% מקור.

עמוס בשומנים רוויים ונתרן. בשר מעובד, צילום: Freepik

כך תעשו את זה – בלי להילחץ

אל תנסו להגיע לשלמות

אין צורך (ואין טעם) לנסות להימנע לחלוטין משומן רווי. ההמלצה של איגוד הלב האמריקאי היא להגביל את צריכתו לפחות מ־6% מהקלוריות היומיות. כלומר, במקום להוציא מהצלחת כל דבר שאתם אוהבים, נסו להפחית לאט ובהדרגה. זה הרבה יותר בר־קיימא.

העדיפו שומנים טובים

הגוף זקוק לשומן – אבל מהסוג הנכון. שומנים חד־בלתי־רוויים ורב־בלתי־רוויים עוזרים להוריד את רמות ה-LDL ואף מעלים את ה-HDL ("הכולסטרול הטוב"). נסו לשלב שמן זית כתית מעולה, אגוזי מלך, דגים כמו סלמון וטונה, ואבוקדו. לפי Mayo Clinic, שילוב מזונות אלה בתפריט מפחית את הסיכון להיווצרות פלאק בעורקים.

ככה נראית בחירה חכמה ללב שלכם: פחות שומן רווי, יותר שומנים טובים, סיבים וטעים, צילום: מידג'רני

בחרו חלבונים חכמים

מומלץ להעדיף עוף ודגים במקום בשר בקר או חזיר שמנים. אם אתם אוכלים בשר אדום, בחרו בנתחים רזים כמו פילה. גם מוצרי חלב עדיף לצרוך בגרסה דלת שומן או נטולת שומן – גבינות 5%, יוגורט דל שומן או חלב 1%.

עברו לצלחת הירוקה

מעבר למנות מבוססות צומח – ולו רק חלקית – תורם רבות. קטניות, שיבולת שועל, ירקות ופירות עשירים בסיבים מסיסים שתורמים להורדת ה-LDL על ידי קשירת הכולסטרול במעי ומניעת ספיגתו בדם; כאשר אתם אוכלים מזונות עשירים בסיבים מסיסים – כמו שיבולת שועל, קטניות, תפוחים או זרעי צ'יה – הם יוצרים ג’ל סמיך במעי. הג’ל הזה "לוכד" כולסטרול ומלחים שמקורם בכבד ובמזון, ובכך מונע את ספיגתם חזרה לזרם הדם. כתוצאה מכך, הכבד נאלץ להשתמש בכולסטרול מהדם כדי לייצר מחדש את המלחים, וכך רמות הכולסטרול הרע (LDL) יורדות.

גם זרעי צ'יה ופשתן טחונים, כמו גם סטרולים צמחיים, שנמצאים באגוזים ודגנים מלאים, תורמים לתהליך.

זרעי צ'יה, יותר בריאים ממה שחשבתם, צילום: Getty Images

בונוס: עוד שינויים קטנים שמחזקים את הלב

תזוזה קלה עם השפעה גדולה

פעילות גופנית סדירה – אפילו הליכה של 30 דקות ביום – יכולה לשפר את יחס ה-HDL/LDL. על פי ה־CDC, פעילות גופנית עוזרת לגוף לעבד שומנים טוב יותר ומסייעת בהפחתת שומן בטני שמקושר לכולסטרול גבוה.

לישון מספיק

שינה קצרה מדי מפריעה לאיזון ההורמונלי, מגבירה תיאבון לשומנים לא בריאים ופוגעת ביכולת הגוף לאזן את הכולסטרול. מטרתכם – לפחות 7 שעות שינה איכותית בלילה.

גם בלילה הכולסטרול שלכם עובד – שינה טובה עוזרת לאזן אותו ולשמור על הלב, צילום: מידג'רני

אל תזניחו את הנפש

לחץ נפשי מעלה את רמות הקורטיזול והאדרנלין, שמפריעים לפעילות המטבולית ויכולים לייקר את מחיר הכולסטרול. טכניקות פשוטות כמו נשימות עמוקות, הליכות בטבע או כתיבה ביומן יכולים לעשות שינוי אמיתי.

כל צעד קטן – משנה

המסר שחוזר מכל הקרדיולוגים: הפחתת שומן רווי היא ההחלטה הכי משתלמת שאתם יכולים לעשות כדי להוריד את הכולסטרול. זה לא אומר להיגמל מכל מה שטעים, אלא לבחור נכון רוב הזמן – ובשאר, ליהנות במתינות.

המאמר נכתב בסיוע כלי ai ונערך על ידי עורכת המדור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...