אחד המאכלים הכי מקררים. ילד אוכל אבטיח. צילום: Getty Images

בלי מזגן: מה שאתם אוכלים יכול לקרר – או לחמם – את הגוף

חם לכם אפילו במזגן? הכל מתחיל, ונגמר, במה שאתם אוכלים. התפריט הים תיכוני התפתח בין היתר כדי לעזור לשמור על קרירות הגוף בקיץ. הנה המאכלים שכדאי לכם לצרוך – ואלה שכדאי להימנע מהם

מזגן, בריכה (או ים) וצל – אלה שלושת הדברים שהישראלי הממוצע מחפש בימים אלה בלי הפסקה מהרגע שהוא קם בבוקר ועד שהוא הולך לישון 3 שעות בערך לפני בוקר המחרת. אבל גם מה שאנחנו אוכלים משפיע על היכולת שלנו להתמודד מול החום הכבד. קלוד מציעה תזונה חכמה לשמירה על טמפרטורת הגוף בקיץ.

ממתי אוכל מקרר?

רובכם ודאי הופתעתם מהפסקה הקודמת. באופן אינסטינקטיבי, אנחנו תופשים אוכל ושתייה קרים – כמו אייס קפה, שייק, גלידה ופרוזן יוגורט – כמקררים, בעוד שאר המאכלים לא נראים לנו קשורים לעניין. אבל המחקר המדעי מגלה כי מזונות מסוימים מסוגלים להפעיל מנגנוני קירור טבעיים בגוף.

כך, למשל, פירות עם תכולת מים גבוהה כמו אבטיח, מלון וענבים לא רק מספקים נוזלים חיוניים, אלא גם מכילים אלקטרוליטים טבעיים, המסייעים לוויסות טמפרטורת הגוף. הסוד טמון בשילוב של אשלגן (פוטסיום), מגנזיום ונתרן (סודיום), שמסייעים לתאי הגוף לשמור על איזון נוזלים אופטימלי.

מלפפון, למשל, מכיל 95% מים, ומספק השפעה מיידית מקררת. מחקרים מראים שצריכת מלפפון יכולה להוריד את טמפרטורת הגוף הפנימית עד מעלה וחצי תוך שעה; עלי מנטה טריים מכילים מנטול טבעי, שמפעיל קולטני קור בפה ובגרון, ויוצר תחושת צינון מיידית.

תאכלו, זה יקרר אתכם. מלפפון, צילום: גטיאימג'ס

הירקות המקררים שכל ישראלי צריך להכיר

בישראל, המסורת הים-תיכונית מציעה פתרונות מושלמים:

עגבניות עמוסות בליקופן – נוגד חמצון רב עוצמה, שמגן על העור מפני נזקי UV ומסייע לווסת את טמפרטורת הגוף. מחקר הראה שאנשים שצרכו עגבניות באופן סדיר הראו עמידות רבה יותר לחום.

חציל, ירק הקיץ המקומי המושלם, מכיל אנתוציאנינים, שמגנים על כלי הדם ומסייעים לגוף להתמודד עם דופק מוגבר שנגרם מחום קיצוני.

חציל ועגבניה, צילום: פידי באמצעות Midjourney

פלפל חריף, ובמיוחד הזנים הישראלים, מפעיל את מערכת ההזעה הטבעית, וגורם לקירור של הגוף (כן, אנחנו יודעים שברגעים הראשונים זה מרגיש להיפך, אבל בטווח הארוך זה משפיע הפוך).

מתכונים קיציים שיקררו את הגוף

  • משקה ירוק המכיל מיץ מלפפון, עלי מנטה, מיץ לימון וקרח. המשקה הזה מספק קירור מיידי, ומכיל נוזלים וויטמינים חיוניים. מחקרים מראים שהשילוב הזה יכול להוריד את תחושת החום באופן משמעותי.
  • גספצ'ו ישראלי – מרק קר עשוי עגבניות, מלפפון, פלפל ובזיליקום. המנה הזו לא רק מרעננת, אלא גם עמוסה באלקטרוליטים ונוגדי חמצון. תוספת זית כבוש מספקת סודיום טבעי, הדרוש לאיזון נוזלים.
  • סלט מצנן – אבטיח, גבינת פטה, מנטה ואגוזים. השילוב של מים מהאבטיח, מליחות מהגבינה וקירור מהמנטה יוצר ארוחה מושלמת לימי החום הקשים.
סלט מאבטיח, גבינת פטה, מנטה ואגוזים, צילום: פידי באמצעות Midjourney

מאכלים מחממים שעדיף לשמור לחורף

לא כל מזון מתאים לקיץ הישראלי. מזונות עשירים בחלבון, כמו בשר אדום, דורשים אנרגיה רבה לעיכול, מה שמעלה את טמפרטורת הגוף. אלכוהול מגביר את הסיכון להתייבשות, ופוגע ביכולת הגוף לווסת חום.

משקאות עשירים בקפאין, אף שהם מספקים לנו אנרגיה וריכוז, יכולים להחמיר התייבשות. מזונות מתובלים מדי או מטוגנים מאלצים את מערכת העיכול לעבוד קשה יותר, וכך מעלים את הטמפרטורה שלו.

עיכול של מטוגנים צורך יותר אנרגיה, ומחמם את הגוף. צ'יפס, צילום: המחשה - מידג'רני

חידוש ישן

בניגוד לרושם כאילו מדובר ברעיון חדש, כשבוחנים את התזונה המזרח תיכונית המסורתית אפשר להתרשם מכך שבני אדם היו מודעים לעקרונות שפרשנו כאן במשך דורות. כך, למשל, שמן זית מהווה מקור יעיל וזמין לקלוריות מבלי להכביד על מערכת העיכול ולגרום לה לחמם אותנו; עלי גפן עמוסים במינרלים, המסייעים לאיזון נוזלים; יוגורט יווני מספק פרוביוטיקה, המחזקת את המערכת החיסונית שנחלשת בחום קיצוני.

עיתוי הארוחות הופך לא פחות חשוב מתוכנן; ארוחת צהריים גדולה בשעות החמות מעמיסה על הגוף, בעוד ארוחות קלות ותכופות יותר מסייעות לשמירה על רמת אנרגיה יציבה מבלי לייצר חום עודף.

כל הידע הזה, שהשפיע עמוקות על התפריט של דיירי האזור הזה בעולם במשך אלפי שנים, יכול לעזור גם לנו לעבור את הקיץ לנעים ובריא יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...