X

מלחמת המתוקים הקיציים: מה עדיף – ארטיק, גלידה או פרוזן?

הם קרים, טעימים וגורמים לייסורי מצפון כפולים – גם על הסוכר וגם על ההוצאה הכספית. ולמרות זאת, אי אפשר לשרוד בלעדיהם את הקיץ הישראלי. אז מה החטיף הקפוא הכי טוב - שלגון מהסופרמרקט, גלידה מגלידריה או פרוזן יוגורט?

הכרחי כמו מזגן בבית. שלגון. צילום: Getty Images

בכל קיץ ישראלי מתחדשת המלחמה הקולינרית המתוקה: איך הכי כיף להתקרר בחום הקיצוני? בין הקרטיב (או ארטיק, או קרחון – אנחנו לא שופטים את מי שמשתמש במלים פחות תקניות) הקלאסי שמלווה אותנו מהילדות, הגלידה ההולכת והופכת למוצר גורמה, והפרוזן יוגורט שמהווה חלופה בריאה לכאורה – הגיע הזמן לבחור, ומי אם לא קלוד תעזור לנו לשפוט את השיקולים בעד ונגד באופן אובייקטיבי.

שלגון/קרחון: גיבור הילדות

הארטיק והקרטיב הישראלים היו שני מותגים מתחרים לשלגונים/קרחונים – המילים התקניות לחטיפי גלידה או קרח מסוכרים על מקל, בהתאמה – שנוסדו בשנות ה-50, פשטו את הרגל תוך זמן קצר, אך שמותיהם השתמרו בהקפאה עמוקה בפריזר התודעה הישראלי כשמות גנריים למוצרים מהסוגים הללו.

ילדים אוכלים שלגונים, צילום: יהושע יוסף

השלגון הוא בעל מרכיבים פשוטים – חלב, סוכר וחומרי טעם נוספים – והקרחון פשוט עוד יותר, ומורכב ממים וחומרי טעם וריח בלבד. שניהם נשארו נאמנים למדי לפורמולה המקורית, אם כי טכניקות הייצור השתכללו ביובל האחרון. בארץ שולטות בשוק הזה שתי חברות – יוניליוור (גלידות שטראוס) ונסטלה – שמרוויחות יפה מאוד ממכירות החטיפים הקרים הפשוטים הללו.

מבחינה תזונתית, שלגון רגיל מכיל כ-70 קלוריות, 0-3 גרם שומן ו-8-10 גרם סוכר.

גלידה: בוטיק קר

בעשור האחרון התפתחה בישראל תעשייה של "גלידריות בוטיק", שמביאות איתן המוני טעמים ושיטות הכנה. מ"אלדו" ועד “גולדה” הפופולרית, הגלידה הישראלית יצאה מהקופסא הקלאסית, ועכשיו נמכרת או במחיר לפי כדור על גביע ופל, או בקופסאות קלקר במחירים שעושים להורים חום (אם כי הם באמת מקלים על העומס בכיס).

לקקי לאט, כל לק הוא לפחות שקל..., צילום: Getty Images

גלידריה ממוצעת כזו מציעה לפחות 20 טעמים שונים, כולל גלידות על בסיס קוקוס לטבעוניים, גלידות ללא סוכר לסוכרתיים וגלידות עם אלכוהול למבוגרים. המחיר יכול להגיע לעשרות שקלים לכדור או מעל 100 שקל לקופסה משפחתית לארוחות סופ"ש, אבל גם החוויה שונה לחלוטין.

אגב, בגלידות כאלו יש בממוצע כ-20 גרם סוכר (לפחות לפי התפריט של גולדה), 10 גרם שומן וכמעט 200 קלוריות ל-100 גרם.

פרוזן יוגורט: בריא ואישי

בארה"ב פרוזן יוגורט הוא פייבוריט ותיק, עד כדי כך שגוגל קראה על שמו לגרסה 2.2 של אנדרואיד ב-2010 – שלפי מביני עניין נחשבת לגרסה ה"בשלה" הראשונה של המערכת. לישראל הוא הגיע בעשור הקודם, והצליח לכבוש נתח שוק של כ-15%. הוא מציג עצמו כחלופה בריאה יותר לגלידות, עם פחות שומן, יותר חלבון ופרוביוטיקה שמועילה לבריאות מערכת העיכול. ב-100 גרם של פרוזן יוגורט יש כ-25 קלוריות – אך חשוב לזכור שהתוספות הן בעלות ערכים תזונתיים משלהן, שנוספים לאלה של היוגורט.

טעם אישי. פרוזן יוגורט של יוגורטיית גרטרוד, צילום: איתיאל ציון

עם זאת, הערכים התזונתיים הללו, יחד עם היכולת להרכיב טעם מיוחד משלכם בהלחם של תוספות שונות, מהווה מוקד משיכה ליוגורט הקפוא, למרות שמחירו מעל 20 שקל למנה.

מה עדיף?

מגמת המודעות לבריאות מביאה עמה לא מעט חדשנות בתחום המזון, עם גלידות על בסיס חלבונים צמחיים, גלידות עם סוכרים טבעיים כמו תמרים (לעומת סוכרים מוספים), גלידות ללא שומן וכדומה. לכן, התשובה מה עדיף לא רק תלויה בטעם האישי, אלא גם בהתפתחויות בתחום, שמפיקות בכל שנה אפשרויות חדשות ליהנות מטעם מתוק וקר עם פחות ופחות ייסורי מצפון (רק הכיס ממשיך לבכות). בכל אופן, בקיץ הישראלי הארוך, שנמשך ממאי ועד המאה הבאה, יש מספיק זמן לנסות את הכל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר