🛎️ איך סיפור על עיזים הוביל להרגל הכי ממכר שלנו? על פי אגדה אתיופית, העיזים היו הראשונות שחוו את השפעת הקפה לאחר שנשנשו פירות שיח קפה. הרועה שלהן, קלדי, שם לב לכך – ומאז, העולם לא הפסיק לשתות. כיום, הקפה הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, עם היסטוריה עשירה, טעמים מגוונים והשפעות על הגוף והנפש.
הכנתם כוס רעננה? זה הזמן להעמיק – הנה 12 עובדות מרתקות על קפה, שיגרמו לכם להסתכל על הקפאין שלכם אחרת לגמרי.
✅ הקפה יכול לשפר את הבריאות שלכם
פעם חשבו שקפה מזיק ללב ולכבד, אך מחקרים חדשים מצביעים דווקא על ההפך. שתייה מתונה של 2–5 כוסות ביום עשויה להפחית סיכון לסוכרת סוג 2, פרקינסון, מחלות לב ואפילו סוגי סרטן מסוימים. וזה תקף גם לנטול קפאין. הסוד טמון כנראה בפוליפנולים – נוגדי חמצון טבעיים שנמצאים בפולי הקפה.
⚙️ אספרסו הומצא כדי לחסוך זמן
ב-1884, הממציא אנג'לו מוריאנדו רשם פטנט על מכונה להכנת קפה מהירה. אבל רק ב-1906, עם שדרוג של לואיג'י בצרה ודזידריו פאבוני, נולדה מכונת האספרסו המודרנית שהפכה את ההפסקה הקצרה של העובדים להרבה יותר יעילה.
🌿 בניו אורלינס מוסיפים ציקוריה לקפה
הצמח עם הפרח הכחול – ציקוריה – שימש כתחליף קפה בצרפת, והגיע עם המתיישבים הצרפתים ללואיזיאנה. בתקופות מלחמה שבהן היה מחסור בקפה, שתו קפה עם ציקוריה – נוהג שקיים עד היום בבתי קפה מסורתיים בניו אורלינס.
🙏 למה קוראים לקפוצ'ינו בשם הזה?
שם המשקה האיטלקי הפופולרי מגיע מצבע הגלימה של נזירי מסדר הקפוצ'ין במאה ה־16. תערובת אספרסו עם חלב מוקצף מזכירה בגוון החום-בהיר שלה את בגדיהם הפשוטים.
🔥 שחור מול לבן: למי מתקרר הקפה מהר יותר?
אם הוספתם שמנת – הרווחתם. קפה עם שמנת מתקרר לאט יותר בכ-20% מקפה שחור, בזכות צבע בהיר יותר, טמפרטורה נמוכה יותר וצמיגות גבוהה שמאטה את האידוי.
🍮 פעם היה ג'לי קפה – וזה לא היה יפני
במאה ה־19 באנגליה ובחוף המזרחי של ארה"ב, ג'לי קפה היה קינוח פופולרי, בעיקר לאנשים שלא אהבו את חמיצות המשקה החם. כיום הוא נפוץ בעיקר ביפן, שם הוא נחשב למעדן קר ומתוק.
🍒 פולי הקפה – לא בדיוק "פולים"
מה שכולנו מכנים "פולי קפה" הם למעשה זרעים בתוך פרי אדום הנקרא "דובדבן קפה". כל עץ מתחיל להניב רק כעבור 3–4 שנים, והקציר נעשה לרוב בידיים. גידול קפה הוא עבודה של סבלנות, מדויקת ואיטית.
☕ נטול קפאין – לא באמת נטול קפאין
הסיפור מספר שסוחר גרמני גילה בטעות את נטול הקפאין לאחר שהפולים נרטבו במי ים. כיום, מסירים את הקפאין באמצעות השריה וניקוי. התוצאה: כוס נטול קפאין מכילה כ־2 מ"ג קפאין לעומת 95 מ"ג בקפה רגיל.
🎼 באך כתב קנטטה שלמה על קפה
המלחין יוהאן סבסטיאן באך אהב קפה כל כך, שבשנות ה־30 של המאה ה־18 חיבר יצירה מוזיקלית בשם "Schweigt stille, plaudert nicht" ("שתוק, אל תדבר") – המוכרת כ"קנטטת הקפה". היא מתארת אב המנסה לשכנע את בתו לוותר על הקפה – אך היא בוחרת בו שוב ושוב, גם מתחת לחופה.
"קנטטת הקפה", מאת יוהן סבסטיאן באך (BWV 211)
https://www.youtube.com/watch?v=s4PpNlO_ZCs&ab_channel=cakekim
📸 מצלמת הרשת הראשונה בעולם – בזכות קפה
בשנות ה־90 באוניברסיטת קיימברידג', מדעני מחשב יצרו מצלמה ששידרה את מצב קנקן הקפה למחשבים במעבדה, כדי שלא יבזבזו הליכה סתם. זו הייתה למעשה מצלמת הרשת הראשונה בהיסטוריה – שנצפתה בהתרגשות על ידי אלפים ברחבי העולם.
https://www.youtube.com/watch?v=fgnVzMWHLis&ab_channel=CambridgeComputerLab
🏛️ קפה – חלק מההיסטוריה הפוליטית
מ"מסיבת התה" בבוסטון (מחאה ב־1773 שבה מתיישבים אמריקאים השליכו תה אנגלי לים בנמל בוסטון, במחאה על מס מבלי ייצוג בפרלמנט הבריטי) ועד להרגלים של נשיאים אמריקנים – הקפה תמיד היה שם. ג'ורג' וושינגטון ניסה לגדל שיחי קפה, תומאס ג'פרסון שתה כחצי קילוגרם קפה ביום, ותיאודור רוזוולט שתה גאלון שלם (גאלון אמריקאי: כ-3.8 ליטר). ג'ורג' בוש האב – 10 כוסות ביום.
🧬 כמה קפה תשתו? אולי הגנים שלכם יודעים
מחקר משנת 2018 גילה שקיים קשר גנטי בין רגישות למרירות של קפאין לבין צריכת קפה מוגברת. כלומר – ככל שאתם יותר רגישים למרירות, כך ייתכן שתשתו יותר קפה, בגלל שהמוח לומד להעדיף את ההשפעה המעוררת של הקפאין.
📚 מקורות: Harvard T.H. Chan School of Public Health, Mayo Clinic – Caffeine content for coffee drinks, BBC Archive – The Trojan Room Coffee Pot, Scientific Reports – Genetics of caffeine sensitivity
המאמר נכתב בסיוע כלי AI ונערך על ידי עורכת המדור.

![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)