🧠 מזון חכם: הצבע הכתום מסמל עושר בבטא-קרוטן שמגן על התאים ותומך בבריאות המוח . צילום: pexels-cup-of-couple

🍈 מפוצץ בערכים תזונתיים: 4 סיבות לאכול מלון כתום 🟧

כיצד המלון הכתום (מבפנים) עשוי לחזק את מערכת החיסון, להילחם בהזדקנות ולהפוך לבן ברית סודי של העיניים שלכם? התשובה המלאה וגם מתכון קל שהוא חוויה קולינרית, ממתק לעיניים ומתנה לבריאות שלכם

[object Object]

בעולם הפירות העשיר, המלון העגול (Cantaloupe) עומד בפני עצמו כאוצר של ערכים תזונתיים. צבעו הכתום-ורדרד והטעם המתוק והעסיסי הופכים אותו למרכיב מושלם בסלטי פירות או כחטיף בפני עצמו. אך מעבר לטעמו המשובח, המלון הכתום מכיל שפע של רכיבים תזונתיים: סיבים תזונתיים וויטמינים התורמים לבריאות הלב, מסייעים במניעת סרטן, מפחיתים דלקות, משפרים את מערכת החיסון ומחזקים את בריאות העיניים.

ערכים תזונתיים 📊

150 גרם קוביות מלון כתום מספקים: 

  • 54 קלוריות
  • 1.34 גרם חלבון
  • 0.3 גרם שומן
  • 13.1 גרם פחמימות
  • 1.44 גרם סיבים תזונתיים
  • 12.6 גרם סוכרים
  • 59 מיליגרם ויטמין C (65% מהערך היומי המומלץ)
  • 270 מיקרוגרם ויטמין A (30% מהערך היומי המומלץ)
  • 427 מיליגרם אשלגן (10% מהערך היומי המומלץ)
  • 14.4 מיליגרם סידן (1.4% מהערך היומי המומלץ)
  • 19.2 מיליגרם זרחן (1.5% מהערך היומי המומלץ)

בנוסף, המלון הכתום מכיל שפע של פיטונוטריאנטים (רכיבים צמחיים) הידועים כנוגדי חמצון, ביניהם:

  • בטא-קרוטן
  • קריפטוקסנטין
  • קוקורביטצין
  • לוטאין
  • זאקסנטין

היתרונות הבריאותיים של מלון כתום💪

1. סיוע במניעת סרטן

המלון הכתום מכיל מספר רכיבים תזונתיים בעלי תכונות אנטי-סרטניות. אחד מהם הוא בטא-קרוטן, אותו אנו מקשרים בדרך כלל עם גזר. למעשה, המלון הכתום מכיל לפחות אותה כמות בטא-קרוטן כמו גזר.

בטא-קרוטן, לוטאין, ויטמין A, ויטמין C ונוגדי חמצון אחרים במלון כתום מגנים על התאים שלנו מפני נזקי רדיקלים חופשיים. יותר מדי רדיקלים חופשיים עלולים לפגוע ב-DNA, מה שעלול להוביל ליצירת תאים סרטניים. נוגדי חמצון חשובים לנטרול רדיקלים חופשיים בגוף.

נוגדי חמצון גם עוזרים להפחית דלקות בגוף. דלקת כרונית (ארוכת טווח) קשורה לסיכון גבוה יותר לסרטן.

בנוסף לנוגדי חמצון וויטמינים, המלון הכתום מספק סיבים תזונתיים - כ-1.4 גרם לכוס. צריכה מספקת של סיבים עוזרת למנוע סרטן במערכת העיכול.

2. הפחתת דלקות 🔥

דלקת תורמת למחלות רבות. מזונות המפחיתים דלקת יכולים לעזור להפחית את הסיכון למחלות. מחקרים מראים כי נוגד החמצון במלון האדום הנקרא קוקורביטצין עוזר להפחית את רמת הדלקת הכללית. הוא גם מסייע ספציפית בהפחתת הסיכון לטרשת עורקים, גורם סיכון למחלות לב המתפתח בחלקו בשל דלקת בכלי הדם.

ויטמין C, שהמלון הכתום עשיר בו, ידוע גם ביכולתו להילחם בדלקות. ויטמין C מונע את שחרור הכימיקלים הנקראים ציטוקינים המגבירים את הדלקת.

עשיר בוויטמין C. מלון כתום, צילום: מידג'רני

3. חיזוק מערכת החיסון 🛡️

נוגדי חמצון גם עוזרים לחזק את מערכת החיסון, מסייעים להילחם במחלות ולהרגיש במיטבנו. בטא-קרוטן הוא נוגד חמצון התורם לצבע הכתום-ורדרד של פרי המלון הכתום. הגוף שלנו ממיר אותו לויטמין A, רכיב חיוני לבריאות מערכת החיסון.

ויטמין C במלון הכתום יכול לעזור לכם להתאושש אם אתם סובלים מהצטננות. מחקרים מראים כי צריכה מספקת של ויטמין C כאשר אתם חולים בהצטננות יכולה להפחית את משך המחלה.

4. קידום בריאות העיניים 👁️

הרכיבים התזונתיים במלון כתום הם מפתח חשוב לשמירה על עיניים בריאות וראייה תקינה.

העיניים שלנו יודו לנו על אכילת מלון כתום, המכיל את הרכיבים התזונתיים הבאים התומכים בעיניים:

  • בטא-קרוטן
  • לוטאין
  • ויטמין A
  • ויטמין C
  • זאקסנטין

מחקרים מציעים כי צריכה מוגברת של לוטאין וזאקסנטין מפחיתה את הסיכון לקטרקט וניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD). שתי מחלות אלה גורמות לראייה להיות מעורפלת או מטושטשת. מחקר אחר מסיק כי צריכה מספקת של בטא-קרוטן, לוטאין וזאקסנטין עשויה לעזור במניעת AMD, קטרקט ורטינופתיה הקשורה לסוכרת.

הגוף משתמש בויטמין A כדי לעזור לעיניים להישאר לחות, וצריכה מספקת של ויטמין A מונעת סוגים מסוימים של עיוורון. ויטמין C מונע עקה חמצונית הנגרמת על ידי רדיקלים חופשיים ועשוי להגן על העיניים מפני דלקת שעלולה להוביל למחלות עיניים ואובדן ראייה.

הגנה על העיניים מפני דלקת שעלולה להוביל למחלות עיניים,

סיכוני אכילת מלון כתום⚠️

למרות שאנו אוכלים רק את החלק הפנימי של המלון הכתום, עדיין מומלץ לשטוף ולרחוץ אותו. בדרך זו, אנו מסלקים זיהום אפשרי מחוץ לפרי.

ולבטיחות, כדאי להימנע ממגשי פירות מוכנים מראש.

מכלים חתוכים מראש של פירות או חצאי מלון חתוכים מראש הם מקורות נפוצים להרעלת מזון. בטוח יותר לקנות מלון כתום שלם, לשטוף אותו היטב ולחתוך אותו בעצמכם בבית.

האם בטוח לאכול הרבה מלון כתום?

אם אתם אוהבים מלון כתום, זה בסדר לאכול אותו לעתים קרובות. עם זאת, אם אתם אוכלים כמות גדולה בבת אחת, ייתכן שתהיו לכם חרטות בנושא העיכול.

אכילת יותר מדי מלון כתום, כמו כל פרי, עלולה לגרום לכאבי בטן, התכווצויות או שלשול. והגזמה עם מלון כתום גם מגבירה את הסיכון לקבלת יותר מדי אשלגן, מה שעלול להעמיס על הכליות.

אכילת מנה בגודל כוס ליום אמורה להיות בסדר אלא אם כן עליכם לשים לב לצריכת האשלגן שלכם.

כמו בכל פרי, אכילה מוגזמת של מלון כתום יכולה לגרום לכאבי בטן, צילום: pexels-cup-of-couple

למי אסור לאכול מלון כתום?

הימנעו ממלון כתום אם יש לכם אלרגיה אליו. אחרת, מלון כתום בטוח לרוב האנשים לאכילה.

אם אתם מגבילים את צריכת הסיבים שלכם בשל מחלת עיכול או מצב אחר, אל תאכלו יותר מדי מלון כתום או כל פרי אחר.

האם מלון כתום טוב לסוכרתיים?

מלון כתום מתאים לרוב האנשים החיים עם סוכרת. תכולת הסיבים והמים עוזרת להפחית את הסיכוי לקפיצות ברמת הסוכר בדם. רק שימו לב לגודל המנה שלכם. שקלו לשלב את המלון הכתום עם מזונות אחרים המכילים חלבון כדי לעזור להפחית את השפעות הסוכר בדם של הפרי.

איך לבחור מלון כתום בשל 🛒

כשאתם בחנות, מוקפים בערימת מלונים, איך תבחרו אחד טוב?

אם הקליפה מריחה מתוק, כנראה שיש לכם מנצח.

אם אינכם יכולים למצוא מלון כתום עם ריח מתוק, מחקו אותו מהרשימה שלכם עד לביקור הבא בסופרמרקט. הם לא ממשיכים להבשיל לאחר הקטיף. אבל הם שווים את ההמתנה כי הם מספקים כל כך הרבה רכיבים תזונתיים נפלאים.

אתם יכולים ליהנות ממלון כתום כמו שהוא, מעורבב בשייקים, מעורבב בסלטים או קצוץ לקוביות קטנות להוספה לסלסה שלכם.

נסו את סלט המלון הכתום והעגבניות הזה לחטיף בריא ועשיר בנוגדי חמצון:

סלט מלון כתום ועגבניות קיצי 🍈🍅

🥗 פיצוץ צבעים וטעמים: סלט המלון הכתום ועגבניות השרי מפגיש מתיקות עם רעננות, נוגדי חמצון עם ויטמינים, ומציע חוויה קולינרית שהיא ממתק לעיניים ומתנה לבריאות שלכם!,

מצרכים:

  • 2 כוסות מלון כתום חתוך לקוביות בינוניות
  • 1 כוס עגבניות שרי חצויות
  • 1/4 כוס עלי בזיליקום טריים קצוצים
  • 2 כפות נענע טרייה קצוצה
  • 50 גרם גבינת פטה מפוררת (אופציונלי)
  • 1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים גס (אופציונלי)

לרוטב:

  • 2 כפות שמן זית כתית מעולה
  • 1 כף מיץ לימון טרי
  • 1 כפית דבש טהור (אפשר להחליף במייפל לגרסה טבעונית)
  • קורט מלח ים
  • פלפל שחור גרוס טרי לפי הטעם

אופן ההכנה:

  1. בקערת הגשה גדולה, שלבו את קוביות המלון הכתום, עגבניות השרי והעשבים הטריים.
  2. בקערית נפרדת, ערבבו את כל מרכיבי הרוטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. צקו את הרוטב על הסלט ועדינות ערבבו את כל המרכיבים.
  4. פזרו מעל את גבינת הפטה ואגוזי המלך אם בחרתם להשתמש בהם.
  5. הגישו מיד או צננו במקרר למשך כ-30 דקות להעשרת הטעמים.

טיפים בריאותיים:

  • השילוב של המלון הכתום עם העגבניות האדומות יוצר סינרגיה של נוגדי חמצון המגנים על תאי הגוף.
  • המלון מספק ויטמין A וC, בעוד העגבניות מוסיפות ליקופן – נוגד חמצון רב עוצמה.
  • שמן הזית מוסיף שומנים בריאים שמסייעים בספיגת הויטמינים מסיסי השומן.
  • הסלט הרענן הזה נמוך בקלוריות, משביע ומהווה ארוחת ביניים אידיאלית בימי הקיץ החמים.

נסו להכין את הסלט הזה כשהמלון בשיא עונתו לקבלת הטעם המתוק והעסיסי ביותר!

מקורות

Cleveland Clinic, Journal of Nutritional Science, American Journal of Clinical Nutrition, National Eye Institute

המאמר נכתב בסיוע כלי AI ונערך על ידי עורכת המדור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו