כאשר צריכת הקלוריות גבוהה יותר ממה שהגוף צורך, רמות הטריגליצרידים עולות, מה שמוביל לסיכון בריאותי ללב ולכלי הדם. צילום: freepik

לא בטוחים מה זה טריגליצרידים? הנה מה שצריך לדעת על השומן שבדם והסיכון ללב

קיבלתם תוצאה בבדיקת הדם עם המילה "טריגליצרידים" ואין לכם מושג מה זה אומר? אתם לא לבד • טריגליצרידים הם שומנים בדם שנשמעים כמו משהו מסובך, אבל הבנתם היא מפתח לבריאות הלב שלכם • במילים פשוטות, רמות גבוהות שלהם עלולות לסכן את הלב, אבל יש דרכים לשלוט בהן

טריגליצרידים הם סוג של שומן הנמצא בדם, והם ממלאים תפקיד חשוב באגירת אנרגיה מהמזון שאנו אוכלים. כאשר אנחנו אוכלים, הגוף ממיר את הקלוריות שלא נדרשות לשימוש מיידי לטריגליצרידים, אותם הוא מאחסן בתאי השומן.

במקרים בהם הגוף זקוק לאנרגיה, למשל בין הארוחות, הורמונים משחררים את הטריגליצרידים לשימוש כמקור אנרגיה. תהליך זה הוא טבעי ובריא כל עוד הרמות נשארות בטווחים נורמליים.

אולם, כאשר צריכת הקלוריות גבוהה יותר ממה שהגוף צורך באופן קבוע, במיוחד מתזונה עשירה בפחמימות וסוכרים, רמות הטריגליצרידים עלולות לעלות. מצב זה עלול להוביל לסיכון בריאותי, במיוחד בכל הנוגע ללב וכלי הדם.

חלק בלתי נפרד מהתזונה המודרנית, אך מחקרים מראים כי הם מזיקים לבריאות בטווח הארוך. מזונות אולטרה-מעובדים, צילום: המחשה - מידג'רני

על אף שהמושג "כולסטרול" הוא לרוב המרכזי בדיון על בריאות הלב, גם לטריגליצרידים יש חשיבות רבה בהגנה על הלב. למעשה, רמות גבוהות של טריגליצרידים מהוות גורם סיכון משמעותי להתקפי לב.

כאשר רמות הטריגליצרידים עולות מעבר לנורמה, הן גורמות להצטברות שומנים בעורקים, מצב הנקרא טרשת עורקים. טרשת עורקים מקשה על זרימת הדם התקינה, מה שיכול להוביל להיווצרות קרישי דם ולהגברת הסיכון להתקפי לב ושבץ. ברמות גבוהות במיוחד, הטריגליצרידים יכולים לגרום גם לדלקת חריפה בלבלב, מצב מסוכן ומכאיב המכונה פנקריאטיטיס.

על פי מחקרים, רמות טריגליצרידים בדם נחשבות לתקינות כאשר הן פחותות מ-150 מיליגרם לדציליטר (מ"ג/ד"ל). אם התוצאה היא בין 150 ל-199 מ"ג/ד"ל, מדובר ברמה גבולית, ורמות גבוהות הן מעל 200 מ"ג/ד"ל. רמות של מעל 500 מ"ג/ד"ל נחשבות למסוכנות מאוד ודורשות טיפול רפואי.

כשרמות הטריגליצרידים גבוהות, הן לא רק מגדילות את הסיכון למחלות לב, אלא גם פוגעות בשאר מערכות הגוף. לדוגמה, אנשים עם רמות גבוהות של טריגליצרידים נוטים גם לרמות נמוכות של כולסטרול "טוב" (HDL), ורמות גבוהות של כולסטרול "רע" (LDL). שילוב זה יוצר "סופה מושלמת" לבעיות קרדיווסקולריות, שכן כולסטרול רע מקדם הצטברות פלאק בעורקים, וכולסטרול טוב מסייע להרחיק את השומן העודף מהדם.

מעבר לבעיות בלב, רמות גבוהות של טריגליצרידים קשורות גם למחלות אחרות, כגון השמנת יתר, סוכרת סוג 2 ויתר לחץ דם. כל אחת מהמחלות הללו מעלה את הסיכון לבעיות בריאותיות נוספות, במיוחד כשהן מופיעות יחד עם רמות טריגליצרידים גבוהות.

כדי לשמור על רמות טריגליצרידים בריאות, ההמלצות כוללות שינויים באורח החיים שיכולים להפחית את הסיכון. התזונה המומלצת היא תזונה דלת שומנים רוויים וסוכרים פשוטים.

קוסקוס מלא עם חזה עוף בגריל, לצד סלט ירקות טריים, גרגירי חומוס, עלי תרד, אבוקדו וזרעי צ'יה/, צילום: המחשה - מידג'רני

כמו כן, חשוב לשלב פעילות גופנית קבועה, להימנע מצריכת אלכוהול מופרזת ולשמור על משקל תקין. אם ישנם מצבים רפואיים נלווים כמו סוכרת או כולסטרול גבוה, יש לפעול תחת פיקוח רפואי על מנת לשלוט בהם. לעיתים, ייתכן שיהיה צורך בטיפול תרופתי להורדת רמות הטריגליצרידים, במיוחד במקרים בהם השינויים באורח החיים אינם מספיקים.

בסופו של דבר, ניהול רמות הטריגליצרידים הוא חיוני לא רק למניעת בעיות בלב וכלי הדם, אלא גם לשמירה על בריאות כללית ואורך חיים תקין. אם שומרים על תזונה מאוזנת, עוסקים בפעילות גופנית ומנהלים אורח חיים בריא, ניתן להוריד את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות ולהבטיח בריאות טובה לאורך זמן.

storyblocks

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע הבינה המלאכותית אלקמיק:

Portafolio.co, El Tiempo, The Indian Express

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...