כולנו נהנים מדי פעם מפינוק טעים במיוחד: דלי ענק של גלידה שוקולד אחרי יום מתיש, פחית קולה עם פיצה מול הטלוויזיה, או המבורגר וצ'יפס במסעדה שכולם מדברים עליה. האמרה "הכל במידה" קיימת מסיבה טובה, שכן רופאים ותזונאים יודעים שוויתור מוחלט על המזונות שאתם אוהבים עשוי להביא לתוצאה הפוכה של אכילת יתר מהם. אבל ישנם מאכלים מסוימים שמומחי גסטרו - רופאים המתמחים בשמירה על בריאות המעיים ומערכת העיכול - נמנעים מהם ב-99% (ולפעמים גם ב-100%) מהזמן.
חטיפי חלבון
חטיפי חלבון נראים בריאים, נכון? אך לא כולם כאלה. ד"ר הרמוני אליסון, גסטרואנטרולוגית ממרכז הרפואי טפטס, אומרת שהיא לעולם לא אוכלת את החטיפים המעובדים ביותר. חטיפים אלו עלולים לגרום לנפיחות וגזים. "אני לא אוכלת חטיפי 'חלבון'. הם נוטים להיות מעובדים מאוד ומכילים תוספים רבים שאינם ידועים בתועלתם," היא אמרה. "אפשר לקבל את אותה כמות חלבון בכוס חלב, במנת חמאת בוטנים, אגוזים או גרעיני דלעת."
סטייקים
סליחה חובבי הבשר האדום, אבל מומחי הגסטרו אינם אוהדים של סטייקים. "אני נמנעת מבשר אדום, במיוחד סטייקים והמבורגרים," אמרה ד"ר ריזוואנה צ'ודהורי, גסטרואנטרולוגית בג'ונס הופקינס. "בשר אדום ומעובד מגבירים את הסיכון לסרטן המעי הגס ולפוליפים במעי. הם עשירים בשומנים רוויים, אך אם תצרכו אותם, חשוב לשים לב לכמות: הסיכון לסרטן המעי הגס גבוה יותר אצל אלו שצורכים יותר מ-100 גרם ליום."
נקניקיות ומוצרי בשר מעובד אחרים
קשה לסרב לכמה חתיכות בייקון או נקניקיה, אך ד"ר רביה דה לטור, גסטרואנטרולוגית ופרופסור עוזרת לרפואה באוניברסיטת ניו יורק, נמנעת מבשרים מעובדים. "בשרים אדומים ומעובדים נחשבים כבעלי סיכון גבוה יותר לסרטן המעי הגס," היא אמרה. "מחקרים קישרו צריכה של בשרים אדומים ומעובדים ארבע פעמים בשבוע או יותר לסיכון מוגבר של עד 20% לסרטן המעי הגס."
דגים או עוף מטוגנים
מנת פיש וצ'יפס היא אולי מהירה וטעימה, אך אינה מועילה לבריאות המעיים. "מחקרים הראו ששמן הטיגון עלול להשפיע לרעה על מיקרוביום המעי, מה שמוביל להחמרת התהליך הטרשתי (הצטברות שומן וחומרים אחרים על דפנות העורקים)," הסביר ד"ר מחמוד גנום, חוקר מיקרוביום ומייסד משותף של BIOHM. בטווח הארוך, הצטברות זו עלולה לגרום להתקף לב ולשבץ.
משקאות מוגזים
אם אתם צורכים משקאות מוגזים באופן קבוע, כדאי לכם להפסיק. "משקאות אלו קשורים למצבים כרוניים כמו סוכרת ומחלות לב," אמר ד"ר סימון סי. מת'יוס, גסטרואנטרולוג בג'ונס הופקינס. "בנוסף, הם עלולים לגרום לתסמינים במערכת העיכול כמו נפיחות, גרפסים וריפלוקס, במיוחד כשמדובר בצורותיהם המוגזות והמכילות קפאין."
לחם לבן
על פי ד"ר שילפה גרובר, מנהלת התוכנית לאונקו-גסטרו בבית החולים בריגהאם וונס, דגנים מזוקקים אינם טובים למעי. "מחקרים הראו שצריכת גבוהה של בשר אדום ומעובד ודגנים מזוקקים קשורה לסיכון מוגבר לדלקת התוספתן," היא אמרה. "בניגוד למה שחשבנו בעבר, אגוזים, תירס ופופקורן אינם קשורים לסיכון מוגבר לדלקת התוספתן או לסיבוכים כמו דלקת או דימום."
ובקיצור, אם אתם מתאבלים על כך שתצטרכו לוותר על מאכלים אהובים, אין סיבה לדאגה: אכילת נקניקיה מדי פעם לא תהרוס את בריאות המעי שלכם. פשוט הקפידו על מידתיות ואולי הוסיפו מעט כרוב כבוש לקבלת תועלת בריאותית נוספת.

![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)