קערת עץ עם אורז לבן . צילום: Grmarc / Freepik

כמה זמן נשמר אורז במקרר, ומה אפשר לעשות עם שאריות?

אם השמועות בטיקטוק נכונות, ייתכן שהאורז שנשאר לכם במקרר מנסה להרוג אתכם. עם זאת, מומחים בתחום מספרים סיפור מעט שונה

[object Object]

אורז מבושל שנותר בטמפרטורת החדר זמן רב מדי יכול להפוך בית נוח לחיידקים כמו בָּצִילוּס (בעברית: חיידק מֶתֶג), סוג נפוץ של חיידק שנמצא באדמה ולכן גם במזון שלנו ועלול לגרום להקאות ושלשולים. מה שהפך את בָּצִילוּס למפורסם ברשתות החברתיות יותר מחיידקים אחרים הנמצאים במזון, הוא שהנבגים שלו מספיק חזקים כדי לשרוד את תהליך הבישול. כאשר אורז לא נשמר קר במקרר, יכולים לגדול ולהיווצר בו רעלני חיידק הבָּצִילוּס שגם חימום חוזר נמרץ לא יהרוס. עם זאת, המחלה הנגרמת, "תסמונת האורז המחומם" כפי שהיא מכונה, לרוב קלה וחולפת תוך 24 שעות. כך למדנו ממאמר ניו יורק טיימס שריכז דעות מומחים בנושא ומצאנו בסיוע ChatGPT.

אז מה לגבי האורז שנותר שחיממתם (או אפילו אכלתם קר) במהלך השנים, בלי פינוי למיון ואפילו בלי תופעות לוואי?

הסיבה היא שבניגוד למחלות אחרות הנגרמות ממזון, הרעלת מזון הנגרמת מחיידק הבָּצִילוּס, קלה יחסית. תסמינים מופיעים בשתי דרכים לא נעימות – בעיקר הקאות או שלשולים – אך  המחלה כנראה תעבור עד שתחליטו לעשות משהו בנידון, בדרך כלל תוך 24 שעות. היוצא מן הכלל רלוונטי לאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת – ילדים מתחת לגיל 5, מבוגרים מעל גיל 65, נשים בהריון ואנשים אחרים עם מערכת חיסון מוחלשת. עם זאת, גם אנשים בריאים צריכים לעקוב אחר ההנחיות הפשוטות וההגיוניות הבאות.

כמה זמן אורז נשמר במקרר?

משרד הבריאות האמריקאי ממליץ לאכול אורז מבושל תוך ארבעה עד שישה ימים (ועד ארבעה ימים לרוב שאריות המזון האחרות), כל עוד הוא נשמר במקרר בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס או פחות, ולא נשאר בחוץ יותר משעתיים (או לכל היותר שעה בימים חמים במיוחד). יש מומחים שממליצים על מקסימום ארבעה ימים וחימום רק פעם אחת, מכיוון שכל יציאה מהמקרר משמעותה יותר זמן באזור הסכנה.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Anyday | Microwave Cookware and Recipes (@cookanyday)

האם אפשר להקפיא אורז?

אורז מבושל יישמר במקפיא עד שישה חודשים, לפי משרד הבריאות האמריקאי, אבל הקפאה של לא יותר מחודשיים תעזור לשמור על טריותו. מומלץ להקפיא אורז בכל מיכל אטום שהייתם משתמשים בו לשמירה במקרר. 

איך לחמם אורז?

לחימום אורז קר והשבת המרקם הרך שלו, מומלץ לחמם אותו במחבת עם מעט נוזל ושמן, או חמאה, עד שהוא ספוגי ומעלה אדים שוב. ניתן גם להשתמש במיקרוגל בעוצמה גבוהה. מפזרים  מעט מים, ואז מכסים באופן לא הרמטי. שתי השיטות מחזירות לחות נחוצה לגרגירים שנוטים להתייבש במקרר.

דרכים טעימות לשימוש באורז שנשאר

כדורי ארנצ'יני. מאכל איטלקי שמקורו בסיציליה. מדובר בכדורי אורז ממולאים בגבינה (לרוב מוצרלה) או בבשר טחון ברוטב עגבניות, אפונה ותבלינים. לאחר המילוי, מכדרים את האורז, טובלים אותו בביצים ובפירורי לחם, ולאחר מכן מטגנים בשמן חם עד שהכדורים זהובים ופריכים. הארנצ'יני מוגשים לרוב כמנה ראשונה או כחטיף. 

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Samantha Merritt (@sugarspun_sam)

אורז מטוגן סיני. הקפיצו בצל קצוץ בשמן חם עד לשקיפות, הוסיפו גזר חתוך לקוביות קטנות ואפונה והמשיכו להקפיץ עד לריכוך קל. הוסיפו שום קצוץ והקפיצו עוד כדקה. לאחר מכן, הוסיפו את האורז המבושל וערבבו. הזיזו את התערובת לצד אחד של המחבת, ושברו ביצה טרופה בצד הפנוי. ערבבו את הביצה עד שהיא כמעט מבושלת ואז ערבבו אותה עם האורז והירקות. מוסיפים רוטב סויה לפי הטעם וממשיכים להקפיץ עד שהכל מתמזג. ניתן להוסיף בצל ירוק קצוץ, כוסברה ושומשום בהגשה. 

אורז מטוגן סיני, צילום: vecstock / freepik

אורז מטוגן עם קימצ'י. הוא מאכל מסורתי קוריאני, המבוסס על ירקות מותססים ומתובלים, בעיקר כרוב סיני וצנון. התיבול כולל לרוב צ'ילי, שום, ג'ינג'ר, בצל ירוק ורוטב דגים. הקימצ'י הוא מרכיב מרכזי במטבח הקוריאני, ידוע בטעמיו החריפים ובערכו התזונתי הגבוה, הכולל ויטמינים, מינרלים ופרוביוטיקה.

קונג'י. תבשיל דייסתי עשוי אורז, נפוץ במטבח הסיני ובמטבחים אסייתיים נוספים. הקונג'י מיוצר בבישול איטי של אורז במים או במרק עד שהגרגרים מתפרקים ויוצרים מרקם סמיך ודייסתי. המנה מוגשת לרוב עם תוספות כמו בשר, ביצים, ירקות, דגים, או תבלינים. 

ביבימבאפ בתנור. מאכל קוריאני מסורתי, שמורכב מאורז לבן עליו מונחים מגוון ירקות מוקפצים, בשר (לרוב בקר), ביצת עין, ותיבול של רוטב גוצ'וג'אנג (רוטב פלפלים חריף). המנה מוגשת בקערה גדולה, ולעיתים קרובות מערבבים את כל המרכיבים יחד לפני האכילה. בעל טעמים מגוונים וערך תזונתי גבוה.

בּיבּימבּאפ. מאכל אורז, בשר וביצים, צילום: pixabay

עוגות אורז פריכות. חטיף עשוי אורז שהוקפץ בחום גבוה עד שהוא מתנפח והופך קליל ופריך. לעיתים קרובות הן מגיעות עגולות ודקות. עוגות אורז פריכות מוגשות לרוב כחטיף בריא מועט בקלוריות, ולעיתים מתובלות במלח או מצופות בשוקולד, קינמון, או גבינה.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Plant Based Vegan (@plantbasedvegans)

בתיאבון!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו