ישראל הפכה לאחרונה למדינה הראשונה בעולם שאישרה רשמית ייצור ושיווק של "בשר מתורבת" – כלומר בשר שכדי להפיק אותו לא מת אף בעל חיים, אלא שגודל בתנאי מעבדה מתאי בשר של בעל חיים שממנו נלקחה דגימה בלי לפגוע בו. אבל עד שהבשר המלאכותי יגיע לחנויות, ואחריו אולי מוצרים נוספים שיחליפו רכיבים אחרים מן החי, יש לא מעט תחליפים קיימים וזמינים עבור צמחונים וטבעונים, שיכולים להחליף מרכיבי בשר, חלב וביצים במתכונים שונים. ביקשנו מ-Perplexity ומ-Claude להביא עבור כ-10% מהישראלים, הבוחרים להימנע ממוצרים מן החי, דוגמאות לכמה מהם.
ביצים
לבלילות לסוגיהן, ניתן להשתמש במקום ביצים בכף זרעי פשתן או זרעי צ'יה טחונים עם 3 כפות מים, 1/4 כוס רסק תפוחים או בננה מעוכה, או כף עמילן תירס. אם אתם אמיצים ובעלי רוח ישראלית במיוחד, השתמשו במי השימורים מקופסאות של גרגירי חומוס במתכוני אפייה כגון מרנג.
חלב
תחליפי חלב לבישול, אפייה ושתייה נפוצים מאוד בישראל. חלב סויה הוא התחליף המוכר ביותר, אבל את מקומו תופס אט אט חלב שיבולת שועל, ולצידו חלב שקדים, חלב אורז וחלב קוקוס. האחרון מומלץ במיוחד לבישול ולרטבים, בעוד האחרים מומלצים יותר לשתייה ואפייה.
חמאה
ניתן להשיג חמאה טבעונית או מרגרינה, אבל יש גם תחליפים פחות מובנים מאליהם, כמו שמן קוקוס מזוכך, שמן זית או שמנים צמחיים אחרים. בין החמאות הטבעוניות ניתן למנות חמאות אגוזים כמו חמאת בוטנים או חמאת קשיו.
גבינה
ישנם מוצרים מסחריים כמו גבינת טופו שמיועדים להוות תחליף לגבינה חלבית, אך ניתן להשתמש גם בגבינת שמנת או ריקוטה על בסיס קשיו, או בשמרים תזונתיים לטעם גבינתי ואומאמי.
בשר
כיום, שעועית ועדשים נחשבים לתחליפים הטובים ביותר לבשר מבחינה תזונתית, ומהם עשויים רוב התחליפים המסחריים. סייטן הוא אלטרנטיבה לבשר על בסיס חיטה שמומלץ לבישול או צלייה. טופו מפולי סויה הוא תחליף מוכר אך פחות אהוב, אך מומלץ עבור הקפצה או שייקים. טמפה עשוי גם הוא מטופו, אך נחשב לטעים ובריא יותר. תחליף בשר נוסף הוא ג’קפרוט. פטריות מספקות גם הן תחליף לבשר בתבשילים מסוימים. כך גם לגבי תחליפים מבוססי אגוזים או זרעים.
דבש
אם גם הדבורים חשובות לכם, תוכלו להחליף דבש דבורים בדבש חרובים או סילאן, וכמובן מייפל. צמחים נוספים שמהם מופקים סירופים מתוקים כתחליפי דבש הם אגבה, אורז חום ולתת שעורה.