X

כך תאחסנו פירות וירקות כך שיחזיקו מעמד יותר זמן

אשכולות בננות צריך לפרק, בצלים צריך לתלות, תפוחי אדמה אסור לקרר וגזר צריך לחתוך מייד לאחר הקנייה – כל מה שצריך לדעת כדי שהפירות והירקות שקניתם בסופר לא יירקבו מהר מדי

בננות. לאחסן כל אחת בנפרד. צילום: יהושע יוסף

שוב פתחתם את המקרר וגיליתם שכל הירקות והפירות שקניתם ב"יום השוק" בסופרמרקט שלכם נרקבו תוך יומיים? ייתכן שאיכות הסחורה אינה אשמה בכך – אלא תנאי האחסון שאתם גוזרים את המזון שלכם. עם כמה התאמות המבוססות על המלצות מגובות מדע של חוקרי מזון ושפים, תוכלו ליהנות מהפירות והירקות טריים יותר לאורך זמן. נעזרנו ב-Claude כדי לתמצת כמה עצות כאלו.

העצה הראשונה היא לא לאחסן פירות וירקות יחד. פירות כמו בננות, מלונים ועגבניות משחררים גז אתילן, שמאיץ את ההבשלה (ולכן גורם להם להתקלקל). לכן, עדיף לשמור פירות על השיש (ובארץ עדיף בארון מוצל ויבש), וירקות במקרר.

בנוסף, יש להקפיד לאפשר זרימת אוויר עבור הירקות על ידי חירור השקיות שבהן הם מאוחסנים או אחסונם ברשתות במקום בשקיות אטומות. הקפידו גם לא לערום אותם – נקודות המגע לא תהיינה חשופות לאוויר ותתקלקלנה מהר יותר.

למרות הנטייה לנקות את המוצרים כאשר אתם מביאים אותם הביתה – אל תעשו זאת עד לרגע שבו אתם מתכוונים להשתמש בהם. רטיבות מאיצה גדילת חיידקים.

ירקות ופירות מסוימים דורשים גם כללים נוספים:

שום ובצל צריכים להיות מאוחסנים בטמפרטורת החדר, ולא בקירור. הם צריכים גם להיות מאוחסנים במיכלים פתוחים לאוויר. לגבי בצלים, מומלץ להשחיל אותם לגרביונים לקשור קשר ביניהם כך שלא יגעו אחד בשני ולתלות במטבח. בצל צריך להתרחק מתפוחי אדמה, ורצוי גם מאור שמש ישיר.

תפוחי אדמה זקוקים לחושך וקרירות – אבל לא במקרר! הלחות במקרר גורמת לעמילן שלהם להפוך לסוכר. כדאי לאחסן אותם בארון או מגירות פתוחות בשקיות נייר, ולהרחיק מבצלים ופירות פולטי אתילן, הגורם להם להנביט.

אספרגוס נשאר פריך כאשר הוא עומד כשקצותיו (שמהם יש לחתוך קודם כס"מ אחד) בתוך קערית מים ועטוף באופן רופף בשקית, כמו זר פרחים. את החלק שהיה בתוך המים יש לקצץ לפני הבישול.

גזר מסתדר היטב בקירור בשקיות לא אטומות למשך שבועיים – אם קיצצתם קודם את הראש הירוק, המושך לחות וגורם לקלקול מהיר.

כרוב ניצנים נשאר טרי יותר אם לא קוצצים את הגבעול שלו; אחסנו אותם במקרר, כאשר בסיס הגבעול טובל במים, ותלשו ממנו כמה עלים שאתם רוצים להשתמש בהם בכל פעם. ניצנים ללא גבעול יש לאחסן בשקית במגירת הקירור המהיר, בלי לשטוף או לחתוך אותם עד לשימוש.

מלפפונים לא אוהבים מקררים. שמרו אותם בטמפרטורה מעל 10 מעלות – ורצוי טמפרטורת החדר – ודאגו להרחיק אותם מפירות. אם אתם בכל זאת מקררים אותם, תהיו חייבים להשתמש בהם תוך שלושה ימים.

סלרי אוהב את הצינה של המקרר – אבל לא את גז האתילן הנפלט על ידי פירות. לכן, עטפו אותו היטב בנייר כסף.

עגבניות אוהבות את טמפרטורות החדר לפני שהן מבשילות לחלוטין – אך ברגע שהן מגיעות לשלב הזה הן מעדיפות קירור למספר ימים, עד שהן עוברות את השלב הזה, ואיתו את התשוקה שלכם לאכול אותן. לפני ההגשה, תנו להן להתחמם לטמפרטורת החדר.

צרורות בננות יש להפריד ולעטוף כל אחת בשקית נפרדת כדי להפחית את פליטת האתילן ולהאט את ההבשלה. כל בננה שהבשילה ניתן לקרר, כדי להאט הבשלת-יתר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר