חלב רגיל נחשב זה מכבר למזון-על תזונתי, עשיר בסידן, חלבון וויטמינים. אז אם חלב לבן כל כך בריא, האם גם שוקולד חלב זוכה לאותו מעמד? הטעם המתוק לא אמור למחוק את כל היתרונות, נכון?
התשובה אינה חד-משמעית.
שוקולד חלב אכן מכיל את כל הערכים התזונתיים של חלב רגיל, אך תוספת הסוכר והקלוריות הופכת אותו לבחירה פחות מיטבית ביום-יום.
היתרונות של שוקולד חלב
1. ערך תזונתי גבוה מאוד
חלב (בכל צבע) מספק 18 מתוך 22 הרכיבים התזונתיים החיוניים שהגוף זקוק להם. הוא עשיר באופן טבעי ב:
סידן, חלבון איכותי, מגנזיום, זרחן, אשלגן, ויטמין A, ויטמין B12, ויטמין K2, אבץ.
ברוב המוצרים בישראל ובמדינות רבות נוספות החלב מועשר גם בוויטמין D.
רבים מהרכיבים האלה נחשבים “רכיבי מחסור”, כלומר רוב האנשים לא צורכים מספיק מהם בתזונה היומית.
במיוחד אצל ילדים: מחקרים מראים שכאשר מוגש חלב בטעמים בבתי ספר, צריכת החלב הכוללת עולה משמעותית, ויותר מ-70% מהחלב שנשתה הוא דווקא בטעמים.
2. משקה התאוששות מעולה אחרי אימון
חלב שוקולד נחשב לאחד ממשקאות ההתאוששות הטובים והזולים ביותר. הוא מחזיר אלקטרוליטים (סידן, אשלגן, נתרן), מספק חלבון איכותי לשיקום השריר, מחזיר מאגרי גליקוגן ותורם להחזרת נוזלים.
עשרות מחקרים הראו ששוקולד חלב רגיל מהמדף נותן תוצאות דומות ואף טובות יותר ממשקאות התאוששות ייעודיים ויקרים.
מומלץ בעיקר אחרי אימונים אינטנסיביים או ארוכים, פחות רלוונטי אחרי פעילות קלה.
החסרונות של חלב שוקולד
הבעיה העיקרית היא לא החלב עצמו, אלא התוספות.
ב־50 גרם שוקולד חלב דל שומן (1%) יש בערך פי 2 עד 2.5 יותר סוכר מאותה כמות של חלב רגיל דל־שומן, כלומר כ־12 - 15 גרם סוכר (לעומת כ־6 גרם סוכר טבעי בלבד בחלב רגיל). מדובר בכמות סוכר שמתקרבת לזו שבשליש פחית קולה.
צריכה עודפת וממושכת של סוכר מגבירה סיכון לסוכרת מסוג 2, מחלות לב והשמנה. הקלוריות הנוספות גם הן מצטברות ויכולות לתרום לעלייה במשקל.
איך לצרוך חלב שוקולד בצורה חכמה?
1. האופציה הבריאה ביותר היא תמיד חלב רגיל ללא תוספות.
2. אם בכל זאת רוצים שוקולד:
בחרו גרסה דלת שומן (רזה או 1%), הכינו בבית עם קקאו טהור וממתיק טבעי במינון נמוך (כך שולטים בסוכר ומקבלים גם נוגדי חמצון), התייחסו אליו כקינוח או משקה התאוששות, לא כמשקה יומיומי.
3. חלב שוקולד צמחי
יש גרסאות שקדים, סויה, שיבולת שועל וכו’. מומלץ לבחור בגרסאות ללא סוכר מוסף או להכין בבית.
השורה התחתונה, חלב שוקולד אינו “רעל”, הוא עדיין חלב עם כל היתרונות שלו, יעיל מאוד כמשקה התאוששות ויכול לעזור לילדים לצרוך יותר סידן וחלבון.
עם זאת, בגלל כמות הסוכר והקלוריות הגבוהה הוא פחות מומלץ לשתייה יומית בהשוואה לחלב רגיל.
המלצה: תיהנו ממנו במידה, רצוי אחרי אימון או כתוספת מדי פעם, ואם צורכים לעיתים קרובות – עדיף להכין בבית ולשלוט בכמות הסוכר.
מקורות: Cleveland Clinic, International Journal of Sport, Journal of the International Society of Sports Nutrition
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו