מה יותר מזיק לבריאות - בשר מעובד או משקאות ממותקים?

ניתוח נתונים מיותר מ-60 מחקרים, שעקבו אחר מיליוני משתתפים, מצא עלייה בסיכון למחלות עם כל גרם של בשר מעובד

נקניקיות. צילום: גטי אימג'ס

מטא-אנליזה שפורסמה השבוע בכתב העת Nature Medicine קבעה כי אפילו המנה הקטנה ביותר של בשר מעובד נושאת סיכונים בריאותיים מדידים. צוות המחקר בהובלת דמווז היילה מאוניברסיטת וושינגטון איחד נתונים מיותר מ-60 מחקרים קודמים שעקבו אחר מיליוני משתתפים ומצא עלייה יציבה בסיכון למחלות עם כל גרם של בשר שנצרך.

צריכה יומית של 0.6 גרם עד 57 גרם של בשר מעובד - פחות מפרוסה אחת של הודו מהמעדנייה בקצה התחתון - נקשרה להסתברות גבוהה ב-11 אחוז לפתח סוכרת מסוג 2 וסיכוי גבוה בשבעה אחוזים לסרטן המעי הגס בהשוואה לאנשים שנמנעו לחלוטין ממוצרים כאלה. נקניקייה סטנדרטית אחת, בערך 50 גרם, התאימה בדיוק לטווח הזה.

המחקר דירג בשר מעובד כמזיק ביותר מבין הפריטים האולטרה-מעובדים שנבדקו, יותר ממשקאות ממותקים ושומני טרנס תעשייתיים, אפילו כאשר מזונות אלה נאכלו בכמויות קטנות דומות. חומצות שומן טרנס העלו את הסיכון למחלת לב איסכמית בשלושה אחוזים, בעוד כל פחית משקה מוגז נוספת ליום הייתה קשורה לעלייה של שמונה אחוזים בסוכרת מסוג 2 ועלייה של שני אחוזים במחלת לב איסכמית. "אין רמה בטוחה של צריכה קבועה של קבוצות מזון אלה, ולכן אין לכלול אותן בתזונה היומית שלנו", אמר היילה.

"כשאנחנו מסתכלים על הנתונים בפועל, אנחנו מוצאים שהם עקביים וחזקים, ואפילו במנות צריכה נמוכות יותר, אנחנו עדיין יכולים לראות סיכון מוגבר למחלות", אמר מינגיאנג סונג, פרופסור חבר לאפידמיולוגיה קלינית ותזונה בבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד. ניטה פורוהי מאוניברסיטת קיימברידג' הוסיפה שהממצאים תואמים את ההמלצות הקיימות להגבלת צריכה של בשר מעובד.

צוותו של היילה הכיר בכך שהאומדנים שלהם עשויים להיות שמרניים מכיוון שחלק מהסקרים שנבחנו הסתמכו על שאלונים על צריכת מזון, שיטה המועדת לטעויות זיכרון. "ראינו גם שונות בספרות הקיימת, מה שמרמז שעדיין נדרש מחקר באיכות גבוהה כדי לחזק את הראיות ולהפחית אי-ודאות", אמר היילה.

היו גם מי שהטילו ספק בממצאים. לדברי ניק נורוויץ, חוקר בריאות מטבולית שהוכשר בהרווארד, הממצאים לא מעידים בהכרח על קשר סיבתי. נורוויץ ציין שהמחברים עצמם דירגו את הראיות כ"חלשות" וטען שקיבוץ מזונות שונים תחת תווית אחת עלול להסתיר הבדלים חשובים.

"אנשים שצורכים באופן קבוע מזונות אלה, אפילו בכמויות קטנות, צריכים להיות מודעים לסיכון המוגבר למחלות כרוניות", אמר היילה, על פי "פוקס ניוז".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר