תזונה בריאה תורמת לבריאות הלב וחילוף החומרים גם כאשר לא נרשמת ירידה במשקל, כך לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד ואוניברסיטת בן-גוריון, בחן נתונים מ-761 מבוגרים הסובלים מהשמנה בטנית, שהשתתפו בשלושה ניסויים קליניים (DIRECT, CENTRAL ו-DIRECT PLUS) וצרכו במשך 18 עד 24 חודשים תפריטים בריאים מסוגים שונים – כולל תזונה ים-תיכונית, ים-תיכונית ירוקה, דלת שומן ודלת פחמימות.
הממצא הבולט: כ-28 אחוז מהמשתתפים לא ירדו כלל במשקל, אך גופם הראה שיפורים משמעותיים במדדי בריאות כמו עלייה בכולסטרול הטוב (HDL), ירידה בטריגליצרידים, אינסולין, לפטין ושומן כבדי.
"אנחנו נוטים לחשוב שבריאות שווה לירידה במשקל - ומי שלא מרזה נחשב ל'כישלון'. המחקר שלנו משנה את ההגדרה להצלחה קלינית", הסבירה החוקרת הראשית ד"ר ענת יסכולקה מאיר מהרווארד, בהודעה שפורסמה באתר המדעי EurekAlert.
בנוסף, נמצא כי כל ירידה של קילוגרם אחד לוותה בשיפור מדדים: עלייה של 1.44 אחוזים ב-HDL, ירידה של 1.37 אחוזים בטריגליצרידים, ירידה של 2.46 אחוזים ברמות אינסולין, 2.79 אחוזים בלפטין וירידה של כמעט חצי יחידה בשומן כבדי.
המשתתפים שלא הצליחו לרדת במשקל נטו להיות מבוגרים יותר או נשים, בעלי רמות לפטין נמוכות (תחושת רעב מופחתת) ורמות שומן ויסצרלי נמוכות יותר - שומן שנחשב למסוכן במיוחד.
החוקרים השתמשו גם בכלים גנומיים, ומצאו 12 אתרי מתילציה בדנ"א, מיקומים של שינויים ובקרה על גנים, שיכולים לנבא מראש את תגובת הגוף לדיאטה - מה שמרמז כי ההתנגדות לירידה במשקל עשויה להיות תכונה ביולוגית, ולא רק עניין של כוח רצון. "זה לא רק משמעת עצמית, זו גם ביולוגיה", הסבירה פרופ' איריס שי, מהחוקרות במחקר.
החוקרים מציינים כי מרבית המשתתפים היו גברים, וקוראים להרחבת המחקר בקרב נשים. "זה מסר של תקווה", סיכמה ד"ר מאיר. "גם בלי ירידה במשקל, אפשר לשפר את המטבוליזם ולהפחית את הסיכון למחלות עתידיות".

