חוקרים בהולנד: ההבדל הזה מפחית משמעותית את צריכת הקלוריות

חוקרים מצאו כי מרקם של מזונות אולטרה-מעובדים משפיע על קצב האכילה - וזה משנה את כל התמונה

דגני בוקר. שאלה של מרקם. צילום: ponce_photography / pixabay

מחקר חדש של אוניברסיטת ואחנינגן בהולנד מצא כי שינוי במרקם של מזונות אולטרה-מעובדים יכול להשפיע על קצב האכילה ולגרום לירידה ניכרת בצריכת הקלוריות. המחקר, שהוצג בכנס NUTRITION 2025 של האגודה האמריקנית לתזונה, מצא כי משתתפים שאכלו מזונות במרקם המעודד לעיסה איטית צרכו בממוצע 369 קלוריות פחות ביום לעומת אלו שאכלו את אותם מזונות במרקם רך או פריך במיוחד, המעודד אכילה מהירה.

המזונות שנכללו בתפריט היו פריטים מוכרים ונפוצים, כגון דגני בוקר, עוגיות, חטיפים מלוחים, פיצות קפואות ומשקאות ממותקים - כולם תחת ההגדרה של מזונות אולטרה-מעובדים.

למרות הירידה המשמעותית בצריכת האנרגיה, החוקרים מציינים כי לא נרשמו הבדלים בתחושת השובע או שביעות הרצון מהאוכל בין הקבוצות. פרופ' קיארן פורד, שהוביל את המחקר, הסביר כי "המחקר מדגיש את החשיבות של המרקם בקביעת קצב האכילה והצריכה הקלורית, ואת התפקיד המרכזי של רמזים חושיים בוויסות גודל הארוחה" (לפי EUFIC).

ב-Science Media Centre התייחסו למחקר וד"ר דואן מלר, דיאטנית קלינית בכירה מאוניברסיטת אסטון, הדגישה כי הממצאים אינם מפתיעים: "אכילה מהירה מקושרת זה מכבר לאכילה מופרזת". עם זאת, היא סייגה כי מדובר במאמר שלא עבר ביקורת עמיתים ופורסם כתקציר לכנס בלבד.

פרופ' ג'יליאן קופרסטון מאוניברסיטת ליברפול ציינה כי מדובר בעבודה מעניינת שמאירה את החשיבות של מבנה המזון, ולא רק של מרכיביו התזונתיים: "שינוי במרקם המזון יכול לספק דרך מעשית להפחתת הצריכה".

המחקר נערך במסגרת פרויקט RESTRUCTURE במימון תוכנית TKI Agri-Food, ונועד לחקור כיצד מרקם המזון וקצב האכילה משפיעים על הבריאות המטבולית. המסקנות עשויות להוביל לפיתוח מוצרים בריאים יותר מצד תעשיית המזון ולגיבוש המלצות מדיניות חדשות במאבק בהשמנה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר