מחקר חדש חשף כי צריכה של כמויות גדולות של תה שחור, פירות יער, פירות הדר ותפוחים עשויה לתרום לקידום הזדקנות בריאה ומניעת הידרדרות פיזית ומנטלית. חוקרים מאוניברסיטת אדית' קוואן באוסטרליה, אוניברסיטת קווינס בקנדה ואוניברסיטת הרווארד בארה"ב הסבירו כי המחקר, שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition, מספק ראיות חזקות לכך שתזונה בריאה יכולה להיות גורם מונע יעיל נגד סימני הזדקנות, על פי Science Daily.
המחקר ניתח נתונים של למעלה מ-86 אלף אנשים, כולל 62,743 נשים ו-23,687 גברים, לאורך תקופה של 24 שנה. החוקרים מצאו כי נשים עם צריכת הפלבונואידים הגבוהה ביותר היו בעלות סיכון נמוך ב-15 אחוז לשבריריות, סיכון נמוך ב-12 אחוז לתפקוד פיזי לקוי, וסיכון נמוך ב-12 אחוז לבריאות נפשית ירודה בהשוואה לאלו עם הצריכה הנמוכה ביותר.
פלבונואידים הם תרכובות ביולוגיות פעילות הנמצאות באופן טבעי במגוון רחב של מזונות צמחיים, הידועים בתכונותיהם נוגדות החמצון ונוגדות הדלקת. הם משחקים תפקיד חשוב בהגנה על תאי הגוף מפני נזק. מקורות עיקריים של פלבונואידים כוללים תה שחור וירוק, פירות יער, תותים, תפוחים, פירות הדר כמו תפוזים ולימונים, וענבים אדומים. פלבונואידים נמצאים גם בקקאו גולמי, שוקולד מריר, וכמה ירקות עליים כמו תרד ובצל אדום.
משתתפות שהגדילו את צריכת המזונות העשירים בפלבונואידים בשלוש מנות ביום היו בעלות סיכון נמוך ב-6-11 אחוז בכל שלושת תוצאי ההזדקנות בנשים. בגברים, עלייה זו הייתה קשורה לסיכון נמוך ב-15 אחוז לבריאות נפשית ירודה. למרות שנצפו פחות קשרים בגברים, צריכה גבוהה יותר של פלבונואידים עדיין הייתה קשורה לבריאות נפשית טובה יותר.
"התאמות פשוטות בתזונה - כמו הוספת פירות יער, תפוחים, תפוזים ותה לתפריט היומי - יכולות לעזור לשמור על פעילות, בהירות מחשבתית ואיכות חיים כוללת לאורך זמן רב יותר", ציינו מחברי המחקר. "מטרת המחקר הרפואי אינה רק לעזור לאנשים לחיות יותר זמן אלא להבטיח שהם יישארו בריאים כמה שיותר זמן", אמרה ד"ר ניקולה בונדונו, מרצה נלווית ב-ECU, על פי Science Daily. "המחקר שלנו מראה שאנשים הצורכים יותר פלבונואידים נוטים להזדקן טוב יותר", הוסיפה בונדונו.
"פלבונואידים ידועים בהפחתת עקה חמצונית ודלקת, תמיכה בבריאות כלי הדם, ואפילו עזרה בשמירה על מסת השריר השלדי - כל אלה חשובים למניעת שבריריות ושמירה על תפקוד פיזי ובריאות נפשית עם ההזדקנות", אמרה פרופ' איידין קסידי מאוניברסיטת קווינס בבלפסט, על פי The Sentinel. פרופ' אריק רים מבית הספר לבריאות הציבור בהארוורד הוסיף, "בסך הכל, ממצאים אלה מדגישים את הפוטנציאל של שינויים תזונתיים פשוטים להשפיע על איכות החיים הכוללת ולתרום לאופטימיזציה של הזדקנות בריאה", כפי שדווח ב-Science Daily.
מרכיבים מרכזיים של הזדקנות לא בריאה כוללים שבריריות, תפקוד פיזי לקוי, ובריאות נפשית ירודה. הפחתת עקה חמצונית ודלקת, תמיכה בבריאות כלי הדם, ושימור מסת השריר הם קריטיים לשמירה על תפקודים פיזיים ומנטליים עם ההזדקנות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו