בתיאבון: סטודנטים מסין שחזרו מתכון אורז בן 2,000 שנה

התוצאה הייתה אורז רופף אך אלסטי, עם מרקם נעים ותכולת סוכר נמוכה

אורז. צילום: Getty Images

צוות סטודנטים בסין חקר לאחרונה כיצד אורז עשוי היה לטעום במדינה לפני אלפיים שנה, בהתבסס על מחקר של מסמך עתיק. הפרויקט איחד צוות בין-תחומי של 10 סטודנטים מאוניברסיטת חונאן ואחד מהאוניברסיטה החקלאית של סין בבייג'ינג, על פי China Daily.

הסטודנטים מהאקדמיה יואלו של אוניברסיטת חונאן במחוז חונאן בישלו אורז לפי מתכונים שתועדו בכתב יד על במבוק בשם שי פאנג. כתב היד שי פאנג הוא טקסט עתיק מתקופת שושלת האן המערבית (202 לפנה"ס - 8 לספירה), שנחשף בקברו של וו יאנג, פקיד בכיר בתקופת האן המערבית.

"בישול אורז מתקופת שושלת האן המערבית העמיק את הערכתנו לעושר ולקסם של התרבות הסינית המסורתית", אמרה לואו ג'יאיי, סטודנטית מאוניברסיטת חונאן. "חובבי האוכל העתיקים מלפני 2,000 שנה קמו לחיים לנגד עינינו".

הצוות חולק לקבוצות מחקר, ניסוי, צילום ועיצוב. הסטודנטים התמחו בהיסטוריה, פילוסופיה, מוזיאולוגיה, מדעי המזון ועיצוב. מטרתם הייתה לא רק לפרש טקסטים עתיקים, אלא גם להחיות טעמים עתיקים.

"רבות מרצועות הבמבוק קטועות, והמשמעויות של חלק מהתווים העתיקים השתנו במהלך הזמן", אמרה שיונג יושואן, חברה בקבוצת המחקר, על פי China Daily. היא הוסיפה שזמני הבישול לא הוזכרו בכתב היד, מה שדרש מהצוות להמשיך להתאים את הניסויים שלהם.

תנאים מודרניים הציבו קשיים מכיוון שזני האורז, כלי הבישול ושיטות האש של היום שונים מאוד מאלה שהיו בעת העתיקה. כדי להתגבר על כך, הצוות בחר בכלים כפריים מסורתיים, מאדה עץ, וסירי חרס שעדיין משמשים בכפרים סיניים מסוימים. כך השיגו אפקטים דומים בתהליך הבישול שלהם.

הצוות בחר בסוג של אורז לא דביק הדומה לזה של חונאן מתקופת האן. התהליך המשופר כלל השריית האורז למשך חצי שעה לפני הסינון, אידוי למשך 20 דקות, אוורור לקירור, הוספת מים, ואידוי נוסף למשך 15 דקות.

"האורז שנוצר מחדש לפי כתב היד שי פאנג עשוי להשרות חידושים קולינריים במסעדות עכשוויות", אמר הה. "אותנטיות מלאה היא בלתי אפשרית, אבל שילוב טכניקות מתקופת האן עם טכנולוגיה מודרנית מאפשר לסטודנטים לגשת לחוכמה עתיקה", אמר שי ג'יאן, פרופסור-חבר, שפיקח על הפרויקט.

התוצאה הייתה אורז עם מרקם נעים ותכולת סוכר נמוכה באופן בולט. מאפיינים אלה תואמים את מגמות האכילה הבריאה של היום. "זה אוכל מנחם", אמר פיטר בריאן דיטמנסון, פרופסור אמריקני ביואלו.

הצוות חשף שהם גם ישאפו לשחזר את השימוש במרכיבים אחרים, כמו בשר ותבלינים, בהתבסס על כתב היד שי פאנג.

סין היא יצרנית האורז הגדולה בעולם ומקור תרבות האורז. כיום, 60 אחוז מאוכלוסיית סין אוכלת אורז כמזון בסיסי. כתב היד שי פאנג מפרט שיטות להכנת ובישול מגוון מרכיבים, ומציע תובנות לגבי הגסטרונומיה הסינית המוקדמת. מנות כמו אורז מאודה, מרק עוף ודג מאודה בכתב היד חושפות תרבות קולינרית מתוחכמת.

האורז המתורבת המוקדם ביותר גודל לפני 10,000 שנה והתגלה במחוז דאושיאן בחונאן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר