מפחיתים סיכון לירידה קוגניטיבית. צילום: Evgeny Atamanenko, שאטרסטוק

מחקר ענק: הפעילות הזו מפחיתה בחצי את הסיכון לירידה קוגניטיבית

מחקר בינלאומי שסקר יותר מ-410 אלף משתתפים בגיל ממוצע של 69 מאתגר את מיתוס ה"דמנציה הדיגיטלית" • השפעת השימוש בטכנולוגיה על המוח חזקה יותר מזו של פעילות גופנית

[object Object]

מחקר חדש שפורסם ב-Nature Human Behaviour מצא כי שימוש בטכנולוגיה דיגיטלית קשור לסיכון מופחת של ירידה קוגניטיבית בקרב מבוגרים. המחקר סקר 57 מחקרים שכללו 410,430 משתתפים מבוגרים עם גיל ממוצע של כמעט 69 שנים, כאשר 53.5 אחוז מהמשתתפים היו נשים.

"השימוש במחשבים, טלפונים חכמים והאינטרנט בקרב אנשים מעל גיל 50 עשוי למעשה להיות קשור לשיעורים נמוכים יותר של ירידה קוגניטיבית", אמר ד"ר ג'ארד פ. בנג'י, נוירופסיכולוג קליני ופרופסור חבר לנוירולוגיה באוניברסיטת טקסס. "לא מצאנו ראיות להשערת הדמנציה הדיגיטלית, המציעה השפעה מזיקה של טכנולוגיה על המוח. להיפך, שימוש קבוע במחשבים, טלפונים חכמים והאינטרנט היה קשור לסיכון נמוך יותר של ליקויים קוגניטיביים".

החוקרים ביצעו מבחנים סטטיסטיים כדי לקבוע את הסיכויים לירידה קוגניטיבית בהתבסס על חשיפה לטכנולוגיה. ההשפעה של שימוש בטכנולוגיה דיגיטלית בהפחתת ירידה קוגניטיבית נשמרה גם כאשר נלקחו בחשבון גורמים דמוגרפיים, סוציו-אקונומיים, בריאותיים ומדדי רזרבה קוגניטיבית.

לפי הממצאים, פעילויות מעוררות קוגניטיבית כמו קריאת חדשות, משחקי מוח ושמירה על קשרים חברתיים עשויות לעזור בהגנה על בריאות קוגניטיבית, בדומה לאופן שבו חינוך ולמידה לאורך החיים תורמים לחוסן קוגניטיבי. עם זאת, המחברים מציינים כי תוצאות אלה אינן מספקות הסבר למנגנונים הסיבתיים שבבסיס הקשר בין שימוש בטכנולוגיה דיגיטלית לבריאות קוגניטיבית.

"לפי הנתונים שלנו עידוד מבוגרים להתעסק עם טכנולוגיה, במיוחד כזו שמאתגרת אותם, יכולה להיות גישה חזקה לקידום בריאות קוגניטיבית", אמר בנג'י.

המחקר מצא כי שימוש רב יותר בטכנולוגיות דיגיטליות היה קשור להפחתה של 58 אחוז בהסתברות להתפתחות ירידה קוגניטיבית בקרב מבוגרים. גודל השפעה זה דומה או חזק יותר מגורמי הגנה ידועים אחרים, כולל פעילות גופנית, הקשורה להפחתת סיכון של כ-35 אחוז לירידה קוגניטיבית.

הממצאים מאתגרים את השערת "הדמנציה הדיגיטלית", הטוענת כי שימוש בטכנולוגיה דיגיטלית מחליש יכולות קוגניטיביות. במקום זאת, המחקר תומך ברעיון שהשימוש בטכנולוגיה עשוי לסייע למבוגרים לשמור על תפקוד קוגניטיבי על ידי אספקת אתגרים מנטליים, טיפוח קשרים חברתיים והצעת כלים מפצים כמו תזכורות וניווט GPS.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו