"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
גם היום הם שקופים: צדק לאחים השכולים
המלחמה שהתנהלה פה בשנתיים האחרונות גבתה מחיר דמים כבד, אך גם גבתה מחיר כלכלי כבד, ואנחנו נמשיך לשלם עליה • אבל כשמדובר בסיוע למשפחות שנפגעו מהמלחמה - פתאום נזכרים שהשמיכה קצרה
הלוויתו של מעוז מורל ז"ל | צילום: אורן חקון

גם היום הם שקופים: צדק לאחים השכולים

המלחמה שהתנהלה פה בשנתיים האחרונות גבתה מחיר דמים כבד, אך גם גבתה מחיר כלכלי כבד, ואנחנו נמשיך לשלם עליה • אבל כשמדובר בסיוע למשפחות שנפגעו מהמלחמה - פתאום נזכרים שהשמיכה קצרה

דב מורל
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

מאז תחילת המלחמה הוגשו יותר מ־60 הצעות חוק לתיקון חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום) התש"י-1950, המסדיר את הזכויות של משפחות הנופלים במהלך שירותם בכוחות הביטחון. נכן לעכשיו, רק ארבע מתוכן הבשילו לחוק שנכנס לספר החוקים הישראלי, ובתוכן - תיקון 47 לחוק, שעבר בקריאה ראשונה ושנייה רק ביום שני האחרון.

"הצטיינת כמאגיסט באומץ ובגבורה"%3A סמ"ר מעוז מורל הובא למנוחות

אף אחד מאותם ארבעה תיקונים שנכנסו לספר החוקים לא הרחיב את הסיוע שניתן לאחים. אחד הרחיב את ההגנה בדיני עבודה, אחר קבע תגמולים חודשיים וסיוע נפשי לארוסות, והשניים הנותרים עסקו בעיקר באלמנות וביתומים, ומעט בהורים.

ראשית, חשוב לי לומר שאין בנכתב פה כדי לתקוף אף אחד מהנפגעים האחרים, ואני שמח שדואגים להם ושמעניקים להם סיוע. אני בא כדי להפנות זרקור אל האוכלוסייה שעד לא מזמן היתה שקופה לגמרי, וגם היום היא שקופה.

שנית, חשוב לי לומר - מלחמה זה רע. מלחמה זה יקר. המלחמה שהתנהלה פה בשנתיים האחרונות גבתה מחיר דמים כבד, אך גם גבתה מחיר כלכלי כבד, ואנחנו נמשיך לשלם עליה. משום מה, לאנשים נראה הגיוני לגמרי להיכנס לגירעון של מיליארדים שנכדינו עוד ישלמו עליו, אבל כשמדובר בסיוע למשפחות שנפגעו מהמלחמה - פתאום נזכרים שהשמיכה קצרה.

בתיקון שעבר ביום שני נקבע בין השאר כי יתומים בגירים, הגם שאינם סמוכים על שולחן הוריהם, יקבלו תגמולים חודשיים עד גיל 40, ובמקרה שבו ההורה שלא נפל נפטר - עד גיל 50 (או 13 שנה, המוקדם מביניהם). אחים, לעומת זאת, זכאים להחזר על מימון טיפול נפשי או רגשי פעם בשבוע למשך שלוש שנים בלבד. לא תגמולים, לא אפשרות לסל שיקום במקרים שבהם זה נצרך - זהו. בעקבות מות אחיך מצבך הנפשי הידרדר ואיבדת כושר השתכרות? לך לביטוח הלאומי כמו כל אדם אחר.

המוסד לביטוח לאומי, צילום: יוסי זליגר

לטענה "אין לדבר סוף" אין סוף. למרות השמיכה הקצרה, מרחיבים את הזכאות ליתומים בגירים עד גיל 40 (ואף 50 במקרים מסוימים) וכוללים גם ארוסות - אך את האחים שוב משאירים מאחור. הצעת חוק שהציעה לקבוע מתן תגמולים לאחים למשך שנה נפלה לפני כשנה, וזאת אף שהוגשה על ידי חברי כנסת כמעט מכל הסיעות בכנסת.

אני מבקש להציע פה הצעה אחרת, שלא ראיתי שעלתה עד היום, אבל היא בעיניי מתבקשת, וגם - שומו שמיים - לא מושכת יותר מדי את השמיכה, חלילה. כשאדם נפגע בפיגוע, ככל שמוכח קשר ישיר בין פיגוע האיבה לנכות שנוצרה, הוא מקבל קצבה גבוהה יותר ממי שמקבל קצבת נכות "רגילה". בדומה לכך, יש לקבוע קצבת נכות למי שהנכות שלו נוצרה כתוצאה מנפילת אחיו בעת שירותו.

אם אנחנו מקבלים את ההנחה שהנסיבות שהובילו לנכות הן רלוונטיות, אין הצדקה לכך שרק נכות שנוצרה כתוצאה מפיגוע טרור תקבל הכרה מיוחדת, בעוד נכות שנוצרה כתוצאה מנפילת אח בעת שירותו מטעם המדינה - לא.

מעוז מורל ז"ל, צילום: ללא

כפי שהמדינה מכירה באחריותה היתרה בסיוע ובדאגה למי שנפגע בפיגוע טרור, כך עליה להכיר באחריותה לסייע למי שנפגע כתוצאה מכך שאחיו נפל כששלחה אותו לקרב שממנו לא שב.

הכותב הוא אחיו של סמ"ר מעוז מורל, שנפל בחאן יונס בפברואר 2024

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...