"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
שיתוף כתבה
על בורות וספרות
מאז תחילת 2024 לא רכשו 774 הספריות הציבוריות - המשרתות כמיליון אזרחים - אפילו ספר אחד • אני קורא לשר התרבות לפעול מיידית להחזרת פעילות הרכש לספריות - לשיטת הקניינות שהופסקה בסוף שנת 2023
הספריה הציבורית כפר יונה| צילום: ישראל היום

על בורות וספרות

מאז תחילת 2024 לא רכשו 774 הספריות הציבוריות - המשרתות כמיליון אזרחים - אפילו ספר אחד • אני קורא לשר התרבות לפעול מיידית להחזרת פעילות הרכש לספריות - לשיטת הקניינות שהופסקה בסוף שנת 2023

,עודכן
0השמעה

כאוהבי ספרות, אנו מבינים את כוחן העמוק של מילים. הן מעצבות את ההבנה שלנו, מתדלקות את הדמיון ומציעות נחמה. אבל מה קורה לעולם הקריאה והכתיבה בעיצומה של מלחמה?

הספרים הופכים למקלט ומספקים בריחה. הם יכולים לשמר את השפיות בתוך הכאוס. סיפורים על תקווה, חוסן וחיבור אנושי הופכים תזכורת לאנושיות המשותפת שלנו.

לילדים במיוחד, ספרים יכולים להיות כלי מכריע בעיבוד טראומה ובמציאת תחושת נורמליות.

מלחמה משפיעה גם על הנושאים ועל הדחיפות של הכתיבה. ספרות שנולדה מתוך מלחמה נושאת את משקלה של ההיסטוריה, ומתעדת אירועים עבור הדורות הבאים. היא נותנת קול לאלה שעלולים להישכח ומטפחת הזדהות בקרב קוראים הרחוקים מהחזית.

המלחמה הנוכחית כבר עוררה גל של כתיבה כזו. עיתונאים, משוררים וסופרים מתעדים את המציאות של המלחמה, ומבטיחים שסיפוריהם של הנפגעים יסופרו. נרטיבים אלה יכולים לשמש תזכורת רבת עוצמה למחיר החיים בארץ ישראל.

בעוד אנו זוכים לעדנה של ספרות תיעודית מקורית, מתקיים חרם של סופרים בינלאומיים, המסרבים לפרסם את יצירותיהם בארצנו. החרם מכעיס וצבוע, ולא אחת נובע מבורות.

על פניו, עמדתם נועדה ללחוץ על שינוי באמצעים תרבותיים וכלכליים, אולם בפועל חלק ניכר מהסופרים פשוט מעוניינים להרחיק את עצמם מהסכסוך כדי לא להשתתף בו ואולי להרגיז מי מקוראיהם בארצות אחרות.

כך או כך, אנו מוצאים את עצמנו בעמדה כואבת. היעדר קולות מחו"ל לא רק שולל מאיתנו חוויות ספרותיות מגוונות, אלא אף גורם נזק כלכלי ממשי למוציאים לאור בישראל.

אך מה נלין על אחרים, אם כאן בבית שלנו נושבות רוחות של קיצוץ ממשי: כ־18 מיליון שקלים השנה ובשנה הבאה,לפי הצעת חוק תקציב הספריות.

ולא פחות חמור מכך, מאז תחילת 2024 לא רכשו 774 הספריות הציבוריות - המשרתות כמיליון אזרחים - אפילו ספר אחד. זאת בשל השבתת מערך הרכש היעיל, אשר העניק לספריות הנחה משמעותית, לצד מערכת תשלומים אמינה בעלות תפעול נמוכה.

חצי שנה מפוספסת שפגעה במאות אלפי אנשים: סופרים, עורכים, לשונאים, מוציאים לאור, בתי דפוס, ומעל הכל - הקוראים ביישובי הפריפריה, שבהם הספריות רובן ככולן נשענות על תקציב ממשלתי בלבד. חצי שנה של שממה יכולה היתה להימנע בחשיבה מראש על ידי האחראים.

בעוד אנו זוכים לעדנה של ספרות תיעודית מקורית, מתקיים חרם של סופרים בינלאומיים המסרבים לפרסם את יצירותיהם בארצנו, פעמים רבות בשל בורות

בהתאם לידוע לנו, במשרד התרבות מתכוונים לחזור לשיטת הרכש הישנה והמסורבלת, אשר סבלה מכשלים רבים וזכתה לקיתונות של ביקורת מכל הנוגעים בדבר.

אני קורא לשר התרבות מיקי זוהרלפעול מיידית להחזרת פעילות רכש ספרים לספריות לשיטת הקניינות שהופסקה בסוף שנת 2023, ואשר מבטיחה ניצול אופטימלי של התקציב לספריות. זאת, תוך שמירה על הענקת הנחה מרבית, שתאפשר רכישת מספר גדול של ספרים לטובת ציבור עצום של חובבי הקריאה בישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

ביני טריואקס

הכותב הוא מו"ל הוצאת מטר ויו"ר התאחדות הוצאות הספרים בישראל