הממשל האמריקני "נאלץ לבצע תמרונים דחופים תוך כדי תנועה", החל ממתן פקודות זריזות לפינוי שגרירויות ועד לגיבוש הצעות מדיניות לבלימת מחירי הדלק, כך סיפרו בכירים בארה"ב ל"ניו יורק טיימס". הדברים הגיעו לאחר תדרוך חסוי שערכו בכירי ממשל טראמפ בפני המחוקקים אמש (שלישי), הסנאטור הדמוקרטי כריסטופר מרפי תקף: "לממשל אין תוכנית סדורה בנוגע למצר הורמוז" וכי הוא "אינו יודע כיצד להביא לפתיחתו מחדש בבטחה".
עוד נאמר בדיווח כי בתוך הממשל, גוברת הפסימיות בקרב גורמים מסוימים נוכח היעדרה של אסטרטגיה ברורה לסיום המלחמה. עם זאת, הללו נזהרים מלהביע זאת ישירות בפני הנשיא, אשר שב ומצהיר כי המבצע נוחל הצלחה מוחלטת.
בעוד הנשיא טראמפ הציב יעדים גבוהים למשל שאיראן תמנה מנהיג שייכנע למרותו, מזכיר המדינה מרקו רוביו ומזכיר ההגנה פיט הגסת' תיארו יעדים טקטיים ומצומצמים יותר, שעשויים לספק "נתיב יציאה" בטווח הזמן הקרוב. מנגד, דוברת הבית הלבן, קארולין לוויט אמרה כי לממשל הייתה "תוכנית פעולה איתנה" טרם פרוץ המלחמה, והבטיחה כי מחירי הנפט ירדו עם סיומה.
התרעות מודיעיניות ותגובת הנשיא
טרם פרוץ העימות, הזהירו חלק מהיועצים הצבאיים כי איראן עלולה לפתוח במערכה אגרסיבית בתגובה, וכי היא תראה בתקיפה האמריקנית-ישראלית איום קיומי. יועצים אחרים נותרו משוכנעים כי חיסול ההנהגה הבכירה באיראן יוביל לעלייתם של מנהיגים פרגמטיים יותר שיביאו לסיום המלחמה.
אך כאשר הוצגו לנשיא טראמפ הסיכונים לעליית מחירי הנפט במקרה של מלחמה לפי הדיווח, הוא הכיר באפשרות אך המעיט בחשיבותה לטווח קצר, שאין בו כדי להעיב על משימת הפלת המשטר האיראני. הוא הנחה את שר האנרגיה רייט ואת שר האוצר סקוט בסנט לגבש חלופות להתמודדות עם זינוק פוטנציאלי במחירים. עם זאת, הנשיא נמנע מלהתייחס בפומבי לאפשרויות אלו - הכוללות ביטוח סיכונים פוליטיים בגיבוי ממשלתי וליווי של הצי האמריקני - עד שחלפו למעלה מ-48 שעות מפרוץ הסכסוך. בפועל, ליווי שיירות על ידי הצי טרם יצא אל הפועל.
כמה עולה מלחמה
החיפוש אחר נתיבי יציאה מהמלחמה הפך דחוף יותר מאז סוף השבוע, על רקע הזינוק במחירי הנפט העולמיים וקצב השימוש הגבוה בתחמושת יקרה. כך לפי שלושה גורמים בקונגרס ל"ניו יורק טיימס". בכירי הפנטגון מסרו בתדרוכים חסויים בגבעת הקפיטול כי הצבא כילה תחמושת בשווי 5.6 מיליארד דולר ביומיים הראשונים למלחמה בלבד - נתון גבוה משמעותית מזה שפורסם בפומבי.
מצד איראן, הבכירים שומרים על עמדה מתריסה. עלי לריג'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון באיראן, הצהיר ביום שלישי כי מצר הורמוז יהיה "מצר של שלום ושגשוג לכולם, או מצר של תבוסה וסבל למחרחרי המלחמה", תוך הבהרה כי איראן תנצל את השפעתה על אספקת הנפט העולמית כדי לאלץ את ארצות הברית וישראל לסגת מעמדותיהן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
