זיהום נחל צין ב-2011: קצא"א נקנסה ב-1.6 מיליון שקל

יותר מ-10 שנים אחרי אסון זיהום הדלק, נגזרו עונשים כספיים גם על בכירים בחברה • מנכ"ל קצא"א לשעבר נקנס ב-75 אלף שקלים, הסמנכ"ל לשעבר ב-150 אלף שקלים ומנהל פרוייקט נקנס ב-100 אלף שקלים • השופטת: "אחריותם הייתה רחבה"

"האחריות הייתה עליהם", צילום: מרק ישראל סלם

בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר היום (שלישי) את דין חברת קצא"א ובכיריה לאחר פיצוץ באיזור נחל צין ב-2011, והטיל עליהם קנס בסך של 1.6 מיליון שקלים.

אסון הנפט בנחל צין: חברת קצא"א, המנכ"ל ובכיר נוסף הורשעו בזיהום // צילום: יניב זוהר

יאיר וידה על אחריותו הכללית, שהיה מנכ"ל קצא"א, הוטל קנס של 75 אלף שקלים או חלופה של שישה חודשי מאסר. על שלמה לוי הסמנכ"ל שהיה אחראי גם במישור אי מניעת הפריצה, הוטל קנס של 150 אלף שקלים או תשעה חודשי מאסר כתחלופה. על מנהל הפרויקט שיפוץ הצינור, ניר סביון, מי שהיה אמור להגדיר ולקבוע את הפיקוח על עובדי הקבלן ונהלי עבודה ספציפיים, הוטל קנס של 100 אלף ש"ח.

מנכ"ל קצא"א יאיר וידהושלום לוי סמנכ"ל בחברה,

"בשל אופי העבירות, סברתי שאין זה ראוי להשית על הנאשמים עבודות שירות. הנאשמים עצמם נמצאים במישור המינהלי, אחריותם רחבה אך יכולתם להיות בשטח ולמנוע את הפגיעות נמוכה", קבעה השופטת.

במסגרת אחד מהאסונות המשמעותיים ביותר שנגרמו לטבע בישראל, בעת עבודות תשתית לשיפוצו, נפגע בשתי תקריות צינור קצא"א המשנע דלק סילוני בסמוך לנחל צין - אחד הנחלים הגדולים והחשובים בנגב.

הדליפה שנוצרה בצינור הובילה לזיהום כבד של כ-60 דונם באזור הנחל וסביבותיו ב-722 אלף ליטרים של דלק. בשל הקושי הרב לטפל בנפט בעת דליפתו בשטח, ובשל חוסר ההיערכות של החברה להתמודדות עם תקלות, בפעולות החירום בשטח נשאבו לאחר התקרית רק כ-100 אלף ליטרים, בעוד שהדליפה הובילה למותם של בעלי חיים ולנזק חסר תקדים שהרשויות לא הצליחו לתקן עד היום.

החברה להגנת הטבע השיבה לגזר הדין: "אסור בשום אופן שאסון כמו שהתרחש בנחל צין יקרה במפרץ אילת, אזור אקולוגי וערכי ייחודי, בזכות שוניות האלמוגים שבו, ברמה בינלאומית ויסכן את חופי הים התיכון ושטחים פתוחים וערכיים, בנגב ובערבה.

"ממשלת ישראל, חייבת לבטל באופן מיידי, את הסכם קצא"א, לשינוע נפט במפרץ אילת, כי שום סכום, או פיצוי, לא יוכלו לשקם את הנזק שייגרם לערכי הטבע שבמפרץ, במקרה של תקלה, או דליפה. חברת קצא"א, היא חברה בעלת רקורד של עבריינות סביבתית סדרתית ואסור להפקיד בידי כזאת חברה, את עתיד מפרץ אילת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר