גאווה ישראלית: יוסי שטרית מבשל עם עגבניות שרי

יוסי שטרית | צילום: אסף קרלה

עגבניות השרי עושות חשק לאכול משהו ציוני • הן זעירות ומחוצפות, והעסיס שלהן ישדרג לכם כל מנה במטבח

בשנים האחרונות למדתי ליהנות מאוד מימי שישי, בזכות הבילוי עם הילדים והמשפחתיות שיש ביום הזה של קצה השבוע. בכל פעם זה מפתיע אותי מחדש כי כשהייתי ילד בעצמי - ממש לא אהבתי את ימי שישי. משהו בהכנות לשבת סימן לי סוג של פרידה, אולי הפרידה מימי החול ומהשבוע שהיה. ומי שמכיר אותי יודע שאני אחד שמתקשה מאוד עם פרידות.

התחושה הזאת הלכה וגברה כשגרתי בחו"ל. שם, מעבר לים, יום שישי יכול בשנייה אחת להיטשטש ו"להיבלע" בשאר ימי החול. אבל אני, וזה לא משנה איפה הייתי, תמיד הרגשתי את אווירת ימי שישי. אולי זה קשור למסורת ולערכים שספגתי מהבית, ואולי זאת פשוט עוד תשובה לשאלה "מה זה ישראלי".

היה לי קשה מאוד לבחור מתכונים ליום שישי הזה. התחשק לי לעשות משהו שמאפיין את הישראליות, ואולי הבחירות הקרבות עשו לי חשק למשהו ציוני. אז חשבתי על ההמצאות הישראליות שלנו, והגעתי לרעיון לבשל עם עגבניות שרי. הקטנות והשובבות האלו, אפשר לעשות מהן המון: ריבות, רטבים, תוספות, לצלות, לאפות, לטגן - וגם לאכול טרי. אין סוף רעיונות ושימושים לעגבנייה הזעירה הזאת.

אני זוכרת שכשאופיר, הבת שלי, היתה קטנה, היא אהבה עגבניות שרי עד כדי כך שממש נאלצנו להחביא אותן מעיניה - אחרת היא לא היתה עומדת בפיתוי ומחסלת את כל האריזה ("נספק",
בלשון מקצועית).

קציצות דגים עם עגבניות שרי צהובות

לקציצות:
√ 1/2 ק"ג דג ים טחון
√ 1 כף שטוחה מלח
√ חופן כוסברה קצוצה
√ 1 כף לימון כבוש
√ 1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ
√ חופן לחם לבן - מושרה במים למשך 10 דקות וסחוט (אפשר פירורי לחם במקום)
לרוטב:
√ 2 חופנים של במיה
√ 10 שיני שום חצויות
√ 2 כוסות עגבניות שרי צהובות שלמות
√ 1 כף לימון כבוש
√ מיץ מ־1 לימון
√ 1/4 כפית פלפל לבן
√ 1/4 כפית כמון
√ מלח

1. מערבבים את מרכיבי הקציצות ויוצרים כדורים.
2. מטגנים בשמן עמוק או בצ'יפסר את הבמיה. הסיבה שאנחנו מטגנים את הבמיה קודם (וזה נכון לכל שימוש בבמיה) היא שבכך אנחנו "סוגרים" אותה. הריר לא ייצא החוצה, ויישמר המרקם המעט קריספי שלה.
3. בסיר רחב מטגנים את השום בשמן זית כ־2 דקות.
4. מוסיפים את עגבניות השרי והלימון הכבוש ומטגנים על להבה בינונית למשך כ־10 דקות.
5. מוסיפים את מיץ הלימון ומצמצים עוד 5 דקות.
6. מוסיפים את התבלינים, מערבבים וממשיכים לטגן מעט.
7. מוסיפים 1/2 כוס מים ומבשלים עוד כ־10 דקות.
8. בסיר של הרוטב מסדרים את הקציצות והבמיה, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה ל־30 דקות.
טיפ: אם זו המנה העיקרית, מומלץ להגיש עם כף גדושה של לאבנה מעל.

גספצ'ו עגבניות שרי עם סלט עגבניות שרי צבעוניות ואנשובי

לגספצ'ו:
√ 1/2 ק"ג עגבניות שרי אדומות
√ 1/2 אפרסק
√ 1/2 בצל קטן חתוך לרבעים
√ 1 שן שום
√ 4 כפות חומץ שרי או יין אדום
√ 1 כפית מלח גס
√ 1/4 כוס שמן זית

1. טוחנים הכל יחד בבלנדר למרקם מרק חלק. את השמן מזליפים לאט תוך כדי טחינה.
2. מסננים ומעבירים למקרר.
טיפ: גספצ'ו מגישים קר מאוד.

לסלט:
√ 1/2 נספק מיקס עגבניות שרי צבעוניות חצויות
√ 30 גרם צנוברים
√ 4 פילטים של אנשובי
√ 5 עלי בזיליקום קצוצים
√ קמצוץ מלח
√ שמן זית

1. קולים את הצנוברים במחבת עם שמן
זית וקוצצים.
2. מערבבים את כל מרכיבי הסלט בקערה, ומוסיפים לסלט גם את השמן שבו קלינו
את הצנוברים.

הגשה:
שופכים את הגספצ'ו לקערת מרק, מניחים במרכז כף גדושה מהסלט - ומזליפים מעט שמן זית.

Load more...