"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
גיא פלג עשה שגיאה חמורה. מה שקרה אחר כך חמור עוד יותר
גם לעיתונאים, ככל בני האדם, מותר לטעות מדי פעם, אבל להתחפר אחרי שנחשפה טעותך זו כבר בעיה • מזלם הטוב שמערכת המשפט, זו שעמה הם צועדים יד ביד, שומרת עליהם בימים קשים
אם כבר לטעות, אז עדיף בין אנשי שלומך. גיא פלג באולפן שישי. צילום: צילום מסך

גיא פלג עשה שגיאה חמורה. מה שקרה אחר כך חמור עוד יותר

גם לעיתונאים, ככל בני האדם, מותר לטעות מדי פעם, אבל להתחפר אחרי שנחשפה טעותך זו כבר בעיה • מזלם הטוב שמערכת המשפט, זו שעמה הם צועדים יד ביד, שומרת עליהם בימים קשים

עירית לינור
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

כל כלי תקשורת פרסם או יפרסם ידיעה שגויה, שלא נבדקה די צרכה, שהגיעה ממקור מפוקפק, שנצבעה מראש בהשקפת עולמו של הכתב, ושגרמה או תגרום נזק לנושא הידיעה. עיתונאים הם בני אדם, הם עשויים לשגות, וככל בני האדם - הם לא אוהבים להודות בטעות.

כך קרה גם לחדשות 12 ולכתב לענייני משפט שלהם, גיא פלג. אלה לא עמדו בפיתוי שהוגש להם על ידי הפרקליטות הצבאית: סרטון שבו אמור הצופה לראותמעשה נורא שביצעו לוחמי צה"ל במחבל נוחבה במתקן הכליאה שדה תימן.

יו"ר ארגון "חוננו" על שדה תימן%3A "ניקוי האורוות בפרקליטות הצבאית הוא רק בראשיתו" %2F%2F משה בן שמחון

פלג שידר את הסרטון ביולי 2024 וכבר לעין הבלתי-חשדנית משהו נראה לא בסדר: למרות טשטוש תמונה מכוון בגובה האגן של החיילים, למרות הקריינות הדרמטית, אי אפשר היה לראות ולו ברמז "מעשה סדום בנסיבות אינוס" כפי שתיאר פלג. וכאשר הצטרפה לעין החשדנית גם נפש ריאליסטית – קשה היה להאמין שמעשה מסוג זה התבצע באופן קבוצתי, בחדר שבו נמצאים אסירים אלימים, ועוד על ידי חיילי צה"ל.

נבחרת הכותבים של "היום" | קראו עוד

פגיעות מיניותמעולם לא היו פרקטיקה מקובלת אצל חיילי צה"ל. עד כדי כך, שבשנת 2006 פרסמה סטודנטית באוניברסיטה העברית מחקר בשם: "גבולות הכיבוש: נדירותו של אונס צבאי בסכסוך הישראלי-פלסטיני". הסיבה לנדירות, על פי החוקרת: גזענות. המחקר זכה לפרסים רבים, אחד מהם מהאוניברסיטה העברית עצמה. חיילי צה"ל הם גזענים עד כדי כך ש"הגבולות האתנו לאומיים נחקקים בתוככי תוכם, בגופם של החיילים וחציית הגבולות נדחית באופן פיזי, כמעין מנגנון משמוע עצמי המלווה אותם לכל מקום אליו יפנו". העובדה שחיילי צה"ל לא אונסים פלסטינים/ות כל כך מובהקת שהצליחה לבלבל אפילו את קצה השמאל. אבל לא את חדשות 12.

עיתונאית כאן 11 איילה חסון ערכה בדיקה מעמיקה יותר של הסרטון וגילתה כי הוא מורכב משני סרטונים שונים, מזמנים שונים ומקומות שונים. באחד מהם מחבל הנוחבה לא נמצא כלל. בכתב האישום שהוגש בסופו של דבר לא הוזכרה פגיעה מינית, וגם חוות הדעת הרפואיות סתרו את ההאשמה – של פלג או של הפצ"רית - בנוגע למעשה סדום או נסיבות אינוס או כל מעלל מתועב אחר.

מכל מקום הנזק נעשה. לא רק ללוחמי כוח 100 אלא גם לצה"ל כולו ולמדינת ישראל. הסרטון שלא מעיד על כלום כבר הוגדר כסרטון של תקיפה מינית, ולך תשכנע מאות מיליוני צופים ברחבי העולם שחיילי צה"ל לא מבצעים פשעי מין, ולו בגלל "גבולות אתנו-לאומיים" שחקוקים בגופם.

אלא שהגילויים החדשים – שלא לדבר על ספקות באותנטיות של הסרטון מלכתחילה – לא הזיזו את חדשות 12 מעמדתם. פלג נשאר באולפנים והגן במלוא הקיטור על הסיפור השקרי. פעם, כאשר ח"כ משה סעדה כינה את הפרסום "עלילת דם", פלג יצא מהאולפן בזעקות: "אני לא מוכן לשבת ליד האיש השפל הזה".

הצדק נעשה, אבל הנזק נעשה עוד לפני כן. 5 לוחמי כוח 100 בהצהרה ראשונה מאז בוטל כתב האישום נגדם, צילום: גדעון מרקוביץ'

זעקות לחוד ומציאות לחוד: כמה חודשים אחר כךהתברר שהפצ"רית עצמה, יפעת תומר-ירושלמי, היא זו שהעבירה לפלג את הסרטון, ואף הגדילה לעשות ועמדה בראש "חקירה" לגילוי המדליף, ותוך כדי כך שיקרה ביודעין לבית המשפט העליון, בשיתוף פעולה אפשרי של היועמ"שית ואנשיה.

חקירת הפצ"רית, ככל שהיתה כזאת, התנהלה בעצלתיים, ברשלנות, בחוסר רצון. היועמ"שית, המשטרה, בית המשפט העליון עשו - ועדיין עושים – יד אחת למסמס ולהעלים את העבירה. גם חדשות 12 עטו הדרת כבוד של צדקת הדרך, הרבה אחרי שהתברר המרחק בין הפרסום המקורי לבין האמת בנוגע לכוח 100. ואז – עוד מהמורה בדרך: הפצ"ר החדש, אלוף איתי אופיר,ביטל את כתב האישום כולו, בנימוקי הגנה מן הצדק, חוסר ראיות, התנהלות לקויה של הפרקליטות הצבאית וקביעה נחרצת לגבי היעדר ראיה כלשהי לעבירה כלשהי בסרטון, שכבר סבב את העולם והיה לנחלת כל אנטישמי באשר הוא. אלא שהמערכות שהפיצו את השקר עדיין ניצבות איתן על מכונן. מי בשמירה קפדנית על העיתונאי שנכשל ומי – בהגנה ללא פשרות על הפצ"רית לשעבר.

זהו לא שיתוף הפעולה הראשון בין כוכבי תקשורת למערכת המשפט, על חשבון לוחמי צה"ל. גם אילנה דיין, אז ב"טלעד" ועכשיו בערוץ 12, שידרה בשנת 2004 כתבה מוטה ושקרית, על סרן ר', לוחם גבעתי. מהכתבה, בעזרת עריכה יצירתית, עלה כי הלוחם ביצע וידוא הריגה אכזרי של נערה עזתית תמימה. ר' תבע, וזכה בבית משפט מחוזי. אך בית המשפט העליון, שבו התמחתה דיין, קיבל את ערעורה בלוויית טיעונים פתלתלים כגון "אמת כפי שהיתה ידועה בעת הפרסום", בעוד שהאמת הידועה בעת הפרסום היתה זיכויו של סרן ר' בבית משפט צבאי. יוקרתה של נסיכת התקשורת דיין היתה חשובה יותר לבית המשפט העליון מאשר שמו הטוב של לוחם בצה"ל.

פרשת שדה תימן חמורה בהרבה מפרשת סרן ר'. אז ניצב מול יקירי התקשורת קצין אחד בודד, ובית המשפט פשוט החזיר את האיזון הנכון בין צה"ל לבין מכפישיו מבית. כיום בית המשפט העליון הוא שותף בכיר לטיוח חקירת תומר-ירושלמי. בסופו של דבר היא אחת משלהם.

בכל זאת אפשר לציין בסיפוק כי חלו שינויים בנטיית מערכת המשפט. הראשון, באופן תקדימי חרגו הפרקליטות, היועמ"שית ושופטי בג"ץ ממנהגם והתייצבו לטובת חיילי צה"ל. נכון, לא לצד לוחמי כוח 100, ששירות המילואים שלהם מיוזע, מסוכן ומאתגר, אלא לצד משתזפי הניאונים מהפרקליטות הצבאית. העובדה שניצלו את דרגותיהם כדי לטפול אשמת שווא על לוחמים, על צה"ל ועל מדינת ישראל – היא משנית.

באופן תקדימי חרגו הפרקליטות, היועמ"שית ושופטי בג"ץ ממנהגם והתייצבו לטובת חיילי צה"ל. נכון, לא לצד לוחמי כוח 100, ששירות המילואים שלהם מיוזע, מסוכן ומאתגר, אלא לצד משתזפי הניאונים מהפרקליטות הצבאית

והשינוי השני הוא העמקת ההיכרות של הציבור עם דפוסי הפעולה של אצולת המשפט ואצולת התקשורת. גם מערכת המשפט וגם חדשות 12 כבר לא נהנים מההילה שהקיפה אותם אז. הם הולכים בדרכה של אירופה:צוללים אל התהום לעיני כל, והם האחרונים לדעת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...