כולסטרול בדם (אילוסטרציה). צילום: Getty Images/iStockphoto

האם נמצא הסוד להורדת כולסטרול?

מחקר יפני מצית סקרנות עולמית • ירידה מובהקת בשומני הדם והבטחה זהירה למניעת מחלות מטבוליות והכל בזכות התבלין הקטן

מחקר האחרון שיצא מאוניברסיטת אוסקה מטרופוליטן ביפן מציג זווית רעננה על אחד התבלינים העתיקים והמסתוריים ביותר במטבח העולמי - הכמון השחור. במשך שמונה שבועות עקבו החוקרים אחר 42 מבוגרים עם כולסטרול גבוה, שבחרו לשלב חמישה גרם אבקת זרעי Nigella sativa בתפריט היומי שלהם. התוצאות, כך נראה, מפתיעות גם מנקודת מבטם של החוקרים עצמם.

לצד קבוצת המחקר פעלה קבוצת ביקורת של 20 מתנדבים שלא צרכו את האבקה, ואלה לא הראו שינוי דומה. אצל משתתפי הקבוצה הפעילה נרשמו ירידות בולטות בטריגליצרידים, ב-LDL ובכולסטרול הכולל, לצד עלייה ב-HDL - העובדה שחיזקה את התחושה כי מדובר ביותר מסתם תבלין נוסף במדף.

תבלין וצמח מרפא. קצח תרבותי (שם מדעי: Nigella sativa) נקרא גם קצח הגינה, צילום: K Yamada

"היה מספק במיוחד לראות כיצד כמון שחור הוכיח השפעות מוחשיות ומדידות על הפחתת שומנים בדם בבני אדם", אמרה פרופ' אקיקו קוג'ימה-יואסה, שהובילה את הפרויקט בבית הספר לתארים מתקדמים לחיים אנושיים ואקולוגיה. דבריה משקפים את התחושה כי התוצאות אינן רק מספרים, אלא נקודת פתיחה לשאלה רחבה בהרבה.

במקביל לניסוי הקליני התבצעו גם ניסויי מעבדה, שבהם נמצאה השפעה בולטת נוספת: תמצית כמון שחור חסמה את התבגרות תאי השומן ואת הצטברות טיפות השומן בתוכם. החוקרים קישרו זאת לגנים המווסתים את חילוף החומרים, והעלו אפשרות כי שילוב ההשפעות - גם על שומני הדם וגם על היווצרות רקמת השומן - עשוי לסלול דרך חדשה לטיפול בהפרעות מטבוליות.

מסלול ארוך מתבלין עתיק למחקר מודרני

הכמון השחור מעובד זה אלפי שנים במערב אסיה ובמזרח אירופה, שם נחשב לתבלין בסיסי ולטיפול עממי נפוץ בזכות תכונות אנטי-מחמצנות ואנטי-דלקתיות. כבר לפני עשור הציע ניסוי קליני משנת 2015 כי צריכה יומית של כמוסות התבלין עשויה להשתוות להשפעותיהן של תרופות מרשם בהורדת כולסטרול - עד שפורסמה אזהרה לגבי אמינות הנתונים.

על רקע זה, החוקרים מאוסקה מדגישים את הצורך במחקר נוסף. "אנו מקווים לערוך מחקרים קליניים ארוכי טווח ורחבי היקף כדי להעמיק את הבנתנו לגבי השפעות הכמון השחור על חילוף החומרים", אמרה קוג'ימה-יואסה, והשאירה פתח לזהירות אקדמית לצד סקרנות אמיתית.

האם הכמון השחור בדרך להפוך למזון פונקציונלי?

הנתונים שעלו מן המחקר מעוררים עניין לא רק בקרב תזונאים, אלא גם בקרב מי שמבקשים להבין טוב יותר את הקשר בין מזון, אורחות חיים ובריאות. הפוטנציאל של הכמון השחור לשמש מזון פונקציונלי למניעת השמנה ומחלות סגנון חיים יוצר הד קליני וציבורי כאחד - כזה שמבטיח המשך חקירה ולא מעט סקרנות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...