הפסקת הצהריים שנעלמה: למה כולנו אוכלים לבד מול המסך?

מחקר חדש מגלה: מחצית מהעובדים אוכלים ליד המחשב ו-38% גוללים בטלפון תוך כדי • למה זה פוגע בבריאות ובפרודוקטיביות, ומה המחיר שאנחנו משלמים?

יותר ויותר אוכלים ארוחות צהריים לבד ליד המחשב. צילום: istockphoto

תופעה שהפכה נפוצה יותר ויותר בשנים האחרונות היא תמונה של עובדים אוכלים ארוחות צהריים לבד ליד המחשב.

הארוחות המשותפות במשרד, ההפסקה החברתית האמיתית באמצע יום העבודה - נראה שכל אלה הפכו לזיכרון מן העבר. מחקר חדש שנערך בארצות הברית חושף תמונה מדאיגה: מחצית מהעובדים מבלים את הפסקת הצהריים שלהם ליד שולחן העבודה, ורבים מהם ממשיכים לעבוד תוך כדי אכילה.

המספרים מספרים סיפור

הרוב לא עוזבים את המחשב, צילום: שאטרסטוק

סקר Yahoo/YouGov שנערך בקרב 1,676 מבוגרים בארה"ב חושף נתונים מעניינים על הרגלי ארוחת הצהריים של העובדים. שלושה רבעים מהעובדים כן מקבלים הפסקת צהריים - מחציתם בתשלום ומחציתם ללא תשלום. אבל הדרך הנפוצה ביותר לבלות את ההפסקה? אכילה ליד המחשב (50%). רק כ-30% מהעובדים יוצאים לארוחת צהריים בחוץ, ורובם עושים זאת לבד.

למה כולנו אוכלים לבד מול המסך?

במהלך הפסקת הצהריים, כמעט מחצית מהעובדים (44%) אכן לוקחים הפסקה מהמסכים והמשימות ומתמקדים באוכל. אבל 38% מבלים את הזמן בגלילה בטלפון - מה שמעלה את השאלה האם זו באמת הפסקה.

מהמפעלים למשרדים: היסטוריה קצרה של ארוחת הצהריים

הארוחה החברתית הפכה נדירה, צילום: נוצר באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

ארוחת הצהריים המודרנית היא תוצר של המהפכה התעשייתית. כשמפעלים הפכו למעסיקים הגדולים ביותר בארה"ב החל מסוף המאה ה-19, נוצר "היום המתוזמן": היה פעמון שצלצל בבוקר, בצהריים, בסוף ההפסקה ובסוף היום.

מייגן אליאס, פרופסור להיסטוריה של אוכל ותרבות באוניברסיטת בוסטון ומחברת הספר "Lunch", מסבירה שארוחות הצהריים החברתיות מחוץ למשרד היו בעצם הנורמה רק לתקופה קצרה ועבור חלק קטן יחסית מהעובדים. במאה ה-20 צמחו "מקומות צהריים" - בתי קפה, דיינרים ומסעדות שהוקמו במיוחד עבור עובדי משרדים. אבל התופעה לא החזיקה מעמד.

שנות ה-80 וה-90 הביאו יותר ויותר משרות משרדיות, אך גם חששות כלכליים שהשאירו חותם מתמשך. "יש חרדה שאם רואים אותך לא עובד, לא לוקחים אותך ברצינות", מסבירה אליאס. הרעיון של שעת צהריים מתוזמנת נשאר, אבל הלחץ להיראות פרודוקטיבי גבר. "אם אתה עובד שעתי, זה מוסדר. מישהו יודע כמה זמן לקחת לארוחת צהריים, וזה מרגיש כמו מעקב", היא מוסיפה.

מאז הקורונה, תנועת החזרה למשרד רק חיזקה את התפיסה שחברות רוצות לפקח על העובדים, מה שגורם לרבים להרגיש לחוצים ולהיראות פרודוקטיביים - אפילו בזמן האכילה.

סיפורים מהשטח

אם רואים אותך לא עובד, לא לוקחים אותך ברצינות, צילום: istockphoto

ריה, בת 28 שעובדת בניהול תאגידי בטקסס, נהגה לאכול את ארוחת הצהריים שלה בת השעה בקפיטריה של בניין המשרדים. היום היא מביאה אוכל מהבית - זה יותר זול, בריא ונוח. היא מעדיפה לנצל את הפסקת הצהריים לאימון בחדר הכושר של החברה, ואז אוכלת ליד המחשב בזמן העבודה.

"זו יותר העדפה אישית כשאני נכנסת לקצב או הרבה משימות נכנסות שקל יותר לעשות אותן אז", היא מסבירה. היא הייתה שמחה להיפגש עם חברה לארוחת צהריים, אבל קשה מדי לתאם לוחות זמנים.

רק 12% מהמשיבים בסקר אמרו שהם יוצאים לארוחת צהריים עם אחרים במהלך השבוע - נתון שמדגים עד כמה הארוחה החברתית הפכה נדירה.

לפעמים ריה מרגישה את הלחץ במשרד. "כשעובדים אחרים ומנהלים רואים אותך, הם לא תמיד יודעים אם את בהפסקת צהריים", היא מספרת. מדי פעם, כשהיא צריכה הפסקה אמיתית, היא אוכלת במכונית, שם היא יכולה לצפות במשהו באייפד ולהירגע.

המחיר של ויתור על ההפסקה

הפסקות בעבודה דווקא מגבירות את הפרודוקטיביות ואת הרווחה, צילום: istockphoto

למרות שזה נשמע מנוגד לאינטואיציה, מחקרים מראים שלקיחת הפסקות בעבודה דווקא מגבירה את הפרודוקטיביות ואת הרווחה. מבחינה בריאותית, עדיף לקחת הפסקה אמיתית מהעבודה ולהקדיש זמן לאכילה, במקום למהר דרך הארוחה.

אבל זה לא רק עניין של בריאות פיזית. לפי אליאס, להתרחק מהמחשב ולחלוק ארוחה עם אחרים טוב גם לתחושת הקשר החברתי. "כשאתה נהנה ממשהו, גם אם זה רק גבינה צהובה בטוסט, בחברת אנשים אחרים שנהנים מדברים, זה סוג של אישור לאנושיות שלך", היא מסבירה.

אכילה משותפת היא צורה של בניית קהילה, גם אם בדרכים קטנות. זו תזכורת שיש משהו משותף בין עמיתים לעבודה, מעבר למשימות ולדדליינים.

הטלפון כבריחה

מותר להתנתק קצת, צילום: istockphoto

הזמינות המתמדת של סמארטפונים והרגל הגלילה האינסופית עשויים להסביר מדוע כל כך הרבה אנשים מבלים את זמן הצהריים עם הפנים בטלפון. "אנשים קצת התחברו לבדידות במהלך הקורונה", אומרת אליאס. "עכשיו, במקום לצאת מהמשרד עם הגוף שלהם, אנשים 'יוצאים' עם הטלפונים שלהם. גלילה היא עדיין בריחה, אבל היא לא פיזית".

בין אם מדובר בארוחה עם עמיתים בקפיטריה או בכריך בזמן לעצמכם בחוץ, התרחקות מהמחשב להפסקת צהריים אמיתית טובה יותר לגוף ולנפש. "לכולנו יש את פיסת הזמן הקטנה הזאת שאמורה להיות שלנו", מסכמת אליאס, "ואנחנו ממשיכים לוותר עליה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר