החלטתם לעשות דיאטה ולהפחית משקל באמצעות יצירת גרעון קלורי? מחקר חדש מאוניברסיטת טורונטו, מצא קשר מדאיג בין דיאטות דלות קלוריות לבין סיכון מוגבר לתסמיני דיכאון – בעיקר בקרב גברים ובקרב אנשים הסובלים מעודף משקל. החמרה נמצאה במיוחד אצל מי שצרכו דיאטה דלת רכיבים (למשל, ללא שומנים או פחמימות).
במחקר, שפורסם בכתב העת BMJ Nutrition, Prevention & Health, ניתחו החוקרים נתונים מיותר מ-28 אלף בני אדם בוגרים בארה״ב, שנאספו במסגרת סקר הבריאות והתזונה הלאומי (NHANES) בין השנים 2007 ל-2018.
הערכת התסמינים הדיכאוניים נעשתה באמצעות שאלון קליני. לפי הממצאים, אנשים שצרכו תזונה דלת קלוריות דיווחו על רמות דיכאון גבוהות יותר – תוצאה ממוצעת גבוהה ב-0.29 נקודות לעומת אלה שלא עשו דיאטה, עם תסמינים כגון מצב רוח ירוד, עייפות והפרעות שינה. בקרב אנשים עם עודף משקל, הדיאטה הדלת קלוריות לוותה בעלייה גדולה אף יותר של 0.46 נקודות במדד הדיכאון.
החמרה ניכרת במיוחד נמצאה בקרב אלו שצרכו דיאטה דלת מרכיבים תזונתיים (כגון שומנים או פחמימות) – עלייה של 0.61 נקודות במדד הדיכאון. התופעה הייתה בולטת במיוחד בקרב גברים, שחוו יותר תסמינים סומטיים (עייפות, כאבים) וגם קוגניטיביים ורגשיים.
ד"ר ונקט בהט (Venkat Bhat), פסיכיאטר באוניברסיטת טורונטו, הסביר: "תזונה דלה במרכיבים תזונתיים הייתה קשורה לעלייה בתסמינים קוגניטיביים-רגשיים אצל גברים, יותר מאשר אצל נשים שלא עשו דיאטה, ובכל סוגי הדיאטה נמצא קשר לתסמינים תחושתיים (סמטיים) אצל גברים".
בהט הוסיף שהמוח זקוק לגלוקוז ולחומצות שומן אומגה 3, וירידה בצריכה שלהם עלולה לפגוע בתפקודו ולהחמיר תסמיני דיכאון – במיוחד בקרב אנשים עם דרישות תזונתיות גבוהות יותר.
תסכול ומצב רוח רע
המחקר גם מצביע על "אפקט היו-יו" – ירידה מהירה במשקל ולאחר מכן עלייה – כמנגנון נוסף שמוביל לתסכול, חוסר יציבות רגשית והחמרת מצב רוח. מתוך כלל המשתתפים, כ-8% דיווחו על תסמיני דיכאון, ו-8% דיווחו על הפחתת קלוריות בתזונה – שיעור גבוה יותר בקרב אנשים שמנים (12%) ובעלי עודף משקל (8%). 38% מהמשתתפים הוגדרו כשמנים, 33% כבעלי עודף משקל, ו-29% היו בעלי משקל תקין. מעל 87% לא דבקו בדיאטה כלשהי.
המחקר סותר ממצאים קודמים שטענו שדיאטות משפרות את מצב הרוח. בהט הסביר: "המחקרים הקודמים היו לרוב ניסויים מבוקרים שבהם המשתתפים קיבלו דיאטה מאוזנת היטב. בחיים האמיתיים, דיאטות מגבילות עלולות לגרום לחוסרים תזונתיים וללחץ פיזיולוגי שמחמיר תסמיני דיכאון".
פרופ’ סומנטרה ריי (Sumantra Ray), מנהל מדעי של NNEdPro Global Institute, אמר: "המחקר תורם לגוף הידע המתהווה שמקשר בין דפוסי תזונה לבריאות הנפש, ומעלה שאלות חשובות על דיאטות שמגבילות מרכיבים חשובים כמו אומגה 3 ו-B12".
עם זאת, ריי הדגיש שההשפעות שנמצאו היו קטנות יחסית, ויש מגבלות סטטיסטיות שמקשות על הכללה. "יש צורך במחקרים נוספים ומדויקים יותר כדי להמשיך לחקור כראוי את הקשר הזה".
לבסוף, החוקרים מזכירים שתזונה מאוזנת – עשירה במזון מלא, ירקות, דגנים מלאים ודגים – קשורה בשכיחות נמוכה יותר של דיכאון. משתתפים שצרכו יותר ירקות, פירות ואגוזים נטו פחות לדווח על תסמינים דיכאוניים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו