מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Scientific Reports חושף כי יותר מ-50% מהלילות שנבדקו הסתיימו בשימוש בכפתור ה"נודניק" בשעון המעורר (snooze), אף שלפי המומחים – מדובר בהרגל שפוגע באיכות השינה.
המחקר, בהובלת חוקרים מ-Mass General Brigham ומבית החולים Brigham and Women's שבארה"ב, ניתח כמעט 3 מיליון לילות שינה של מעל 21,000 משתמשים באפליקציית Sleep Cycle מרחבי העולם, במטרה להבין כמה אנחנו באמת לוחצים על "עוד חמש דקות".
רבים מאיתנו מקווים לגנוב עוד רגע של שינה עם הנודניק – אבל ההרגל הזה זכה עד כה לתשומת לב מעטה במחקרי שינה", הסבירה ד"ר רבקה רובינס, חוקרת בכירה מהמחלקה להפרעות שינה בבית החולים בריגהאם, בציטוט שפורסם ב-Today.
בין הממצאים העיקריים שנמצאו:
- ב-56% מהמקרים - הסתיימה השינה בלחיצה על כפתור הנודניק.
- המשתמשים חיכו בממוצע 11 דקות בין הצלצול הראשון ליציאה מהמיטה.
- 45% מהנבדקים לחצו על הנודניק ביותר מ-80% מהבקרים.
- משתמשים "כבדים" בנודניק – עשו זאת בממוצע 20 דקות בכל בוקר.
המחקר מצא גם הבדלים בין מדינות: בארה"ב, שוודיה וגרמניה השימוש בנודניק היה הגבוה ביותר, בעוד שביפן ואוסטרליה הוא היה הנמוך ביותר. בנוסף, התברר כי בימי חול נלחץ הנודניק יותר מאשר בסופי שבוע – ככל הנראה בגלל אילוצי עבודה.
עוד נמצא כי אנשים שממעטים לישון (פחות מ-5 שעות בלילה) לחצו פחות על נודניק – כנראה כי הם נאלצים להתעורר מיד בגלל התחייבויות ולא יכולים להרשות לעצמם "שינה נוספת".
אז למה זה כל כך מזיק?
לדברי ד"ר רובינס, "כפתור הנודניק קוטע את השעות החשובות ביותר של השינה – אלו שמלאות בשינה מסוג REM (תנועות עיניים מהירות), החשובה במיוחד לעיבוד זיכרונות ותפקוד מנטלי". היא מדגישה כי לחיצה על נודניק מובילה לשינה שטחית ואינה מספקת.
לסיכום, ההרגל הזה אולי מרגיש טוב בטווח הקצר, אך עלול לפגוע בתפקוד היומיומי, בריכוז ובמצב הרוח לאורך זמן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו